Иво Христов: Голямата опасност е създаването на коалиция на войната

Иво Христов: Голямата опасност е създаването на коалиция на войната

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

„Президентът с право не подписа декларацията на деветимата източноевропейски лидери в подкрепа на приемането на Украйна в НАТО. Тя създава алианс на две скорости“, заяви евродепутатът Иво Христов пред Euronews Bulgaria.

„Българският избирател традиционно не прави логичен и дългосрочен избор. На вота преди няколко дни мнозина гласуваха за ГЕРБ, защото се страхуват от хаоса, искат да се върнат към познатото (както гласеше и предизборната реклама на ГЕРБ). Други гласуваха за “младите” (в лицето на Кирил Петков, Асен Василев и компания), за да детронират “старите”. Но всички тези избиратели ще получат едно мнозинство на милитаристите, мнозинство на войната в новия парламент. Това вече личи по излъчените от ГЕРБ водещи лица в преговорите. Соломон Паси и бившият президент Плевнелиев са хора, които веят евроатлантическия байрак и правят войнствени изявления“. Това заяви в ефира на сутрешния блок на Euronews Bulgaria – „Добро утро, Европа“ – Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). 

По думите му, избирателите на десните партии гласуват за едно, но рискуват да получат съвсем друго: „Сигурен съм, че никой от тях не би желал да се озове в бомбоубежище, но се опасявам, че това може да се случи. Войната в Украйна ескалира. Тя се водеше на територията на Украйна, искри прехвърчаха към Русия поради украинските удари по крайграничните територии, но с взривяването на „Северен поток“ войната придобива общоевропейски характер.“

Според евродепутата, когато гласуват за “младите” срещу “старите”, избирателите се поддават на една много опростенческа дилема и, в последна сметка, избират хора, готови да вкарат България във война.

„А когато гласуваш за ГЕРБ, би трябвало да си спомниш, че лидерът им обърна позицията си за Северна Македония в рамките на един ден. Това е един силно зависим политик, който лесно може да се отметне от обещанията си“, смята Христов. 

„Не е вярно, че няма за кого да се гласува. България се слави с големия брой партии“, категоричен е българският евродепутат. “Полезният вот” за големите партии е пагубна наивност. 

Според него са възможни всякакви варианти за съставяне на кабинет: „Червените линии, които чертаят партиите, са на вниманието на по-наивните избиратели, които им вярват. Те нямат никакво значение. Българските партии са готови да се съешат всяка с всяка в името на властта. За мен голямата опасност е да не се създаде коалиция на войната.“

Иво Христов определи като „абсолютно правилен и много мъдър ход“ решението на президента Радев да не се включи в декларацията на деветимата президенти от Централна и Източна Европа, изразяваща подкрепа за членството на Украйна в НАТО. 

„Ние често коментираме „Европа на две скорости“ като опасност за България да отпадне вследствие на някакви центробежни процеси. В момента обаче наблюдаваме как НАТО се превръща в алианс на две скорости. От едната страна имаме източноевропейските държави, намиращи се в периферията на Русия, които ползват твърд език и настояват за все по-силен ангажимент на Алианса в Украйна. От другата страна – държави от дълбокия тил, някои от тях – дори отвъд океана – които се задоволяват с финансова помощ и политическа подкрепа. Скоро този алианс на две скорости може да се окаже много неблагоприятна рамка за България, тъй като ние сме част от държавите на първа линия в конфликта. 

Според Христов не е вярно, че позицията на държавния глава ни поставя в изолация в Европа: „Той трябва да мисли за българския интерес, което и прави, а не да се срамува от това как ще бъде погледнат. Това е вечната българска заблуда – че трябва да робуваме на чуждото мнение, затова и чуждото мнение управлява нашите действия. Ние трябва да се ръководим само от собствения си, български интерес.“

Иво Христов изрази мнение, че България е по-близо до присъединяването си към Шенген. 

„Изискванията отдавна са изпълнени. Дали ще стане, не мога да пророкувам. През изминалите месеци България, без да поставя никакви условия, сне ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това беше изключително аматьорско поведение от страна на кабинета „Петков“. Междувременно започна и войната в Украйна, а България прие на своя територия над 100 000 украински бежанци – хора без визи, без документи. Всичко това се оказва нормално и приемливо за Европа. За сметка на това, стотиците хиляди българи, които работят в Шенгенската зона и допринасят за благоденствието на тамошните икономики, биват проверявани по границите. Това е съществен аргумент за приемането ни в Шенген.“

Относно предстоящото решение на Съвета на Европа и поведението на Нидерландия Иво Христов коментира: „Поведението на Нидерландия е мотивирано най-вече от желанието да съхрани своето първенстващо положение като вход за всички европейски икономики през пристанището в Ротердам. Отварянето на южен коридор – през България – от Близкия Изток, се зловиди на Нидерландия. Това са егоистични съображения. Разширяването на Шенгенската зона е една от много редките възможности в момента Европа да покаже, че не е изчерпала своята динамика и все още може да предложи нещо добро в период, в който Съюзът е подложен на такива турбуленции, че не е сигурно дали ще оцелее.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • лалю

  05 Окт 2022 10:25ч.

  Руските опорки трябва да ни се набиват всеки час. На тоя как са му ги набили, не искам и да знам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  05 Окт 2022 11:11ч.

  опорки или не, скоро ще стане ясно кой-какво. с Чехлю и Сопола начело на русофобската коалиция в бъдещия парламент, скоро на такива като тебе ще се даде възможност да воювате. после само да не стоиш посран и да се чудиш "М'а мене защо?!", докато четеш повиквателната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американска опорка

  05 Окт 2022 14:24ч.

  Льольо функционално неграмотен си и не се мъчи да знаеш! Виж къде е лулата на мира и не мърдай щото всичко ще ти стане ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  05 Окт 2022 17:07ч.

  А пък ЕК създава “Министерство на истината” което да ни казва кое е вярно и кое не. Ама някои и сега вече са си промити мозъци и нямат нужда от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теодора

  05 Окт 2022 10:36ч.

  Щом на Сърбия се казва, че трябва да признае Косово за да влезе в ЕС, не виждам защо на Украйна да не се казва, че трябва да признае отцепените територии за да влезе в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  05 Окт 2022 11:33ч.

  Защото НАТО е анти-руска и анти-православна организация, в която е правилно само това, което е лошо за Русия и за православните славянски страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  05 Окт 2022 10:38ч.

  Съгласен съм с Иво Христов. И министерството на отбраната вече ще се казва министерство на войната и там Паси ще бъде главатар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • експерт

  05 Окт 2022 10:39ч.

  От време на време всяка нация участва във война с цел изчистване на натрупаните боклуци /хора/ във тялото на народа. Звучи цинично, но е вярно. Както всеки организъм , така и народът трупа токсини и боклук във тялото си и само чрез война се изчистват . Природата действа по други начини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теодора

  05 Окт 2022 10:39ч.

  Иначе на всички ни е ясно, че политиците ни играят цирк. И тъй наречената "антипутинова коалиция" също е цирк. Само Киро и Асен не могат още да схванат, че са в ролята на клоуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лека корекция

  05 Окт 2022 10:41ч.

  Основната цел е създаването на коалиция на войната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теодора

  05 Окт 2022 10:58ч.

  Основната цел е да се "усвоят" милиардите от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази зима

  05 Окт 2022 11:01ч.

  няма да има милиарди за усвояване..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въй

  05 Окт 2022 10:53ч.

  Имаше една тв постановка " Службогонци".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитров

  05 Окт 2022 10:54ч.

  Баси буламача, това не става за четене. Избирателят гласувал за ГЕРБ от страх от нестабилност????? Тази партия има два типа избиратели. Едните нямат никва идея защо са пред урната. Другите глсуват за удължаване срока на келепира с още до 4 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  05 Окт 2022 11:36ч.

  Иво Христов е прав, много хора гласуваха за ГЕРБ, защото си мислят, че Борисов ще им даде стабилност. Само че той е в нещо като политически домашен арест. Натовскит ястреби използваха него и партията му, за да форимират правителство на войната. А той им дава тазаи възможност, защото е тотално зависим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ххх

  05 Окт 2022 11:33ч.

  Ако се създаде такава коалиция, по-добре българите да се разправят с тези гниди, отколкото да чакат хленчещи в ъгъла , докато получат повиквателната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде се пръкна този простак?

  05 Окт 2022 11:48ч.

  А, да. И той е роден в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като пишеш

  05 Окт 2022 14:28ч.

  Не гледай огледалото щото се обърквал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  05 Окт 2022 11:57ч.

  Смятай го за направено и оглавено от патрона ти Радев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това момче не спря да се излага.

  05 Окт 2022 12:02ч.

  Българинът е достатъно хитър, за да разбере, че позицията на България относно войната е нож с две остриета. Крайната проевроатлантическа позиция на България може да раздразни Путин. Крайната пропутинска позиция обаче ще бъде възприета като обещание за помощ отвътре в случай на нападение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руските войски в България ще са асвобождение

  06 Окт 2022 14:23ч.

  Както и предните два пъти. От турско и фашистко робство. Сега - от американско робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  05 Окт 2022 12:30ч.

  "Победителите" я създават. Кой нормален политик би повикал Монката и Плювналиев да съставят правителство?! Кои са те, че да бъдат посредници!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • azsxdc

  05 Окт 2022 14:50ч.

  Монката е говорителят на "онези", а Плевнелиев е послушко, който предаде/продаде Мариците и затова е възнаграждаван по различни начини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИТЕ НЕ ГЛАСУВАХА НА 2 ОКТОМВРИ ЗА КАДРУВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ/НАТО И ДЖОРДЖ СОРОС

  05 Окт 2022 16:14ч.

  Цинична подмяна на вота. Борисов най-после се откопчва и излиза в пенсия, за която само си мечтаеше, хвърляйки държавата на вълците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янев: Ако тръгнем на война с режима на Путин, това е политическо решение и всички сме в окопите

  06 Окт 2022 4:11ч.

  Да, те ни искат там - в окопите! Въпросът е, ще имаме ли сили да им се противопоставим. Но в крайна сметка, всеки решава сам за себе си. Ще бъдем в окопите (ако се наложи), но за сега ще премълча от коя страна (може да има сериозни изненади).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи