Иван Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не

Иван Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от "Позитано", крещяха само едно: "Пречите ни да доликвидираме Партията". Да, пречим, заяви лидерът на столичните социалисти

Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от Партията - не. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Пленумът се проведе, въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.

След изказването си по точка втора, в която трябваше Пленумът да разгледа поведението на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и да им наложи наказания затова, че дадоха подкрепата си за временно техническо решение, за да заработи Столичният общински съвет, Иван Таков напусна залата.

"Националният съвет в този състав нищо не може да реши. За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка Устава, защото провеждат заседание без кворум, заяви Иван Таков на излизане от "Позитано". - Решението за наказание е пълен отчетно-изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах. Това означава обезглавяване на всички организации в София - това са повече от 5000 души, които точно преди евроизборите ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии. Тъкмо бяхме обединили цялата Градска организация заедно с хоризонталните структури - жени, младежи, ветерани. Сега тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира и европейските избори и въобще да саботира цялата партия. Кой иска това, нека председателят на Партията и част от най-тясното ръководство да отговорят, защото те са настояли за такова наказание. Очевидно наказанието е затова, че Градската организация има собствено мнение и се представи блестящо на местните избори. Явно наистина ревността е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят Градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно. Това е наистина саботаж от най-високо ниво не само към Градската организация, а към цялата Партия".

В изказването си пред около 55-60 души в залата от 188 членове на Националния съвет Иван Таков представи хронология на събитията в Градския съвет през последните 9 месеца и благодари на районните организации в София и на всички, които са разбрали смисъла и важността на действията на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" за гражданите на София и за Партията.

"Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем с тях. Ако можехме, БСП нямаше да се превърне вече в малка политически маргинализирана партия, обърна се лидерът на столичните социалисти към част от тясното ръководство на БСП. - Не можем да си говорим и на езика на ценностите, след като социализмът и антифашизмът са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър. Не можем да се разберем и на езика на принципите - прекалено много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия на част от тясното ръководство. Дадох си сметка, че единственият начин да се разберем е да говорим на вашия език - езика на личното интересчийство. Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: "Пречите ни да доликвидираме Партията". Тук съм абсолютно съгласен с вас: Пречим!".

В края на изказването си Иван Таков се обърна към председателя и част от тясното ръководство на БСП с една лична история: "Дядо ми, когато фашисткият съд го осъжда на 7 години затвор, той се обръща към съдията, който чете присъдата, и му казва: "Аз ще изтърпя първата половина от наказанието, втората ще сте вие". Така сега и с вас ще се случи".

Ето цялото слово на Иван Таков на заседанието на Националния съвет:

УВАЖАЕМИ ДРУГАРИ,

Фактът, че сме се събрали днес тук - за пореден път при липса на кворум - да обсъждаме работата на общинските съветници от групата на местната ни коалиция в Столичния общински съвет означава, че нашата, Софийската организация и малка част от ръководството на Партията нещо не се разбираме.

Искам да припомня, че за втори път стигаме до подобна ситуация. Преди 2 години беше наложено наказание на предишния председател на ГС на БСП. Тогава се опитахме да избегнем публичните скандали и разправии и в максимална степен да защитим авторитета на партията и да съхраним градската организация. Така се стигна и до избирането ми за председател. Оттогава досега, в своята работа съм се опитвал да консолидирам и укрепвам организацията. Стремях се да поддържам диалог и коректни отношения с националното ръководство и председателя на партията.

През това време се проведоха няколко парламентарни избори и ние в София със своята работа се опитвахме да подобрим резултата на партията и по никакъв начин не сме показвали публично разнобой с националното ръководство, въпреки незачитането на нашето мнение по редица въпроси.

За съжаление, през последните 9 месеца нашите взаимоотношения се изостриха. Всичко започна след като ние в София решихме да започнем разговори за формирането на една широка лява коалиция за участието ни на местните избори и търсенето на кандидат за кмет който може да консолидира левите гласове и да привлече широка периферия. Последваха много трудни и сложни разговори с потенциалните коалиционни партньори. Разговори в които не само не получавахме подкрепа от националното ръководство, но и на моменти ни се пречеше. Въпреки всичко в последния възможен момент успяхме да регистрираме местна коалиция БСП за България с наш кандидат за кмет - Ваня Григорова. Твърдя, че направихме една от най-добрите кампании, правени в БСП въобще. Кампания, изградена върху нашите идеали и ценности, умело насочени към гражданите на София и резултатът е налице. Официално много малко не ни достигна да спечелим София, реално - изборите ни бяха откраднати, както и възможността да имаме ляв кмет на София за първи път от повече от 30 години. За съжаление, градската организация беше оставена сама в тази местна кампания, вместо битката за София да се изведе като национална, като битка срещу кандидатите на сглобката, така като искахме и предлагахме. Ние не само не получихме подкрепа, но и се обясняваше как Ваня нямала шанс за балотаж.

След изборите интересът към софийската организация подозрително се засили. Почти всяка седмица се провеждаха срещи по инициатива на ИБ на БСП, относно положението в общинския съвет. Включително са се провеждали срещи без знанието и съгласието на ГС, с представители на ПП-ДБ-СС и кмета срещу който водим съдебно дело за резултата от изборите. Ние винаги надлежно информирахме колегите за естеството на провежданите разговори от наша страна в СОС. Формирахме и нашата позиция.

Сега отново сме изправени пред поредния казус в отношенията си с малка част от ръководство и председателя. Очевидно си говорим на различни езици. Очевидно четем и разбираме Устава на БСП по различен начин.

Според този основен Закон на нашата партия, решенията на ниво община ги взимат колективните органи на местните организации. Нашият орган е Градският съвет. И сега ще Ви прочета решението на Градския съвет, което той взе на заседанието си на 7-ми февруари.

Решението гласи:

Първо - Градският съвет на БСП - София възлага на групата общински съветници от Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет да не подписва коалиционно споразумение за съвместно управление с политическите група на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Второ - Градският съвет на БСП - София дава съгласие на групата съветници от Местна коалиция "БСП за България" да подкрепи кандидатура за председател на съвета при широко съгласие между политическите сили в СОС, без поемане на ангажимент за последващи политически решения.

И двете решения, взети от Градския съвет на БСП - София, бяха изпълнени от нашата група в Столичния общински съвет. Спазихме стриктно Устава на БСП, въпреки настоятелния призив на председателя на БСП през медиите в деня на сесията на Столичния общински съвет да не го правим. Призив да нарушим Устава на БСП. Е, няма как да нарушим Устава на БСП. Ако трябва сега да взема решение - то ще бъде същото.

Благодаря на районните ни организации, които подкрепиха това наше решение. Благодаря на Младежката организация в БСП - София и на Съвета на старейшините, на коалиционните партньори, на всички, които разбраха смисъла и важността на нашите действия за гражданите на София и за партията.

Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от изпълнителното бюро на БСП.

Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем. Защото, ако можехме, БСП нямаше да се превърне в малка политически маргинализирана партия.

Не можем да си говорим и на езика на ценностите. След като социализма и антифашизма са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър, трудно можем да споделяме едни ценности.

Явно не можем да се разберем и на езика на принципите. Много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия. Нека не забравяме, че ни се предлагаше от най-високото партийно ниво, да изберем за председател на СОС най-възрастния съветник или Грети Стефанова от ДСБ, която е от най-големите ни идеологически противници. Та тя в словото си на първата сесия на 13-ти ноември заяви, че ще работи за премахването на всички комунистически символи в града! Защо да може да се предложи Вежди Рашидов от ГЕРБ за председател на Народното събрание, противно на решението на Националния съвет тогава, и това да ни бъде представено като държавническо поведение, а да не може да се подкрепи временно решение за премахване на техническа пречка, за да заработи СОС?! Не е ли признак на политическа шизофрения, когато в много общини в страната може съветници от БСП да подкрепят и работят с представители на ПП, ДБ и ГЕРБ, а в София това да е престъпление?! Защо малка част от националното ръководство изкривяват и манипулират общественото мнение през медиите чрез откровени лъжи за това, че съветниците сме влезли в управлението на СОС първо с ПП-ДБ-СС, а след това с ГЕРБ?! За манипулациите, изкривяването на факти, нарушаването на Устава на партията и саботажи преди и по време на предизборната кампания за местните избори мога много, наистина много да говоря, ако се наложи...

Затова си дадох сметка, че единственият начин да се разберем с вас е да говорим на вашия език - на езика на личното интересчийство.

Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: Пречите ни да доликвидираме Партията.

Тук съм абсолютно съгласен с вас.

Пречим!

Докато вие си говорите на този език, Партията загива.

И ако това вас, по обясними причини, не ви интересува много, много, то все още има достатъчно социалисти, които не са безразлични към съдбата партията.

Другари, социалисти!

Днес, повече от всякога, България и българите се нуждаят от Българската социалистическа партия!

Българската социалистическа партия има мисия, различна от това да бъде убежище на болни амбиции и лични изгоди!

Към най-тясното ръководство:

Може да ни изключите от вашата група по интереси, от която ние така или иначе никога не сме били част, но не можете да ни изключите от нашата Партия, не можете да изтръгнете социалистическата идея от сърцата ни!

Аз съм от поколения в нашата партия и оставам в нея докрай! А вие, за вас не знам!

Благодаря за вниманието!

 

 

 

Коментари

 • Ваня

  25 Фев 2024 14:51ч.

  Я по - кротко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Фев 2024 21:33ч.

  Навремето такива непослушни другари щяха да възстановяват Странджа Сакар доброволно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо е за изключване

  25 Фев 2024 14:58ч.

  И за този представител на червената аристокрация, както за Васил Терзиев, са по-важни парите и постовете. Същият е и баща му - Янчо Таков, известен с контрабандата на кожуси и попадането му във Врачанския затвор. В словото си замесва и цитира дядо си - Пеко Таков, който наистина е имал идеал, но синът и внукът само осребряват и така са всички наследници на червената аристокрация - примерът Васил Терзиев. Колкото и да не харесвам Нинова, заради лицемерието ѝ за оръжието за Украйна - тук е права. Недопустимо е да подкрепя партиите на флекса и тортите с човешки крайници ПП-ДБ и ГЕРБ, нарязали Паметника на Съветската армия и да говори за принципи - направо е за изключване, не може да се пише за десидент, подкрепяйки жълтопаветните неофашисти. Костадинов и Възраждане постъпиха много правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  25 Фев 2024 16:00ч.

  принципният, ще ни припомниш ли тук, в какво правителство беше вицепремиер гусжа прецедателката? за един приятел питам, също много принципен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за един приятелпитам, също много принципен

  25 Фев 2024 16:07ч.

  Да, наистина така беше, но нали всички искаха промяна и скъсване с модела на ГЕРБ. И най-важното - не беше нарязан Паметника на Съветската армия. След нарязването е недопустимо да си заедно с партиите на флекса и тортите с човешки крайници ПП-ДБ и ГЕРБ. Обратното означава - ламтеж за постове и пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  25 Фев 2024 17:46ч.

  та, кое, казваш, се е променило? "идеологията" на умнокрасивитета, начинът, по който те действат? нищо от това. само столетницата загуби още няколко процента избиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "та, кое, казваш, се е променило? "

  25 Фев 2024 18:53ч.

  Поне две неща: Първо, цъфна лъжливата същност на пепейците. Онова правителство с БСП беше, за да чегъртат Герб, а малко след това хоп - коалиция с тях. Второ, цъфна лъжливата същност на Таков и компания - за един зам председател и четири комисии предаде червени линии, решения на националния съвет, идеали - а бе всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  26 Фев 2024 3:09ч.

  ве, оная гусжа ли е с идеалите, че не разбрах? а от това, което си написал, следва, че тя нема качества не за прецедател на столетна партия, а на клуб на пенционера. сума народ тук писа, от самото начало на "онова" правителство, че бсп нема место в него, че се свързва с политически сили, с които няма допирни точки. че това закопава партията. всички разбрали, само тя не. виж резултатите от предходните избори. да ти кажа ли какви ще бъдат от следващите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мистър Кеш

  25 Фев 2024 15:01ч.

  Таков е едно от радевските мекерета в БСП, чиято задача наистина е да доликвидират ликвидираната от Мунчо партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  25 Фев 2024 15:06ч.

  Този откакто се събра с григоровна и мажй й, се взе насериозно! Как не се спряха и не разбраха, че без партията 5 пари не струват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симпатизант

  25 Фев 2024 16:15ч.

  Нинова не партията !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Фев 2024 15:07ч.

  Кой крив, кой прав не зная, но е факт че БСП я занулиха и не ми се вярва да се съвземе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  25 Фев 2024 15:08ч.

  Зануляват я тези, които служат на чужди интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Фев 2024 15:16ч.

  Що ги търпите? Как пък не се намери един свестен председател на тази партия. Корнелия в началото даваше някакви надежди, но се залюби с Кикитата и закопа партията окончателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов

  25 Фев 2024 15:08ч.

  Не бързайте да отписвате 130 годишна партия! Мнозина се опитават вече 34 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  25 Фев 2024 15:09ч.

  Тежко му, ако беше жива баба му вълка Горанова ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  25 Фев 2024 15:31ч.

  Баба му и дядо му пътуваха с трамвая преди '89 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не съм бесепар, нито неин симпатизант, дори напротив, но

  25 Фев 2024 15:12ч.

  Все повече се убеждавам, че г-жа Кур…елия е инсталирана да унищожи БСП. И изпълнява успешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янчев

  25 Фев 2024 15:15ч.

  Научете се да пишете грамотно и се дръжте възпитано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  25 Фев 2024 15:14ч.

  Престъпление е да се подкрепят партиите на флекса и тортите с човешки крайници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Фев 2024 15:21ч.

  заради любимката си от подкрепа таков зачеркна партизанския си произход, обедини се с реваншистите от ПП-ДБ и го очаква съдбата на Паргов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симпатизант

  25 Фев 2024 16:13ч.

  Хората гласуваха заради Любимката,ако беше Корнелия никой не би гласувал освен приложените и марионетки! СРАМ ,ГОЛЯМ СРАМ ЗА БСП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анев

  25 Фев 2024 18:07ч.

  И аз глаувах за нея, но сега се срамувам! Поведението й след изборите е под всякаква критика. Може да излъже избартелите само веднъж и тя го направи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази Льобимка що не беше с подобни резултати на изборите, когато се яви кат независимо, а?

  25 Фев 2024 18:40ч.

  Много хора гласуваха за нея, защото подкрепяно БСП. Някои я прецениха, но я подкрепиха. Така, че сектата БСП СОФИЯ по полека. Допи Парков беше по гъвкав, а тоз много скоро се иплющя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка

  25 Фев 2024 18:41ч.

  Паргов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стрелец

  25 Фев 2024 15:32ч.

  Нинова с нейния пудел /Калоян Методиев / са ясни - кадри на СДС. Свиленски, също ясен - баджанак. А другите от дружинката около тях вече би следвало да разбират че вървят към небитието. Ако верно изключат Такев и други с него, са направо сгромолясани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само не разбрах

  25 Фев 2024 15:43ч.

  Тях само постовете ли ги интересуват, или делата които искат да свършат. Щото от обяснението личи едно оправдание за кариерната амбиция да са в управлението, но не е ясно с каква цел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • боже опази

  25 Фев 2024 15:48ч.

  И ти си един мухльо, син на баща си. Сродихте се с тези, които нарязаха паметника. Пълна безпринципност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gog

  25 Фев 2024 15:53ч.

  Таков е интелигентен и успешен, но самият факт, че не сългасува ръководството политиките си говори единствено, че има финансов интерес. Представете си какво ще стане, ако соф организация на Герб започне да си гласува както и скимне, без да пита Боко. Мислите ли, че той ще ги търпи и минута?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Фев 2024 19:23ч.

  в предишния СОС групата на БСП предложиха повишение заплатата на Фандъкова, от което печелят и те, защото заплатите на общинските съветници била 80% от тази на кмета, Фандъкова отхвърли предложението, царица - парица - таков няма никакво оправдание да се обединява с тези, които разрушиха паметника, те дори не излязоха в негова защита, само Свиленски беше на място

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Фев 2024 16:06ч.

  нинова сдс занули икон групировка наречена бсп затова оставка на всички които се снимат по медиите и кои от къде е нови избори нови лица още необременени и не смачкани от системата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таков завлича и Григорова

  25 Фев 2024 16:28ч.

  С последните изяви на Ваня Григорова, с които тя защитава Таков и другите съветници, Григорова губи все повече доверие. Разбрахме, че не е получавала заплата и има заем, и сега като шеф на комисия, ще може да си изплаща заема, но липсва принципността. Затова при нови избори за кмет, няма да стигне и до балотаж, въпреки, че ми беше фаворитка, жалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  25 Фев 2024 18:08ч.

  Тя отдавна се завлече с поведението си и съсипа образа, който гради по време на изборите. Явно е поредният проект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Фев 2024 19:25ч.

  също като манолова, и тя си въобрази, че са гласували за нея персонално, а не като кандидат на БСП, сега дори не е в парламента

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  25 Фев 2024 16:29ч.

  Браво Корни ... здраво дръж ... ти си мъж! Само Корни ще ликвидира БСП, давай, изключвай, закривай, с теб сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бобо

  25 Фев 2024 16:33ч.

  Такова, оглавявай Партията и псправете една мощна левица без Курнела и тясното и обкръжение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Фев 2024 16:57ч.

  Трябва да призная на биволицата Корни, че най талантливия борец против "врагът с партиен" билет, може би почти от равнището на Сталин, но Корни си няма НКВД и апарата който е имал Йосиф Висарионович, и въпреки това се справя съвсем сама със прочистването на партията! Световният интернационал трябва да й връчи "златен пикел"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста емоционално слово на Таков,

  25 Фев 2024 18:04ч.

  но всъщност БСП е нова партия, с летоброене от 04.04.1990 г., за подмяна на истинската партия на трудещите се хора в Народна Република България - Българската комунистическа партия. БСП беше създадена на 04.04.1990 г. като социалдемократическа партия по западен образец - малка, но модерна! Модерна, но не социалистическа! Малка, но конформистка, нагаждаческа, използваческа, антикомунистическа и предателска! БСП е всичко онова, срещу което се бореше създателят на Българската социалдемократическа партия (БСДП), която е марксистка по определение още от момента на създаването си. БСП не е марксистка партия, доколкото марксизмът е за национализация на частната собственост и за превръщането й в общонародна собственост, т. е. за социалистическа революция. Обществено-икономическата система се определя основно и на първо място от това кой притежава производствения, финансовия и информационния капитал. А именно, кой притежава средствата за производство - оръдия на труда (включително работната ръчна и умствена сила), сграден фонд, предмети на труда; - банките, застрахователните дружества, кихварски и посреднически къщи; средствата за насова информация, включително интернет. >>>>>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>>> Димитър Благоев написва брошурата „Що е социализъм и има ли той почва у нас?"

  25 Фев 2024 18:27ч.

  Дали приватизаторката Нинова, с единствен син в САЩ, заложник на хегемона, е чела поне брошурата на Д. Благоев? Всъщност, Благоев определя в брошурата си социалдемокрацията като смазка за капиталистическата експлоататорска система - "катраник в колата на капитализма" - и обособява революционната БРСДП (т.с.) - тесните социалисти, които разбират социализма като ново революционно общество на работническата класа в града и в селото - общество на трудовите хора, а не просто като социалдемократическа борба за по-малка норма на експлоатация от частния капитал. >>>>>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>>> В крайна сметка, БКП – продължител на БРСДП (т.с.) - извърши социалистическата революция в Царство България

  25 Фев 2024 18:40ч.

  и с общонароден референдум беше утвърдена демократичната Конституция на Народна Република България през 1947 г. А анти-комунистическата и анти-социалистическа партия БСП (създадена за подмяна на БКП на 04.04.1990 г.), заедно със своята производна СДС, извърши капиталистическата контрареволюция, смени името на Държавата (България стана анти-народна република) и предателски позволи да се приватизират основните и оборотните фондове на трудовия народ на НР България. >>>>>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>>>

  25 Фев 2024 18:48ч.

  Приватизираните основни фондове бяха на стойност от 108 милиарда лева, обезпечени със злато и с всичките активи на БНБ (на НРБ). Оборотните фондове бяха от порядъка на 14-16 милиарда лв. Съотношението лев/щатски долар, по курса на БНБ през 1989 г., беше 0,87лв за 1 щатски долар. Двустаен апартамент в София, с площ от 65,65 кв.м. през 1989 г. струваше 14000 лв. Четиристаен апартамент в София, с площ 106 кв.м. през 1989 г. струваше 22000 лв. Киловат/час електроенергия през 1989 г. струваше от порядъка на 2-3 стотинки. Изчислено през цената на златото от декември 1989 г., откраднатите от българския народ основни и оборотни фондове днес струват от порядъка на 850 милиарда сегашни лева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корекция

  25 Фев 2024 19:15ч.

  Четиристаен апартамент в София, с площ 106 кв.м. през 1989 г. струваше 25000 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Ангел

  25 Фев 2024 18:12ч.

  Запази рекламата си за недоносени идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Фев 2024 18:16ч.

  Защо да те изключват? За да се правиш на мъченик и герой? А, не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Фев 2024 19:29ч.

  не може да стане нито мъченик, нито герой, никой не се интересува от него, просто коментираме статията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  25 Фев 2024 21:13ч.

  Видната социалистка Курнела ще занули БСП, пук тук кой крив, кой прав- оправяйте се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социалист

  26 Фев 2024 8:32ч.

  Не Нинова ви е виновна. Виновни са външните ви покровители, които хвърлят безумни средства за унижощаване на БСП и на България. На тях са им нужни партии и персони, които могат да манипулират според собствените си интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъс от изказване на Р. Овчаров

  26 Фев 2024 13:27ч.

  "Някои от вас знаеха, че съветниците от "Продължаваме промяната" бяха на една крачка от това да подкрепят нашата кандидатура за председател на СОС - Диана Тонова. Но за това трябваше да я предложим, а вие не я предложихме. Може би това беше и сделката на нашия брокер - Кирил Добрев, който заедно с Красьо Черничкия вече бяха направили сделката. И тя беше такава - БСП да бъде паравана, зад който ГЕРБ ще прикрие последствията от 17 годишното си управление на София и всичките си безобразия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи