Иванов: "Булгаргаз" е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Иванов: "Булгаргаз" е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

"Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ. Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. Договорките за 7 танкера това е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем, сложното е имено инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата, това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса, добави Иванов.

КЕВР ще поиска спешна среща с енергийния министър на служебното правителство, решаването на проблемите с газа е най-важният въпрос. За месеците ноември и декември няма свободни слотове, няма резервиран капацитет за пренос, затова трябва да се преговаря и да се реши този проблем, посочи Иванов.

В някои отношения КЕВР има ограничени правомощия за цената на газа, тя не определя цената, а само я утвърждава. След последните драматични увеличения на цената, почти 300 лева за мегаватчас, започваме да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение на функциите на "Булгаргаз". За газовите дружества доставките трябва да са на принципа на минимални разходи. Ще търсим решения и за топлинната енергия. За исканото увеличение с 60% на цената на газа, в последните 3 седмици ние не можем да реагираме реактивно на това, нямаме възможности. Но е крайно необходимо, за да може българските потребители да са спокойни, да се вземат три мерки. Първо, трябваше още от 31 март, когато излезе указът на Путин, "Булгаргаз" и правителството чрез енергийния министър да започнат разговори за търсене на възможност за дългосрочен договор за природен газ. Дългосрочният договор трябваше да е подготвен досега и бяха пропилени 4 месеца. Втора мярка е до края септември да стане пускането в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора, каза Иванов. Там има подписан акт 14, предстои подписването на акт 15 и 16. Ако се пусне по-бързо това ще намали цената на газа за потребителите.

До 2023 г. трябва да се завърши терминалът в Александруполис, с 20% сме съдружни участници там, и тогава няма както сега да се казва, че няма слотове до края на годината, където се извършва разтоварване на танкери, а България ще има гарантирани доставки чрез този терминал за регазификация. По този начин цената на газа за потребителите ще намалее през октомври, каза Иванов.

За цената на топлоенергията, той посочи, че тази за месец юли остава непроменена. Ако има драматична промяна в цената на газа, е възможно да се стигне до ново решение за актуализиране на цените на 1 януари. Проблемът при топлофикациите е обвързаността с газа. Топлофикация София потребява почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Заложената прогнозна годишна цена е 120 лева на мегаватчас, а виждате че, решението за август вече е 300 лева на мегаватчас, как няма да трупа загуби Топлофикация, като купува на по-висока цена, а продава на по-ниска цена. Решението ще се търси на базата на решение на оказване на финансова подкрепа. Ако спре Топлофикация -София, това значи по-голямата част от софиянци да преминат към потреблението на ток, а това може да съсипе цялата електроенергийна система, посочи Иванов.

Топлофикация София не е в състояние да плати дълговете си към "Булгаргаз". Трябва да има подкрепа от държавата, смята, че е решението на проблема Иванов.

Хората да са спокойни за цената на електроенергията, уточни още той.

За завръщането му на поста председател на КЕВР, Иванов каза, че било очаквано за него. „Завръщането ми се дължи на недостатъчната компетентност на управляващите, които допуснаха груба грешка, по време на избора на председател промениха Закона за енергетиката, което е недопустимо. И така КС обяви решението за противоконституционно. Аз заявих, че мога да се върна само ако има решение на Народното събрание и се върнах с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност“, подчерта Иван Иванов.

 

Източници: БНТ, БГНЕС

 

 

 

 

 

Коментари

 • Булгаргаз е закупил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

  03 Авг 2022 9:05ч.

  Нещо Прокуратурата ? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Авг 2022 9:20ч.

  Прокуратурата е като омбудсмана - фасадна институция за нищоправене и изпълнение на поръчки. Нищо повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Авг 2022 9:12ч.

  Никакви документи и аргументи, не могат да счупят "розовите очила" на атлантическите сектанти, това са промити и контролирани мозъци! У либерастите няма нищо точно, техническо или инженерно, те водят война с всички мъжки качества, за тях е проява на токсична мъжественост дори да си смениш крушката на осветлението, камоли да разбираш от енергетика и от къде идва тока...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Авг 2022 9:19ч.

  В тая държава, краденето е национален спорт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не можем реактивно

  03 Авг 2022 9:24ч.

  "Не можем да реагираме реактивно..." Амчи, реагирайте турбовитлово, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерален фащизъм

  03 Авг 2022 9:56ч.

  След 33 години безвремие, дойде нещо още по-ужасно - отново правим политика по лозунги идогми, само че тоя път не социална и не в интерес на народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  03 Авг 2022 10:37ч.

  ""Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена...". Каква изненада! Не може да бъде!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  03 Авг 2022 10:48ч.

  Не се ползват правилно понятията. Масово! Това изкривява смислите. Не се чудете, че после не се разбираме. Тези не са посредници, а компании търгуващи с газ. Купуват/продават за своя с/ка. За да не се загуби смъсълът, може да се каже прекупвачи (или дори междинни звена). Журн. може да говори посредник, Иванов - не. Това придобива коренно различен смисъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  03 Авг 2022 10:52ч.

  Игнорираме съдържанието на юрид. понятия. Потенциално Иванов с подобно изказване прави един намек, че 1. изначалният производител (който е и първи търговец) се е сговорил с някаква междинна търговска структура за да натварят краен купувач. Още по-гнусен намек 2. крайният купувач вкарва във веригата ново междинно звено за да дои граждани и национален бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо да е намек?

  03 Авг 2022 14:11ч.

  ??????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво от това?

  03 Авг 2022 10:55ч.

  Нали сте независими от Русия. 20 евро повече не е проблем. Някои откраднаха милиарди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  03 Авг 2022 11:02ч.

  Не е така! Големият началник от Запад би могъл да се стреми и поощрява действия, които режат приходите на врага и му ограничават възможностите. Ако малка страна от Изт. Европа включи западна компания като межд. звено, но врагът продължава да продава и има приходи, смисловата компонента откъм голямата игра е НУЛА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм съгласен

  03 Авг 2022 14:15ч.

  Ние (за разлика от Полша или Литва) сме троянски кон на Русия в ЕС в очите на Голям бял брат. Трябва да бъдем не само икономически унищожени, но и като народ лишени от нац идентичност. Което и виждаме само за две поколения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още на времето Бил Клинтън

  03 Авг 2022 14:35ч.

  с котешкото езиче с това посрещнал Първанката в Белия дон: Вие сте троянския кон на Русия, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  03 Авг 2022 10:56ч.

  Другото име на подобни действия е различно според инициатора и изпълнителя на съответната схема. В конкретния случай по-скоро съм склонен да мисля, че нашата страна чрез кокорчовците върши глупости за да се докара пред "началниците", а ръководителите да получат червена точка. Финансовата облага не е изключена, просто е съобр. от по-нисък разряд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков. ру

  03 Авг 2022 11:30ч.

  Тов. Дачков е отчаяно руско мекере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • козяшки ятак

  03 Авг 2022 11:31ч.

  Изчезни, боклук смотан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Авг 2022 12:45ч.

  Г-н Дачков, за разлика от тебе не е зомбиран евроатлантически малоумник и използва мозъка си по предназначение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От вчера до днес с това ли разнообрази мисълта си,

  03 Авг 2022 14:33ч.

  о титане на българския атлантизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кога Западът ще си извлече поука от собствените мантри, използвани в близкото минало?

  03 Авг 2022 11:30ч.

  Идеология икономика не управлява. (Едно време, докато рухваше соц-ът, същите тия либерали в часовете по политикономия ни бяха проглушили ушите по тая тема.) Всеки опит на идеологията конюнктурно да регулира икономиката, довежда до задкулисни икономически практики - конфликт на интереси и черна борса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И докато ни набиваха, че държавата била лош стопанин

  03 Авг 2022 14:39ч.

  УСА напечатаха 2 ТРИЛИОНА (вече са повече) за affirmative action, да лансират черните, които след тая инвестиция са по-зле от времената на KKK - сега поне се трепят сами. Сега и за джендърите астрономически суми за мед "смяна на пола" на шепа психари. Това ако не е идеология...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клетвата

  03 Авг 2022 11:54ч.

  Вчера се заслушах в клетвата на министрите и разбрах, че в действията си трябва да се ръководят от интересите на народа. Това не важи за колониите, където за колонизатора не са важни интересите на народа, а собствените му интереси. Мисля, че с действията си по отношение на газа, правителството на Кирил Петков се прояви като клетвопрестъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  03 Авг 2022 11:58ч.

  Много мило страче е бай Иван! Забележете, че никога не забравя да окичи ревера на сакото си със значката на ДСБ. Затова ще кеври, докато стане на 90. Тогава фертилната му секретарка ще го зарадва със син, дете за чудо и приказ. Момченцето ще се роди, облечено в стилен тъмносин костюм със значка на ДСБ и диплома за доцент по топлинно счетоводство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новото (А)Нормално

  03 Авг 2022 12:25ч.

  Типична картинка от Новия Световен Ред ! Имаме дълбочинна подмяна на понятията, кое е зло и кое е добро ? Завъртане на 180 градуса ! Hаблюдаваме една очеизвадна КРАЖБА. Една гнусна далавера в ущърб на населението, която дори не се крие ! A Прокуратурата дори не дава ишмар, че ще се задейства ! Значи просто, вече да се краде не е подсъдно ! Хубаво и морално е да се краде !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ми харесва

  03 Авг 2022 12:39ч.

  когато някой ми казва - първо, второ , трето .. с кратки и ясни описания на план, действия, стъпки и пр. Това означава , че му е ясно какво прави. Но празнословието тотално надделява навсякъде. ..... Значи имам критерии какво ще очаквам да чувам до изборите . И винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  03 Авг 2022 12:39ч.

  СЪД за Киро и компания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булгаргаз (на македонски)

  03 Авг 2022 14:36ч.

  Булгаргъз все ще е пре... цакан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  03 Авг 2022 16:50ч.

  Този почтен костовист ме връща в онези златни години, когато за да има мир пращаха бекапе в Сибир, а днешните русофили скандираха юесей по площадите. Почти като когато нямаше още никакви хора около кафенето "Кристал", късите рокли бяха на мода, а Емил Димитров едва беше запял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи