Иво Христов: Русофили и русофоби да се въздържат от развяването на чужди знамена в България

Иво Христов: Русофили и русофоби да се въздържат от развяването на чужди знамена в България

Войната е пагубна за Украйна, Русия и Европа. Парадоксално тя ще бъде благоприятна едновременно за САЩ и Китай, коментира евродепутатът Иво Христов пред Дарик.

„Неутралното поведение е възможна стратегия в политиката. България не е неутрална, тъй като съгласува действията си със своите съюзници. Щеше да е неутрална, ако беше необвързана с военен пакт. България е член на НАТО и е обвързана с текста на евроатлантическия договор. Той, обаче, не повелява да се доставя оръжие на трета страна. Когато това става в условия на бушуваща война, крие големи рискове – и външнополитически, и вътрешнополитически". Това заяви в предаването „Седмицата“ по Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

„Най-големите проповедници на военната помощ – това е десният сектор на българската политика – би трябвало да съобразяват какви ще са резултатите от подобна помощ във вътрешнополитически план. България исторически е разделена на русофили и русофоби от Освобождението насам. България не е Прибалтика, не е Полша. Доставка на оръжие за Украйна може да предизвика само изостряне на противопоставянето между тези две общности. Това значи да привнесем един бушуващ наблизо конфликт на наша почва“, смята евродепутатът.

По думите му, случки като тази с нарязаните гуми на руски туристи в Банско са все искри от конфликта, които прехвърчат у нас.

„Това не е нашият интерес. Затова неутралитетът по отношение на този конфликт е единствената разумна позиция. Бих апелирал към всички – независимо дали са русофили, или русофоби – да се въздържат да веят чужди национални знамена в България, без значение колко са убедени в правотата на каузата си. Ние имаме едно национално знаме, символизиращо нашите ценности, то е достатъчно, за да даде приют на онези, които търсят закрила. Нямаме нужда от чужди флагове по нашите площади. Това е комплексирано поведение, което не приемам“, категоричен е Христов.

Според евродепутата България прави много, за да защити жертвите на агресията, като приема десетки хиляди бежанци. „Това е наш човешки и национален дълг. Абсурдно е да мислим, че ако принесем в жертва собствената си държава, ако подпалим собствената си черга с непремислени действия, в името на високопaрни декларации, ще сторим нещо добро за потушаване на войната или за самите себе си“, каза още Иво Христов.

„Всички войни започват с декларации с благовидни предлози, в името на свободата, за ликвидиране на оръжия за масово поразяване (какъвто е случаят и сега, какъвто беше случаят и в Ирак). Да се въздържаме от високопарност и лековерие – това е моят призив", каза увродепутатът.

Според Иво Христов България спазва стриктно своите ангажименти, произтичащи от евроатлантическия договор, но не трябва да отива отвъд тях.

„Европейската позиция относно войната в Украйна се заключава в две действия. Първото е налагането на санкциите срещу Русия, което вече е факт. Второто е заявеното намерение да се намали до минимум зависимостта на Европа от руски газ и петрол. Второто намерение до голяма степен е нереалистично, тъй като потенциалните заместители на руските доставки – САЩ и Катар – не могат да доставят същите обеми от суровини в краткосрочен план. В дългосрочен план това намерение ще е пагубно, тъй като ние ще купуваме по-скъпи суровини. Това ще направи нашата продукция неконкурентна на международните пазари.“

Евродепутатът е на мнение, че добър сценарий за Европа няма: „Войната ще бъде пагубна за Украйна, за Русия и за Европа. Парадоксално, войната ще бъде благоприятна за САЩ и Китай. През Китай ще преминава руската търговия, която трябва да убегне на санкциите. САЩ са на безопасно разстояние и просто финансират Украйна, наблюдавайки с удовлетворение факта, че съветската империя няма да бъде възродена под друга форма, тъй като Украйна е в окончателен разрив с Русия.“

На въпрос на водещия дали президентът Румен Радев е спечелил във вътрешнополитически план с искането си българското небе да бъде охранявано само от български самолети и екипажи, при положение че е ясно, че това е технически невъзможно, Иво Христов отговори: „Няма такова искане. Това е пропагандно раздухана истерия от няколко десни медии. Никой не познава българската авиация и нейните способности по-добре от президента Радев. Странното е, че винаги се намира кой да му обяснява с какво разполагаме и как трябва да подходим. Имаше един, който избра нов изтребител, а, както знаем, няма да го получим скоро. И ще бъде оперативен чак след осем години. Това е резултатът от политизирането и пренебрегването на експертизата във военната сфера. В условия на бушуваща война ние се оказахме без авиация. Това е пряко наследство от дейността на кабинета „Борисов“ и на всички тези „експерти“, които в момента гастролират из телевизионните студиа.“

„Румен Радев не е казал българското небе да се охранява „само от български самолети“. Еър полисингът е стара политика, която се практикува тук от много години. Чужди самолети, които изпълняват тези функции, в България има на ротационен принцип отдавна. Но дежурят заедно с български МиГ-29, които сега са на път да бъдат приземени, тъй като си изчерпват ресурса“, поясни Христов.

Евродепутатът определи като „смущаваща“ реакцията на Европа по време на война: „От руска страна бе наложена строга цензура и бяха затворени всички инакомислещи трибуни. Ние правим точно същото, само че постъпателно и малко по-колебливо. Правейки същото, ние се лишаваме от моралния престиж, който имахме като територия на демокрацията и свободата на словото. Лишаваме се от смисъла и предимството на своето обществено устройство. В дългосрочен план се изравняваме с тези, с които твърдим, че воюваме, и на които твърдим, че сме алтернатива.

Със сигурност има добро и зло. Лошото е, когато някой си присвои правото да определя кое е добро и кое – зло. Видях подписка на десни общественици, които пледират за регламентиране на Фейсбук и в прав текст предлагат създаването на механизми за цензура. Това е огорчаващо и разочароващо. Идва от хора, които десетилетия наред претендират, че са носители на демокрацията.“

„Това не значи, че журналистите трябва механично да дават трибуна на фактологически неиздържани и необосновани мнения. Но когато се самопровъзгласяваме за арбитър на истината и отнапред казваме на кого ще дадем трибуна и кой няма право на такава, това ни връща към тоталитаризма“, смята Иво Христов.

„Войната избухна през 2022 г., когато Европа и САЩ размахваха принципа на отворените врати на НАТО. От момента, в който избухна войната, НАТО захлопна своите врати за Украйна. Какъв беше смисъл от афиширането на този принцип? Оказа се, че това е принцип, за който ние не сме готови да воюваме, но срещу който Русия е готова да воюва“, коментира още Христов. „Принцип, достатъчен, за да стане причина за война, но не повече.“

„НАТО е близо до границите на Русия – чрез балтийските републики и Полша. Румъния, България и други страни също се присъединиха към алианса. Русия преглътна този избор и той е необратим. Значи ли това, че трябваше да форсираме търпението на Москва с декларации, че Украйна също може да влезе в НАТО? Оказа се, че принципът на отворените врати не струва нищо в момент, в който избухва война. Лично генералният секретар на НАТО се отметна от него. Германският външен министър също. Впрочем, самият Зеленски направи същото преди дни.“

Евродепутатът коментира и първите сто дни от управлението на кабинета на Кирил Петков: „Правителството все пак замести една партия-държава, която беше метастазирала цялата администрация и цялата власт в България. За съжаление, българите нямат усещането, че са си върнали похитената държава. Напротив – наблюдаваме кадруване. Едни кадри на едни партии сменят други кадри на други партии, без да има убедителни аргументи за почтеност, прозрачност и компетентност. Засега не забелязваме големи основания за удовлетворение.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

Коментари

 •  се въздържат от развяването на чужди знамена в България

  02 Апр 2022 15:50ч.

  с още по-голяма сила това важи за едни светлосини енроатлантически байраци със звезди или с неработещ компас. Те направо трябва да се забранят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  02 Апр 2022 16:03ч.

  Искали да помагат на Украйна?Арестувайте незабавно здравите и прави мъже возещи се в Украински джипове.И обратно в Киев.Как се напуска легално Украйна ако подлежиш на мобилизация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Апр 2022 16:17ч.

  Ти ще ми кажеш какво ще вея ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Апр 2022 16:25ч.

  Ний си веем и ще си веем наште такова. Чузди такова - не веем. На когото са - да си ги вее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z ??❤️

  02 Апр 2022 16:23ч.

  С българските ракети, украинци стрелят по украинци... това ли ви е помощта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • особено знамената на ЕС и ОТАН

  02 Апр 2022 16:36ч.

  Тези две институционализирани престъпления срещу човешкия вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 16:46ч.

  Такива, дето са против ЕС, и за Евразия, са една шепа хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "само" ~85% от българите в българия

  02 Апр 2022 16:48ч.

  Останалите сте без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  02 Апр 2022 17:27ч.

  85%? след бедствието простокиро, май клонят къде 95% вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 18:31ч.

  И последното изследване от оня ден показа, че около 60% одобряват присъствието ни в ЕС и НАТО. 85% е друго, толкова от българите са против войната в Украйна, само 16% я одобряват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я се разкарай оттук!

  02 Апр 2022 19:49ч.

  Трол долен! Платени изследвания ше ми рецитира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 20:00ч.

  Разкарай се ти, путиноид смотан. 16% само подкрепят агресията и те са утайката на нацията. И тоя Иво Христов ти казва, че войната е пагубна за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗеЛЕВСКИ

  02 Апр 2022 21:03ч.

  до Бандеровка..... БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЧИФУТИТЕ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В РБ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ................МУ-ХА-ХА ? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 16:45ч.

  Развяващите руски знамена са небългари. Много преди руската агресия ги размахваха на Копринка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗеЛЕВСКИ

  02 Апр 2022 21:04ч.

  БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЧИФУТИТЕ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В РБ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ................МУ-ХА-ХА ? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-отровното знаме е това на работодателя на този

  02 Апр 2022 16:50ч.

  ЕС е вреден за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  02 Апр 2022 16:58ч.

  Ами прав е. Пък вие го одумвайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  02 Апр 2022 17:23ч.

  Тая Бандеровка преди не се ли подвизаваше като Шлюхевич?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  02 Апр 2022 19:03ч.

  Истината е че ние няма какво да загубим чак толкова. Защото и така сме деиндустриализирани отдавна. Да му мислят немците. Китай с евтините руски суровини ще ги отвее като бърз влак малка гара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Христов: Русофили и русофоби да се въздържат от развяването на чужди знамена в България

  02 Апр 2022 19:48ч.

  Кога отидè у Ойропата, кога му почерня гъза на този, раздаващия разпоредби?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цензурке

  02 Апр 2022 21:13ч.

  Христов, иди нахуй!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно тоя

  03 Апр 2022 7:33ч.

  конформист да ни дава ъкъл…… ,малко много ни идва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Онова, което имаме на снимката...

  03 Апр 2022 7:59ч.

  ...дали е запознато милото, че се кланя на чужд бог в Брюксел и яде хляб от чужди ръце, но не му личи да му присяда?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 11:01ч.

  Когато веете чужди байраци, вие се идентифицирате с абсолютно всичко под това знаме, добро или лошо, съответно носите и солидарно вината за лошото. И не си мислете, че носенето на политическа и морална отговорност е нещо лесно и формално. Никога няма да развея чуждо знаме, за да отговарям за чуждите грешки. Стига ни сложността да носим нашето име и да веем нашето знаме достойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 11:05ч.

  Човек не може да има две самоличности, две лични имена и две лични карти. Когато подкрепяме някого, това не се прави с тотално идентифициране с него самия. Подкрепя се определено добро, според нас, усилие, но без да казваме, аз съм той. Действително войната ескалира с наливането на масло в огъня, въпросът е как да бъде спряна със справедлив изход, това и мъдрите е трудно да измислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 11:08ч.

  Ако светът наистина отново се раздели на два лагера, ние трябва да останем със западния такъв. Не защото неомарксистите на Байдън са по-добри от олигарсите на Путин, а защото първите имат огромна опозиция. Байдън може и да не спечели избори, а в свободния свят има повече ресурс за борба и обръщане. Да не говорим, че и по кръв и род, това е нашата естествена принадлежност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 11:10ч.

  Ако прогресивните, не прогресистките, можеха да обърнат политиката на Европа и САЩ, то това би помогнало и на Русия, тъй като влиянието е винаги било от нас към тях. Затова нашата борба е тази, за такова обновление на нашия свят, което да е от полза за всички. Но не такова, което да е финансирано с руски пари. Ако можем да помогнем с нещо, то е с това разумът да се завърне в нашата част от света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи