Ивана Чиновска и Силвия Алексиева - млад учител в НГДЕК и млада поетеса, носител на наградата "Петя Дубарова", вдъхновят с примера си

Ивана Чиновска и Силвия Алексиева - млад учител в НГДЕК и млада поетеса, носител на наградата "Петя Дубарова", вдъхновят с примера си

Днес повече от всякога имаме нужда от вдъхновяващи примери. Един от тях е Силвия Алексиева, носител на голямата награда от 27-то издание на най-престижния литературен конкурс за млади автори "Петя Дубарова", ученичка в IХ клас в Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ". "24 май е един изключително важен ден, един голям празник. Нашата гимназия, Класическата гимназия, отбелязва този празник на 11 май пред паметника на Светите братя. Те са това, което ни вдъхновява - учениците и тези постижения, които постигат, наградите, които получават. Виждаме, че има накъде да вървим заедно и цели, които да следваме", сподели учителката по български език и литература Ивана Чиновска, класен ръководител на Силвия, в предаването "България сутрин".

Младата поетеса Силвия Алексиева печели конкурса с творба, насочена към хората със специални потребности. "За мен 24 май е станал един още по-специален ден именно заради традициите и начина, по който отбелязваме този ден. Има защо да ценим културата, образованието и да се развиваме в тази посока. Аз участвах с три стихотворения, но това, с което спечелих, беше на по-социална тематика. То няма заглавие. Тази свобода, която му дадох, дава място за интерпретация. Тематиката, на която наблегнах, е отношението на институциите към децата със специални потребности. В нашата страна на този етап не можем да кажем, че това е проблем, на който е намерено решение", коментира Силвия Алексиева за Bulgaria ON AIR.

За учителя е важно вдъхновението в процеса на творене. "Учениците имат нужда от свобода. Поне това е, което аз съм видяла в краткия си опит. Има една мисъл, че образованието не е просто да се напълни чаша, а да се запали свещ. Тук вдъхновението е много важно. Всичко, което тя е постигнала, е постигнала сама. Моята роля спира дотам да прочета текста и да кажа дали ми харесва, но никога не я критикувам. Тя има опита, ходила е на много конкурси", каза още Ивана Чиновска.

"Винаги литературата ми е харесвала. От семейство съм, в което се чете и ми е давано като пример. Авторите, които харесвам, се променят. Предимно са чуждестранни, но гледам да се обръщаме и към българските автори. Дори в момента имаме чудесни български автори, млади хора. Почитател съм на латиноамериканската култура. Харесвам класици като Ботев, Вазов, Яворов, от по-съвременните - Дамян Дамянов", добави Силвия Алексиева.

Интересите на учениците в литературата са всестранни, смята Ивана Чиновска. "Учениците са много различни. Не мога да обобщя. Повечето харесват чуждестранната литература. Има интереси към българската литература, но може би защото по-голямата част я приемат като задължителна, остава на заден план. Те трябва да знаят, че независимо дали е българска или чуждестранна, има общ език. Литературата им дава свобода", посочи тя.

Младата поетеса мечтае да издаде собствена стихосбирка. "Следващият конкурс, в който мисля да взема участие, е "Веселин Ханчев", където голямата награда е издаване на стихосбирка. Може да се каже, че ми е мечта", сподели Алексиева.

Източник: bgonair.bg

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Аделина

    24 Май 2024 12:44ч.

    Баналности и клишета. Честит празник на мислещите и търсещите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Май 2024 14:32ч.

    Честит празник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Май 2024 15:55ч.

    Даскалиците и поетесите са гробокопачите на българския дух и духовност. В късния комунизъм успяха да изтласкат мъжете от училището и от поезията...някви напрегнати и сублимирали женички. Тез двете хубавици милинките и те, както каза колегата горе, клишета и метафизика за домакини... Истинската поезия е насочена към Човека въобще, а не към конкретни групи с потребности...За техните потребности трябва терапия, а не ала-бала... Честит празник и на двете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Май 2024 16:05ч.

    Симпатични момичета, сигурно добре си вършат работата и им желая успех. Снимката обаче е много смешна с прехвърлените дълги прави коси, едната вдясно, другата вляво. Защо искат да са еднакви не ми е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи