Иван Таков: Надявам се, че Юрий Гагарин няма да стане жертва на политиканска пропаганда

Иван Таков: Надявам се, че Юрий Гагарин няма да стане жертва на политиканска пропаганда

Справедливо да върнем името на 138 СОУ, което до 1993 г. се казва „Юрий Гагарин“, счита председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.


Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, включително две улици. Искрено се надявам да не падне и той жертва на грубата политиканска пропаганда, подета от "русофобите" в България в задоволяването на конюнктурните им политически щения. Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той, заместник-председателят на Софийската организация на партията Иван Пешев и граждани поднесоха цветя на паметната плоча на Юрий Гагарин в столичното 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Таков припомни, че до 1993 година 138 СОУ се казва "Юрий Гагарин", но тогавашната политическа конюнктура, която се повтаря и днес, го сменя с това на проф. Васил Златарски - виден български историк, един от най-големите и авторитетни изследователи на българската държава през средните векове.

„При подетата в последните седмици кампания за именуване и преименуване на различни обекти в София, мисля, че е справедливо да върнем името и на 138 СОУ. Не по конюнктурни причини, а за да възтържествува училищната историческа справедливост“, счита председателят на БСП – София.

Точно преди 61 години на този ден Гагарин излита на борда на космическия кораб "Восток-1" и прави обиколка на Земята. Така става първият човек в историята, полетял в космоса. Този 108-минутен полет слага началото на пилотираната космонавтика.

През 1961 година Гагарин прави околосветско турне, а България е втората държава от него, която посещава. При пристигането си у нас той гостува в 138-о училище, приема да стане негов патрон и посажда смърч в двора му. Това е първото дърво от обособената по-късно "Алея на космонавтите" в училището. След него там борове собственоръчно засаждат и първият и вторият български космонавт Георги Иванов и Александър Александров, Валентина Терешкова - първата жена, летяла в космоса, космонавтите Николай Рукавишников и Павел Попович. В училището има и Музей на космонавтиката.

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    12 Апр 2022 21:06ч.

    А САЩ, дето са мното големите технологични мозъци, ако не бяха приютили Вернер фон Браун и атомната бомба да не бяха "изобретили", както и мисията до Луната със Сатурн5, дето я мъглят неуспешно няколко години, а той им я направи за два дена ! А руснаците винаги са разчитали само на себе си за всичко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    12 Апр 2022 23:19ч.

    Р -1 е копие на Фау 2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците също като американците. Просто никога не си признаха германския принос. В нищо.

    13 Апр 2022 3:50ч.

    В ония години бяха изобретили всичко - парна машина, велосипед, радио, самолет, ракета, калашник, атомен реактор. Изобретателите бяха крепостни селяни, пролетарии и революционери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Пр. Москаленко says

    12 Апр 2022 21:45ч.

    Дърветата на космонавтите да се изкоренят немедленно като символ на руско-съветския империализъм, протегнал костеливите си обляни в кръв ръце към космоса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеко таков

    13 Апр 2022 3:53ч.

    А може и на кучето Лайка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи