Иво Христов: България не трябва да се поддава на милитаристкия делириум, призоваващ към война до победен край

Иво Христов: България не трябва да се поддава на милитаристкия делириум, призоваващ към война до победен край

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Европа е в плен на стратегическа слепота. В тази война тя се оказа неспособна да играе своя миротворческа роля”, смята българският евродепутат
 
„Производството и доставките на оръжие не са само икономически, а преди всичко политически въпрос. В този смисъл, те не са само от компетенциите на еврокомисаря по вътрешния пазар.“ Така Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D), коментира в ефира на Българското национално радио предстоящото посещение на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон в София. В понеделник Европейската комисия съобщи, че Бретон пристига у нас за среща с българската отбранителна индустрия. 

„Разбира се, в пазарна икономика никой не може да поставя изисквания на българските предприятия. Ако българската държава е в управата на предприятията, тя определя тяхната производствена и търговска политика. И тя не е функция от ничии външни изисквания. Тревожно е, че има опити да се банализира производството на оръжия, като се представя като обикновена икономическа задача. Това е още една стъпка, която ни приближава към войната.“

„С всички средства България трябва да избегне въвличането в тази война“, категоричен бе Иво Христов. 

На фона на проведената в Стокхолм неформална среща на военните министри в Стокхолм, където бе обсъден план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро и незабавно предоставяне на такива от наличните национални запаси, евродепутатът коментира и позицията на българското правителство, което отхвърли искането на ЕС за предоставяне на оръжия: 

„Надявам се правителството да прояви твърдост. Логично е да допуснем, че има натиск. България не трябва да се поддава на този милитаристки делириум, който призовава към война до победен край, както казва Урсула фон дер Лайен. Трезвият анализ показва, че това е война на изтощение, в която Европа се изтощава по-бързо от Русия и САЩ. Тази война опустошава Украйна и нейното ожесточаване ускорява кръвопролитията. Ескалацията може да доведе до самоунищожение, ако продължим по този път“, смята Иво Христов. 

Евродепутатът изрази мнение, че европейците са в правото си да очакват от своите лидери не повече боеприпаси, а повече трезвомислие и мирни инициативи, които към момента не се забелязват. 

„За мен е тревожно, че Европейският съюз се милитаризира. Това е организация, създадена с мисълта да опази мира на континента, която към днешна дата се отдалечава от своята мисия и се превръща в нещо като буфер между НАТО и Русия в този конфликт.“

Според Иво Христов Европа е в плен на стратегическа слепота. „В тази война тя се оказа неспособна да играе своя миротворческа роля. Ние приехме ролята на финансист на войната. Същевременно най-тревожното е, че укрепва и т.нар. „икономика на войната“. Има бизнеси, които печелят от тази касапница. Има спекуланти, които просперират от волатилните цени на суровините. Те не желаят тази война да свършва. Има ги и от двете страни на фронта. Най-уродливото в нашия неолиберален свят е, че държавите вече не контролират икономическите и политическите процеси. Дори в момента руски газ транзитира през Украйна за Европа. С парите от него Москва финансира войната, а със същия руски газ Европа произвежда оръжие, което доставя на Украйна и с което се убиват руски военнослужещи. Така разни хора от двете страни на фронта печелят по веригата, докато гинат невинни момчета, които вярват, че воюват заради висши съображения. Това е цинизмът на войната в неолиберални условия“, каза още Христов в ефира на БНР. 

„Нашите медии отдавна са в развод с истината. Омерзен съм, но не съм изненадан от това, че не са отразили събитието. Окуражаващо е, че има хора, които се обявяват против войната. Това стъпка към съзряването на нашето общество“.  Така евродепутатът отговори на въпрос на водещата защо провелият се през уикенда в България поход за мир не е намерил място в централните новинарски емисии. 

Помолен да коментира критиките срещу българското правителство, че не използва възможностите за изпращане на наличното у нас съветско оръжие на Украйна срещу получаването на модерни западни системи за противовъздушна отбрана, Иво Христов каза: 

„Това е смес от въпиеща некомпетентност и цинизъм. От една страна се отнасяме към боеприпасите така, както домакиня се отнася към хартисали продукти в хладилника, които не бива да отидат зян и е по-добре да се употребят, да убият някого. От друга страна ни внушават, че разоръжаването на България е възможност да се почувстваме по-сигурни. Тук вече здравият разум немее, няма какво да се коментира. Да оставим настрана, че подобни схеми, които бяха задействани в няколко други страни, въобще не доведоха до превъоръжаване на съответните национални армии. Това е пропаганда.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • хахаха

    14 Март 2023 15:12ч.

    Толкова ли не разбрахте,че ЕС е нацистки проект от 1943година. Тепърва ще се милитаризира. Германските нацисти и френските колаборационисти и техните наследници,това е идеята на ЕС- Drang nach Osten ,това е и целта. Всичко останало е за наивници, глупаци или подли лицемери .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    14 Март 2023 17:37ч.

    Разбира се, фашизмът никога не си е тръгвал от Европа, напротив .. беше запазен, подчинен и грижливо отглеждан от СФЩ. Целите са ясни и времето да се берат плодовете за жалост дойде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    14 Март 2023 17:41ч.

    ЕС е заченат порочно. Процесът на изграждането на Евросъюза е опорочен още от самото начало от неговите създатели, които са всичко друго, но не и демократи. Основната концепция е създадена от германеца Валтер Халщайн. Той е роден през 1901 г. и умира през 1982 г. Халщайн е преподавател по право в Германия и е изтъкнат нацистки юрист. На 30 септември 1935 г. той е изпратен като представител на нацисткото правителство в университета в Рощок. По времето на Хитлер управляващите са изпращали доверени лица да контролират висшите учебни заведения. Писмото на нацистите, с което Валтер Халщайн е изпратен в Рощок, се намира в архивите и може да се прочете. В периода 21-25 юни 1938 г. Валтер Халщайн е представител на нацисткото правителство във фашистка Италия. Неговата задача е съвместно с италианските юристи фашисти да изгради юридическата рамка на „Нова Европа“. По време на Втората световна война Валтер Халщайн е в редовете на Вермахта като нацистки офицер. Той е пленен от съюзниците по време на битката при Шербур. Валтер Халщайн влиза в политиката след Втората световна война. Той става член на ХДС (Християндемократически съюз). През 1951 г. Валтер Халщайн е назначен за държавен секретар по външните работи на канцлера Конрад Аденауер. Заемайки този пост, той разработва „Доктрината Халщайн“ и преговаря от името на ФРГ условията за изграждане на европейската конструкция. На 25 март 1957 г. той преподписва заедно с Конрад Аденауер Римския договор. В действителност „Доктрината Халщайн“ представлява разработките на Валтер Халщайн направени през 1938 г. за „Нова Европа“ по поръчка на Адолф Хитлер. Странно! В Брюксел всички страдат от тежка селективна амнезия. Никой не си спомня тези съществени „детайли“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    14 Март 2023 17:44ч.

    През 1958 г. Валтер Халщайн е първият президент на Европейската комисия. Тогава тя се нарича „Комисията Халщайн“. Той заема този пост до 1967 г. Валтер Халщайн е предшественик на Жозе Мануел Барозо и Жан-Клод Юнкер. През 1965 г. германецът представя плана „Халщайн“, в който се предвижда създаване на федерална Европа. Шарл дьо Гол реагира незабавно. Той блокира проекта „Халщайн“ чрез налагане на вето: „Кризата на празния стол“. Френската преса по това време е под влиянието на англосаксонците и критикува ожесточено Дьо Гол. След Втората световна война американците рециклират много нацисти и ги връщат на германската политическа сцена. Сред тях са известни учени, юристи и политици. По този начин редица идеи на Адолф Хитлер са пренесени в следвоенна Европа. През 1967 г. Шарл дьо Гол успява да предизвика оставката на Валтер Халщайн. Какво следва? Генералът през 1969 г. е свален от власт, а през 1970 г. – умира. Валтер Халщайн не потъва в забрава. Той е прехвърлен на нов пост и оглавява Европейското движение. През 2017 г. евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел става президент на движението. В статия на „Дейли телеграф“ от 19 септември 2000 г. се публикуват разсекретени конфиденциални документи на американското военно ведомство за периода 1950-1960 г. Те касаят Европейското движение, което най-вероятно още от тогава е обект на американската „мека сила“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    14 Март 2023 17:45ч.

    Тази снимка казва всичко: https://t.ly/x784

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа = Фашизъм

    14 Март 2023 15:19ч.

    Ни повече, ни по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война ?

    14 Март 2023 15:24ч.

    Великобритания излезе именно заради това,защото не може англичаните да си позволят да ги командват подобни индивиди и да ги въвлекат в политика която не е тяхна. Точно обратното ,отново на изток срещу Русия,там е плячката и ресурса,този път подбутвани,окуражавани ,напътствани и подпомагани от англосаксите. Все по ясна става целта ,същността ,предназначението и смисъла на т.н ЕС. - натиск на изток ,това е манталитета на констукторите ,инженерите и управителите на т.н ЕС,толкова им е акъла ,като,манталитет ,възпитание с годините, традиция начин на мислене и съждение. Това естествено ще доведе до нова разруха и крах и много страдания за Европа най вече.Англосаксите се надяват да излязат сухи но няма да им се размине. Трябва да се посочи ясно,кой въвлича България във война ,защо и срещу кого ?! Народите на Европа трябва да се противопоставят на превръщането на ЕС в реален практически нацистки милитаристичен проект за война срещу Русия. ЕС трябва да носи мир а не война ! Днес е обратното !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ЕС трябва да носи мир а не война !"

    14 Март 2023 15:32ч.

    Трябва, е как, след като висшите служители на ЕС са ... преки наследници на висши офицери от армията на Хитлер? Дедите на Урсула ф.д.Лайен, Доналд Туск и Олаф Шолц са били генерали по онова време, а семейството на Жан Клод Юнкер е притежавало заводите за производство на едноименните изстребители на Луфтвафе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така разни хора от двете страни на фронта печелят по веригата, докато гинат невинни момчета, които вярват, че воюват заради висши съображения. Това е цинизмът на войната в неолиберални условия“,

    14 Март 2023 15:27ч.

    не е въпроса в либерализЪма. кога е било по-различно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При всяка изява на евродепутата Иво Христов

    14 Март 2023 15:28ч.

    съжалявам, че Р. Радев се лиши от мнението/съветите му, и на негово място се устроиха такива хорица като Пеканов, Милков, Паси... Имаме си съвсем читави и трезвомислещи политици, проблемът е, че нямат достъп до изпълнителната власт. 2 април приближава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    14 Март 2023 15:33ч.

    Сега разбирате ли, защо са важни предстоящите избори? Защо и тези, които ги мързи да отидат до урните, ТРЯБВА да се напънат и да упражнят правото си на глас. На избори не е задължително да гласуваш ЗА някого... Можеш да гласуваш и СРЕЩУ него! Въпросът е дали ще гласуваме твърдо СРЕЩУ ВОЙНАТА или пасивно/активно "за" нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    14 Март 2023 15:51ч.

    Недалновидността беше преди. Тя проправи пътя, той е такъв. Днес политиките и изборите се основават на вчерашни основи. Хората отдавна избраха себични удоволствия и удовлетвореност, алчност и късогледство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дайте актуалната прическа на този другар, за да се определим

    14 Март 2023 16:06ч.

    А иначе, това е поредното голословие за лъскане на нечий имидж преди изборите, т.е за вътрешна употреба, на онзи който е сврян под полата на Херо да си сверява термометъра по Фаренхайт. НАТО и мир са несъвместими понятия. Така че колкото и да го играят загрижени от президентската кохорта, не им верваме вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО и мир са несъвместими понятия, а НАТО = ЕС = Фашизъм

    14 Март 2023 16:23ч.

    Това е истината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно!

    14 Март 2023 17:52ч.

    Никога не е било по-различно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    14 Март 2023 19:40ч.

    НАТОто е най-миролюбивия агресивен блок!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    14 Март 2023 16:08ч.

    Комунистически брътвежи. Европа подцени навремето казуса с Крим и получи войната в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким-е, къФ европеец си ти?

    14 Март 2023 16:23ч.

    Оръфляк, който си брои подхвърлените като на куче грантове. Това ли ти е "европейското"? Че България е по-древна от повечето "европейски страни"! Те трябва да се равняват по нас, не ние по тях! Парите им ще свършат и тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кимчо, пак нищо не можа да кажеш. Май си в творческа криза. Да не ви е свършило белото в НПО-то?

    14 Март 2023 16:25ч.

    Май ще си търсиш истинска работа скоро. За трол си тъп и некадърен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    14 Март 2023 19:08ч.

    Точно така България е по древна от повечето европейски страни .Защото най големите цивилизаци са се родили във Азия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    14 Март 2023 19:16ч.

    и да продължа Българската цивилизация е на повече от 6700 години на толкова години сме като народ . А първата държава на древните Българи е на повече от 5000 години ,да си спомним календарът ни който енай точен във света .И другото важно нещо ,когато България е имала държава , на континента европа са с разхождали диви и неграмотни племена и никакви държави .Да първата им империя е Римската която до днес е на 2800 години ,два пъти по малко от Българската .Та хайде малко повече самочуствие че сме наследници на велик народ създал на азиатският и европейският континенти най малко 4 -ри велики държави .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За коя Европа говориш..

    14 Март 2023 16:24ч.

    За континента, или за оная дето я оплодил Зевс под формата на бик..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе то е полуостров на Азия, чак континент не е

    14 Март 2023 16:26ч.

    Пък и населяващите го не са чак цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нацистите винаги разпалват война

    14 Март 2023 18:23ч.

    Превръщането на ЕС в четвърти райх ще донесе катастрофа за народите на Европа ! Откровено нацисткото лоби скрито разположено на територията на Европа в т.н. ЕС постепенно излиза на светло . Просто наблюдавайте изявите на т.н. лидери !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    14 Март 2023 19:38ч.

    Иво Христов е чел разследването на Диляна Гайтанджиева, потвърждаващо думите на Костадинов, че американците искат да вкарат България във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи