Ивайло Калфин: Главчев - външен министър е подигравка с цялата дипломатическа служба

Ивайло Калфин: Главчев - външен министър е подигравка с цялата дипломатическа служба

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рокадите в министерство на външните работи и назначаването на служебния премиер Димитър Главчев, и за дипломат №1 на България показва липса на доверие и ниска мотивация в администрацията. Така бившият външен министър Ивайло Калфин определи рокадите в служебния кабинет в интервю пред БНР.

Радев издаде указ за Главчев, който става и външен министър. Георги Тахов поема земеделието

„Там има и двама зам.-министри, които са външни за системата (б.р. - става дума за Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева). Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина“, допълни той.

„Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри Главчев има ли компетентност и езикови умения или ще изпраща някого от негово име? Външната политика се случва до голяма степен ви индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори.“, коментира Ивайло Калфин в предаването „12+3“.

Той е категоричен, че тази рокада става въпрос за важен момент в международната ситуация и напрежението около нас:

"Трябват ни хора, които знаят как да реагира в определени ситуации и бързо."

Бившият външен министър призна:

"Рокадите са много сложен въпрос, чудя се как да коментирам. Няма логика това, което се случва. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство не е добра."

Най-малкият проблем на МВнР е вотът. Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и „не мисля, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика“.

Бившият външен министър смята, че зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация.

„Няма нито един аргумент външно министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване“, подозира той.

И се изказа изключително ласкаво за отстранения днес външен министър Стефан Димитров:

"Той е един от добрите ни дипломати. Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил."

„Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите не би се хванал“, предупреди Калфин.

Той се надява да се намери „новото нормално“ и прогнозира, че този служебен кабинет ще остане по-дълго, защото едва ли ще има промяна на политическата картина след изборите, за да се направи редовен кабинет.

И предупреди: Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си.

Цялото интервю може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • >>>

    22 Апр 2024 15:13ч.

    Ами то, цялата ни държава е за посмешище! Подиграват ни се и обиждат интелекта на цял един народ. Проблемът обаче е в това, че явно сме си го заслужили, защото сме овце и ще ни стрижат, докато не се събудим и не докажем обратното! Имаме последен шанс, на 9-ти Юни. Ако го пропилеем, това ще е началото на края ни! После, няма да има, за какво да мрънкаме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Апр 2024 15:56ч.

    Следващия указ ще е за служебен Патриарх !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    22 Апр 2024 16:10ч.

    Томов, Сливенската Митрополия няма митрополит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах

    22 Апр 2024 20:34ч.

    Ами пожарникар министър-председател какво е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    22 Апр 2024 21:01ч.

    Главоча не беше ли някакъв счетоводител

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    22 Апр 2024 21:03ч.

    Така е когато нямаш реална преценка за възможностите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aй ся

    22 Апр 2024 15:18ч.

    Понеже Габриелова, Митов и мераците на Ники Жалкото е по-малка подигравка, може би?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По отношение на актуалната политическа обстановка, Корнелия Нинова посочи, че вотът на недоверие вече е внесен и зависи от председателя на парламента кога ще бъде насрочен.

    22 Апр 2024 15:26ч.

    Предложението на служебния премиер да поеме и външното министерство Нинова коментира така: "Дали Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно назначават Борисов. Т. е. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина и ние не сме съгласни."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Апр 2024 15:57ч.

    Боко щеше да кърти като външен министър с 200 !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калфин, а ти как издигна престижа на Външно?

    22 Апр 2024 15:29ч.

    Подписа нов 5-годишен договор за американските военни бази - безплатно. и какъв е келепира за българския народ и за България? Изчезваме като държава и като нация, благодарение и на тебе. Реалността и истината преди всичко. По-добре си мълчи. След поста външен министър те уредиха на високоплатена службица из евроструктурите. Остави българите да се справим сами с бъдещето на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Калфин, а ти как издигна престижа на Външно?

    22 Апр 2024 16:00ч.

    Борбата за кокала е безмилостно жестока, но че е подигравка цялата тая прескъпа комедия е факт с всички замесени от 30+ години насам... а сметката е на наше име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Апр 2024 12:07ч.

    Калфин е е в р е и н !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jorania

    22 Апр 2024 15:35ч.

    Е кво да прави главчото, след като получи директива и треба да я изпълни!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    22 Апр 2024 15:36ч.

    34 години инсталираните във властта се подиграват с целия български народ! Да се молят да ги закрилят външните им покровители, защоот мнозинството българи ги ненавиждат, заради лъжи, кражби и действия против българските интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2024 15:48ч.

    Ся, румбата /настъпен червей/ каза, че става - значи става... за човек довел кирчо и кокорчо и им връчил държавата, не мое му спориш! 🤪😄

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Апр 2024 15:51ч.

    Те пък досегашните външни министри бяха едни професионалисти. Да им се ненарадваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лгбт

    22 Апр 2024 16:21ч.

    Външно след 10.11.1989г е пълно с разни посериовци дето и те не знаят защо са там! А! Знаят , да превеждат директивите на началниците от Брюксел, Лондон, Берлин и Козяк, това и фирма за лицензиран превод може да свърши по добре, без драми и въздишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та сетих

    22 Апр 2024 16:34ч.

    аз пък за министърката с басмените роклички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    22 Апр 2024 16:35ч.

    Аз съм сигурен, че това е най-малкото, което Главчев може да направи за нас. До изборите има още време, като нищо можем да го видим и в друго амплоа. Напр. Главчев освен премиер и министър на външните работи, може да се самоназначи и за министър на финансите, на икономиката, а защо не и на здравеопазването.. Абе такъв объл камък навсякъде може да влезе.. Навсякъде де що има кинти и далавера. Великолепно просто. А като си свърши служебноъо премиерствуване, може да го изпратим директно в КС.. там ще може да си почине малко и директно в пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Апр 2024 16:43ч.

    "Пази боже, сляпо да прогледа!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сглобката, нали?

    22 Апр 2024 16:48ч.

    Радев и Борисов направиха сделката! Земеделието при единия, външно и изборите при другия. Одитор стана дипломат номер 1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАЛЯ от ПосолствоТО

    22 Апр 2024 16:53ч.

    Жертва на тази рокада паднаха няколко човека – Даниел Митов, Кирил Вътев и Стефан Димитров. След като счетоводителят Главчев стана дипломат номер едно – вече всяка чистачка може да претендира за посланик или поне за консул.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде я тикаш къдравелката

    22 Апр 2024 18:05ч.

    с политология 2002 - бир парче дипломат. Ако си беше нормален педерас, пак добре, те бяха гъвкави и дипломатични, ама Данито е гей - нагъл и агресивен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бир парче дипломат

    22 Апр 2024 22:39ч.

    политология в НБУ от 2002 ли? Ами контактите му, които си е създал работейки за NED, също от тогава и ДО СЕГА? И мосад, и 5-етооките го уважават! Щом Н.П. (който замести херата) ни го натиска, не ще да е случайно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко

    22 Апр 2024 16:56ч.

    Господа, не разбрахте ли че Главчев.има съветник Плугчиева. И откакто тя се появи започнаха промените във външното министерство и в земеделското. Ясно е че хиперактивната, всезнаеща. госпожа е за действала както тя се изрази "безпомощния" мин. председател. Та плугчиева ще дърпа конци те. В интригите е блестяща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До:Бойко

    22 Апр 2024 17:43ч.

    Има резон в това, което пишете. Понеже тя със селскостопанското си образование и провинциален диалект, е голям дипломат! Аман от персони, сменили де що партии има, стига те да са във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меди

    22 Апр 2024 17:18ч.

    Като казваш Плугчиева, разбираш Шиши. Не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъди

    22 Апр 2024 18:06ч.

    Абе на лалугерско хоро са се нанизали всичките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Апр 2024 20:42ч.

    Значи, не ви притеснява, че главанакът е мин. председател, но ви притеснява, че станал и външен министър ... Да ви имам логиката!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега пипетата жънат това, което са посяли

    22 Апр 2024 21:05ч.

    Главоча е един случайник, когото тъпите промени в Конституцията издигнаха на пост, надхвърлящ многократно собствените му възможности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми да бяха го назначили

    22 Апр 2024 23:51ч.

    и за земеделски министър.Щом е надарен умствено.Поне България щеше пари да спести от заплати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи