Иво Христов: Да си върнем законността, за да не гледаме близките си само по скайп

Иво Христов: Да си върнем законността, за да не гледаме близките си само по скайп
"Ако българите не се мобилизират и не гласуват на тези избори, те може да се окажат последните, тъй като ГЕРБ разполага с достатъчно административен ресурс и с цялата хазна, за да си купи всеки следващ избор. В една община, в която кметът е основен работодател и в която дори бизнесът гравитира около политическата власт е ясно, че онзи, който разполага с парите, купува вота. Съвсем легално". Това каза кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Иво Христов по БНТ.

 

"Ако сега не се постигне политически обрат, тази диктатура, която вече наблюдаваме, концентрирана в един човек, който управлява държавния бюджет, който взима външнополитическите решения, който раздава пари от първо лице единствено число, който привиква службите и прокурора веднъж седмично при себе си – всичко това ще се официализира рано или късно", предупреди Христов.

 

Той сравни сегашната ситуация с годините на социализма, когато формално имаше повече от една партия, но избор нямаше.

 

"Борисов действа на принципа на своя приятел Ердоган, наричан от него Тайпи – когато изборите не ни харесват, нехаем за тях и правим нови. Бием дузпата, докато я вкараме. Това е неговата логика.

 

В момента имаме историческа задача – трябва да спасим възможността да избираме своите управници и да ги контролираме. Коя е алтернативата срещу ГЕРБ? Ако виждате друга, освен БСП – кажете“, обърна се той към водещата.

 

Според Иво Христов хората в страната съзнават каква е задачата в момента: "Те гледат своите роднини по скайп, тъй като два милиона българи са зад граница. Те гледат своите деца, своите близки и се надяват някога да се съберат отново". За да стане това, обаче, в държавата трябва да се възцари законността.

 

"България трябва да се превърне в правова държава, в която цари законът. Такава ли е тя в момента? Очевидно не. Щом лично главният прокурор казва, че в система, изградена върху корупцията, той е безпомощен, значи не е", каза Христов.

 

Според него изборът на европейски прокурор не е панацея, а възможност. "Ако на място не изградим работещи институции, е нереалистично да разчитаме някой отвън да ни реши проблемите", смята кандидатът на левицата.

 

"БСП е достатъчно демократична, за да покани в своята листа представители на гражданското общество. Всеки знае кой е Велизар Енчев. От години той е гласът на забравените в България пенсионери. Всеки знае коя е Елена Йончева. Отсреща ГЕРБ покани отломки от политиката от 90-те. Там виждаме бивши седесари, членове на някакви фантомни партии. Има разлика в подхода", отбеляза Христов.

 

Според него единственият начин да се пресекат евентуални изборни манипалации на тези избори, е хората да излязат и да гласуват масово.

 

"При избора на президента Радев българите излязоха масирано да гласуват и обезсмислиха всякакви опити за манипулации на изборите. Сега никой не съжалява. Ако на 26 май не гласуваме, може да се окаже, че повече няма да гласуваме", каза Христов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • OLD

    14 Май 2019 19:58ч.

    Блондинката-водеща / колежка по предаване на вече, ИД.Генерален директор на БНТ, не се справи с препъването му. А иначе, експозето по темата за тези избори, изкарано в заглавиет, от цялото интервю е доста обективно.Въпросът е какво ще решат " овцете" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име на 14.05.2019 в 20:00

    14 Май 2019 20:11ч.

    Е поне не е от вашият тип, на " моделите кравари", за които са направили и ескаватор / вместо прости стълби/, за де не се отслабнат, отивайки на фитнес. Та, " му-у-у " му е майката , а /без/именен ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Май 2019 20:23ч.

    Имам информация, но не мога да издам източника, защото е младо момиче, че геп в София вече купуват гласове за скромната сума от 20 лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име

    14 Май 2019 20:34ч.

    До 20.11...ескаВатор...вторачен във визионера И.Х...създаваш нов правопис...браво на теб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перничанин до 20.34

    14 Май 2019 20:39ч.

    Приятелю не се прави на мен. Много станахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитър

    14 Май 2019 20:45ч.

    Всички трябва да гласуваме , за да неутрализираме купения и контролирания вот , мъртвите души и фалшивите протоколи ! Не трябва да оставяме циганите да избират кой да ни управлява и представлява в ЕП , ако искаме да оцелеем като нация и държава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    14 Май 2019 20:56ч.

    Уникален Иво Христов !!! Блондинката премигваше на парцали ! Най-после някой в пряк текст да каже на журналистките че са тъпи и задават тъпи въпроси !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име

    14 Май 2019 21:16ч.

    Един......... Някои журналистки-да. Но не обиждай блондинките...ще останат само брюнетки и педали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кро

    14 Май 2019 22:56ч.

    и тоя се 'окака': пишман капитанчето в.е. нарцистично 'освети' хора в странство, които пострадаха; вместо да търка нара го катапултираха в атакистки парламентаризъм;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорен

    14 Май 2019 22:58ч.

    Иво, Иво, Христов... това все пак са европейски избори, а посланията ти са локални. Да беше фиксирал блондито с това и щеше да си едни гърди напред. Като споменаваш патрона ти (Радев) не забравяй да му припомниш, че неговото служебно правителство не смени областни управители и полицейски началници. Нали знаеш, че те правят изборите ?! ... "име", ти какъв беше, голем или харизанов ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име

    14 Май 2019 23:10ч.

    Имам информация,но не мога да издам източника,защото е старо момче ,че Мери от София лъже като дърта комунистка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име на 14.05.2019 в 20:34

    15 Май 2019 5:10ч.

    -: )) Браво, буден и с една гънка в аргументите. Кажи сега, каква е разликата във функциите и на буквите "Л" и " В" " във функциите им, нa съответното съоръжение, а не правопис ? -: )) Едното е за придвижване на деби/е/ли, а другото за изгребване на отпадък. Все полезни функции.Даже и за винкело !-: ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име на 14.05.2019 в 21:16 ; име на 14.05.2019 в 23:10

    15 Май 2019 5:14ч.

    -: )) Спас Г, Тома Б, Георги Х, Антон.... ? Кой сте или симбиоза ?Или дружка на кошлук -ага, тоест козяк ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    15 Май 2019 5:16ч.

    Четейки, се вижда какво са решили овцете, поне тези, които са на зоб в кошарата, а тези които са на паша , ще видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорен на 14.05.2019 в 22:58

    15 Май 2019 5:22ч.

    Колега, "И трите дядо попе", до скоро беше само " големия". А иначе, на хранилката е акцента .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи