Иван Таков: Започваме консултации за приемане на доклада за референдум за запазването на Паметника на Съветската армия

Иван Таков: Започваме консултации за приемане на доклада за референдум за запазването на Паметника на Съветската армия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След това ще видим кой е издал заповедта за нарязването на фигурите на монумента и каква отговорност за унищожаването на държавна собственост на стойност над 20 милиона лева ще бъде понесена, заяви председателят на БСП - София

Още от днес започваме консултации с останалите политически групи в Столичния общински съвет за приемане на доклада за местен референдум за запазването на Паметника на Съветската армия на неговото място в Княжеската градина. Това съобщи председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след края на днешната сесия на Столичния общински съвет. На брифинг заедно с общинските съветници Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Деян Николов от "Възраждане" той припомни, че докладът е внесен преди повече от два месеца в Столичния общински съвет.

"Тогава го подписахме ние и групата на "Възраждане" в цялост. Сега към нас се присъединяват и колегите от "Има такъв народ", които винаги са отстоявали референдумите като демократичен инструмент за решаване на важни въпроси в града, коментира Иван Таков. - Радвам се, че най-накрая разумът в Столичния общински съвет надделя и започваме да работим. Нашият доклад за референдум за Паметника на Съветската армия ще бъде първият тест за кмета и за останалите политически групи в СОС за това дали наистина искат да чуят мнението на гражданите".

Иван Таков добави също, че решението на българския съд за скоростното транжиране на монумента в Княжеската градина в средата на декември миналата година е съвсем ясно: "Демонтажът е незаконен, затова и изпълнението беше спряно. Сега трябва да чуем мнението на гражданите чрез местен референдум. А след това да видим кой е издал заповедта за нарязването на Паметника на Съветската армия и каква отговорност за унищожаването на държавна собственост на стойност над 20 милиона лева ще бъде понесена".

В изказване от името на група в началото на сесията заместник-председателят на БСП - София Диана Тонова постави три въпроса на кмета Терзиев за проведения парад на омразата "Луковмарш" миналата събота. Социалистите в СОС излязоха с официална позиция срещу шествието веднага след провеждането му, а на днешната сесия настояха за отговори на конкретните им въпроси. Диана Тонова се обърна към политическата група на ПП-ДБ-СС с думите: "Свидетели сме на парад на политическото лицемерие. Всички широко си затворихте очите пред едно честване на убийци, които са отнели живота на милиони през Втората световна война" и постави въпросите: "Защо беше позволено шествието на омразата да премине по бул. "Витоша" и едва при НДК беше "занесена" заповедта за прекратяването му. Кой носи отговорност за неизпълнението на заповедта на кмета и какви санкции ще понесе за проведеното шествие в София, въпреки забраната? И кое от двете е вярно - не беше по силите на кмета или той не пожела да спре фашистката демонстрация по улиците на София? Ако е първото - значи кметът не става за длъжността, а ако е второто - е проява на лицемерие или страх".

Диана Тонова добави, че опасни идеологии като фашизма избуяват във времена на слаби и неможещи политици. "На политици, чиито думи се разминават с действията. На нерешителни политици, които се страхуват да ги спрат. Или не искат да ги спрат, но лъжат гражданите за обратното", завърши тя.

На днешната сесия бяха гласувани и приети отново докладите за избор на заместник-председатели на СОС и за председатели, заместник-председатели и състав на постоянните комисии. Така заместник-председател на СОС от групата на Местна коалиция "БСП за България" ще бъде Диана Тонова. Четири от комисиите ще бъдат водени от общински съветници от групата на социалистите. Иван Таков ще бъде председател на комисията по транспорт и пътна безопасност, Ваня Григорова - на комисията по здравеопазване и социална политика, Иван Виделов - на комисията по местно самоуправление и нормативна уредба и Николай Велчев - на комисията за връзки с гражданското общество. Освен това бяха обявени и сформираните политически групи в СОС и техните ръководства. Председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" е Иван Таков, негови заместници са Диана Тонова и Ваня Григорова, а секретар е Иван Пешев.

 

 

Коментари

  • Това е кретения неква.

    22 Фев 2024 19:21ч.

    Тоя нещастник се усети, че се е одефекирал, и сега се мъчи да се забърше. Да, обаче при незаконни действия на областната трябва първо да се възстанови предишното положение. Отделно, че този специално паметник е предмет и на разни международни договори, които по никакъв начин не подлежат на местен референдум. А бе диванета, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    22 Фев 2024 19:23ч.

    "Сетила се Мара да се побара"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Фев 2024 19:24ч.

    Започват циркаджалъците, с тез манипулации референдуми щели да правят... ? събаряйте всичко, камък върху камък няма да остане и вие, и децата ви ще се чудете къде да се денете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Фев 2024 19:24ч.

    А досега къде бяхте? Имахте толкова възможности да изиграете тази карта в Общината, вместо да правите безпринципни сглобки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Досега специално Таков беше като онези трите маймунки - сляп, глух и ням.

    22 Фев 2024 19:35ч.

    Сляп за избирателите си, глух за това какво му казват националните органи на партията му, и ням пред пепейците и гербавите. Сега се сети да продума, и да включи и органите за слух и звук. Дедо му Пеко Таков сигурно се върти в гроба като вентилатор. Dyson.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Фев 2024 20:39ч.

    той припомни, че докладът е внесен преди повече от два месеца в Столичния общински съвет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @thenewone

    22 Фев 2024 21:01ч.

    това, че е припомнил, не го освобождава от отговорност за сглобяването му с дебейците. Второ, международните договори между България и Русия за запазването на антифашистките паметници са малко по-стари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Фев 2024 21:21ч.

    Става дума за въпроса: "А досега къде бяхте?". Не трябва всичко да се слага в казана - не винаги се получава съедобен гювеч. Всъщност - рядко се получава. Ако искаме да получаваме верни отговори и хубави неща, трябва да формулираме правилно въпросите си и претенциите си. и да ги поставяме един по един. А по "сглобката" в софийската община, кое ѝ е безпринципното? Ако софиянци търсят червено управление, да гласуват червено. Никой никого не е излъгал. По-скоро тиквите излъгаха своите избиратели, но това си е техен проблем. Ако софиянци искаха да запазят ПСА, щяха да го обградят с три пръстена живи вериги, както преди десетина+ години руснаците обградиха в Талин бронзовия войник. Та, обградиха ли го? Не. Откъде знаем тогава, дали не искат да се махне? И то по този начин - в дописката е използвана думата "транжиран". Това, че в "Гласове" има доста гласове "за" паметника, нищо не означава. Форумът на "Гласове" не е представителен и влиятелен, както беше до преди десетина години "Сега". Впрочем, там пишеше и героят на деня - Христо Иванов, абулафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @thenewone: А по "сглобката" в софийската община, кое ѝ е безпринципното?

    22 Фев 2024 22:00ч.

    Всичко. Това горното може да го напише само безпринципен дебеец, който реве с крокодилски сълзи за съдебна реформа, обаче няма нищо против неговата областна абсолютно незаконно да разчанчи защитен с няколко международни договора, че и с няколко български закона, паметник на културата, след което да се кефи как лидерите му си хапват торта с отрязани главички. Гнус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И всяко, ама абсолютно всяко сътрудничество с горните

    22 Фев 2024 22:02ч.

    безхаберници, е безпринципно нарушаване на всякакви там червени, пембени и не знам си кви си линии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Фев 2024 5:53ч.

    Нерде "областната", нерде СОС? Както вече го написах, формулирайте точно претенциите си, за да не седите учудени от резултатите си. Ако искате нещата да ви вървят изобщо, демек само като си помислите нещо, то да стане (случи), трябва да създадете съответната среда и атмосфера. Искате изобщо никой да не си помисля даже, да събаря паметници - тогава не допускате възможността същества като "областната", да заемат такива позиции. Добре, допуснали сте. Каква е тогава защитата от подобни действия? Защитата е в законността, санкциите и превантивното им въздействие. Какво е положението, някой стряска ли се от наличието на такива защити? Не. Защо? Защото цялата управляваща прослойка е отровена от: некадърнот, безсрамие, реваншизъм, алчност, егоизъм и т.н. А защо е допуснато те да са управляваща прослойка? Защото сме ги избрали: вие в София, ние във Варна, трети в Касъмчево и т.н. А ако не сме ги избрали, защото сме били за гъби, за риба, на разходка в Морската градина, защо сме имали глупостта да очакваме, че нещо хубаво ще ни се случи - хем гъби и разходка, хем наште хубави хора - избрани? А демокрацията е такова нещо - мнозинството управлява, основно съобразявайки се с волята на неговите избиратели. При възможност, се отчитат интересите на малцинството от избирателите. В случая, коалицията ма БСП. е направила максималното - заела е такива позиции в СОС, че да защити интересите на своите избиратели, които са малцинство. Вие, лично, доколкото схващам, искате работата на СОС да бъде парализирана. Може и така. "Колкото по-зле, толкова по-добре". Може. Но едното не изключва другото, особено ако има надежда, че при едни нови избори, ще има промяна. А имате ли такава надежда в София? За Варна, аз нямам. Наблюдавам съгражданите си и не се изпълвам с оптимизъм. А може аз да не съм прав, може пък те да са по-адекватни от мен, по-съответстващи на реалностите, които са непроменяеми. А непроменяеми ли са, или мнозинството е сметнало, че променянето не си струва нито времето, нито усилията, нито нервите. Сепак животът е кратък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбраха, че ще има последствия

    22 Фев 2024 19:47ч.

    Руското министерство на вътрешните работи обяви латвийския министър на правосъдието Инесе Либиню-Егнер, министъра на финансите Арвилс Ашераденс, министъра на земеделието Армандс Краузе и бившия ръководител на латвийското вътрешно министерство Мария Голубева в списъка за издирване като част от наказателно дело, относно съзнателно разрушаване и повреждане на паметници на съветските войници от Втората световна война. Този факт започна да отрезвява някои болни мозъци на политици в България, тръгнали по пътя на фашизма и вандализма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Референдумът е кауза пердута

    22 Фев 2024 23:45ч.

    Резултатът ще е ясен - много на малко в полза на премахването на паметника. Умнокрасивите бригади ще гласуват под строй и ще имат своите поредни 15 мин. еуфория и някоя нова торта с геополитически кристали. На мнозинството софиянци и гости на столицата просто не му пука и то съвсем разбираемо - минаха десетилетия в излишни приказки, които дотегнаха на всички. Дори мнозина от симпатизиращите на Русия днес няма да гласуват въобще, защото вчерашният СССР и днешна Русия са различни неща. Това обаче не означава, че не трябва да се разследва защо премахването се случи точно сега и точно по този отвратително гнусен начин. Това трябва да е фокусът - кой, защо и как, а не на връщаме часовника назад. Паметникът си замина и никога няма да се върне, но флексаджиите заслужават да бъдат тричани до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    23 Фев 2024 9:34ч.

    Когато на един паметник слагат цвета само шепа дърти комунисти той е обречен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи