Иво Христов: Няма оправдание за никоя война. Да не допуснем България да бъде въвлечена в нея

Иво Христов: Няма оправдание за никоя война. Да не допуснем България да бъде въвлечена в нея

„Не съм сигурен, че сегашният кабинет има ясно разбиране за суверенитет“, смята евродепутатът

 

„Вратата към Трета световна война е не просто открехната. Опасявам се дори, че това е първият епизод от събития, които някой ден историците ще нарекат Трета световна война. Втората световна война също започва като полска кампания, следва френската, открива се Източният фронт, Африканският фронт. Едва сетне е наречена Втора световна война. Икономическата война вече е глобална и има висок риск събитията да ескалират до пълномащабна война.“ Това заяви в ефира на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). 


„Би трябвало да сме в своите собствени ръце, но не съм сигурен дали сегашният кабинет има достатъчен усет за суверенитет“, каза Христов, посочвайки за  пример САЩ и предложението на Полша да пребазира своите МиГ-29 в Германия, в авиобазата Рамщайн, а САЩ да разполагат с тях както преценят. 


„Американците отказаха, тъй като не желаят да се въвличат в тази война. САЩ са лидерът на блока, в който членуваме. И той проявява здрав разум и пази себе си. При това положение, трябва ли ние да жертваме здравия си разум и да се изстъпим в авангарда на един военен конфликт?“


„Ефирът се напълни с доморасли чърчиловци, които бранят свободата, веят байраци из сутрешните блокове и твърдят, че ще се бием за своята свобода в Украйна. Това е най-обикновена милитаристка шарлатания. Тези хора трябва да обясняват, ако бъдем въвлечени във война, кои наши градове ще пострадат най-напред, колко жертви сме готови да понесем. Сигурен съм, че няма здравомислещ човек – бил той в Америка, Русия, България или Украйна – който да желае домът му да бъде разрушен, а той и роднините му да бъдат избити“, смята евродепутатът. 


По думите му, трябва да окажем максимално хуманитарно съдействие на бедстващите украински бежанци и да имаме благоразумието да избегнем въвличането на България във войната. 


„В тази война Русия не е единственият виновен. Никой не е невинен. Тя беше подготвяна целенасочено, с години. Смяната на властта в Киев през 2014 г. стана със сила. Украинската църква стана жертва на разкол. Каквито и да са обясненията, обаче, те не могат да оправдаят войната. Историята ще запомни Путин като човекът, който натисна спусъка. Това действително е непростимо“, каза още Иво Христов. 


„Осъждам войната в Украйна, както съм осъждал и всички предходни – в Сирия, Ирак, Либия. Всички те са жалони от разграждането на международния правов ред, който окончателно рухва сега.“


Според Иво Христов духът е излязъл от бутилката, а в общия хаос много страни, които имат териториални или други амбиции към съседите си, ще пробват да ги реализират. 


„Тази война е първият трагичен епизод, но той може да бъде последван от множество други. САЩ,  например, се опасяват, че Китай може да пожелае да присъедини Тайван към територията си. Байдън каза: „Третата световна война няма да започне от Украйна.“ Къде тогава? 


Евродепутатът е категоричен, че българите трябва да сме особено бдителни към собствената си съдба: „Ние нямаме териториални претенции към съседите си, но сме една институционално и икономически слаба държава, намираща се на кръстопътя на ветровете. Трябва да се обединим около идеята за суверенитет и да пазим територията и хората си.“


По думите на Христов, Европа участва в играта по прелъстяване и изоставяне на Украйна. 


„В последните дни всички западни политици се отрекоха от принципа на отворените врати, който звучеше така: „Украйна е добре дошла в НАТО.“ Ако бяха размислили над този принцип, който е червена линия за Русия, можехме да си спестим цялата тази трагедия. Но той беше развяван до последно. Това е нашето неблагоразумие, което също е част от причините за войната. Разбира се, това не извинява Русия, която натисна спусъка. Но ние не сторихме нищо и не проявихме желание за диалог.“


Евродепутатът е на мнение, че Европа ще пострада много тежко от този конфликт: „Загубата на суровинната база – Русия – ще направи европейската икономика неконкурентна, а още по-страшни са политическите последствия от икономическата криза. Богатите държави ще търсят да съхранят богатството си, ще се възродят протекционистките рефлекси. Всеки ще гледа да пази икономиката и трудовия си пазар. Принципът на солидарността, който сплотява ЕС, ще трябва да издържи на този трус, което не е сигурно.“


„Двете служебни правителства с премиер Стефан Янев зададоха един успешен модел на управление – на леви и десни, в името на важни национални цели. След това различни министри се впуснаха в свои проекти. Двама от тях са в сегашната управляваща коалиция, генерал Янев вече не е, но изглежда и той подготвя такъв“, коментира Христов, и категорично отрече създаването на тези проекти да се е случило с импулс от президента. 


„Видно е дори и от кадровата политика на сегашното правителство, което отстрани администрацията на служебното, за да назначи хора от своите партии. Кадруването стана приоритет в дейността на правителството, вместо заложените политики, което породи огорчение у хората“, каза още Христов.


„Продължаваме промяната“ продължава да бъде по-скоро политическо НЛО, което заявява неясни тези, но проявява, например, един непремерен ентусиазъм по отношение на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това буди закономерно резерви у много хора, които познават българската история и имат усет за суверенитет и дългосрочно мислене. 


„Продължаваме промяната“ трябва да покажат и своята независимост. В тази криза много трябва да внимаваме да не се превърнем в нейна първа редица, най-изложена на поражения.“


Иво Христов отрече за пореден път твърденията, че се подготвя да бъда лидер на политически проект: „Нямам лични политически амбиции. Ако се създава ново движение, само авторитетът на президента може да бъде от полза и оздравителен за българския политически живот. Той може да мобилизира здравомислещи хора около българофилски принципи. Доказаха го двете служебни правителства. Това действие е в неговите ръце.“


Евродепутатът уточни, че не може да каже нито кога, нито дали изобщо това ще се случи. 


„Не виждам откъде другаде може да дойде обновителна енергия за българския политически живот. Видно е, че надеждите, вложени в „Продължаваме промяната“, се изчерпват.“

 

Сътресенията в управляващата коалиция Христов коментира така: „В коалицията доминират десните партии. Ако ГЕРБ влезе на мястото на БСП, това ще бъде пълен крах на този кабинет и рязък откат назад. Левицата трябва да бъде част от всяко бъдещо управление, защото  България е нехайна към социалните нужди. Има толкова бедстващи хора. Левицата има своето място в управлението, в един кабинет трябва да има ляв стожер.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  12 Март 2022 16:28ч.

  Иво, Путин не натисна първи спусъка. Спусък се натиска не само, чрез оръжие. Не вдявяш явно, язък ти за претенциите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "това е първият епизод от събития, които някой ден историците ще нарекат Трета световна война"

  12 Март 2022 16:29ч.

  Корав ли е, късопаметен ли, или само се преструва? Ако това е "първият епизод", превратът в Украйна, изтребването на Донбасци, битката за Сирия какво бяха, челеби, пролог към първия епизод?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Кьорав" да се чете, простете

  12 Март 2022 16:30ч.

  От редактиращ изкуствен интелект на умен телефон - толкоз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А биолабораториите по цяла Украйна?

  12 Март 2022 16:35ч.

  А подготовката на атомни и мръсни бомби? А подготовката на ВСУ да нахлуе в ЛНР и ДНР? А спирането на водата в Крим? Те какво бяха - събиране на материал за разработване на сюжета? А съвестите си в гардероба ли ги заключвате, преди да се огледате в огледалото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адолф Путин

  12 Март 2022 18:12ч.

  Колко са смешни путиноидите! Щом някой каже, че е недопустима агресията,веднага рипват да оправдават военнопрестъпника Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А троловете не сте смешни,

  12 Март 2022 18:33ч.

  Жалки сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не допуснем България да бъде въвлечена в нея

  12 Март 2022 18:40ч.

  За това си мерете приказките, и най-вече действията ! Защо натресахте България в списъка на "неприятелските държави" за Русия ? Помияри ! Знаете ли как може да завърши това за народа ни, а ? Американски подлоги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  12 Март 2022 21:14ч.

  Опитва се да бъде сравнително обективен, но и той като повечето инсталирани в западните институции не могат да избягат от шикалкавенето и политкоректността. Русия не натисна спусъка, това направи Запада с разширяването на НАТО и най-вече заиграването с Украйна и преврата 2013-2014.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  12 Март 2022 21:15ч.

  Много спусъци бяха натиснати още преди това - Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия. Просто западняците сега прекалиха и достигнаха мечата бърлога. На мечка, събудила се от зимния сън и изгубените си мечти да бъде приета като равностоен партньор на САЩ и Западна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  12 Март 2022 23:29ч.

  Това, което е позволено на Юпитер не е позволено на Вола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи