Иван Таков: Изключването на 14-те няма нищо общо с уставните норми на партията

Иван Таков: Изключването на 14-те няма нищо общо с уставните норми на партията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Безумната практика "Да изчистим БСП от другомислещите" даде висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания, каза лидерът на БСП - София

Изключването от партията на 14-те делегати на заседанието на 50-тия Конгрес в събота е много далече от уставните норми на БСП и е недопустимо преди избори. Това заяви Иван Таков по повод радикалните мерки, взети по време на най-висшия партиен форум и разразилата се буря в социалистическата партия в последните дни. Той добави, че безумната практика "Да изчистим БСП от другомислещите" е дала висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания. Иван Таков отбеляза, че надеждите за конгреса са били други - да приеме нова стратегия за развитие на партията, да даде сила и кураж на всички социалисти, съмишленици и симпатизанти за достойно представяне на предстоящите избори, да привлече нови хора, но това не се е случило.

"В четирите дни след конгреса имаме около 300 напуснали партийни членове от цялата страна, коментира Иван Таков. - В същото време, от ръководството бодро говорят по всички медии, че конгресът е минал успешно, че изключените и напускащите са лоши, но други - добри, ще ги сменят и толкоз. Хубаво, но защо няма прилив на "добри" нови хора за членство - поне наполовина от напускащите "атентатори"?!"

Лидерът на БСП - София е категоричен, че партията не заслужава подобно отношение и поведение, не само по време на конгрес. "Вместо да обсъждаме и да приемем дълго чаканите нови идейни, програмни и организационни решения, както се очаква от сериозна партия, отново станахме свидетели на стара, междуличностна вражда, която продължи с още по-голямо ожесточение, заяви той. - Ако не спрем с това перчене, кой е по и най ще видим края на партия, за която поколения социалисти са дали труда си, а хиляди и живота си!"

Иван Таков добави, че оттеглянето от поста е достоен акт, когато е навреме. Лидерът на БСП - София припомни думите на Стефан Данаилов: "Когато партията загуби, председателят трябва да благодари и да се оттегли". "Само тогава го помнят с добро. Важно за всеки, заемащ определени партийни позиции е да знае, че те не са пожизнени, каза лидерът на БСП - София. - На поста, на който си избран, трябва да дадеш най-доброто. Необходимо е да притежаваш силна самокритичност и морал, да се оттеглиш в момент, важен за партията, а не за теб. Не става въпрос за изключване или гонене. На всички партийни позиции - отдолу до върха, са нужни хора умни, образовани, убедени, силни духом, за които организацията е първа грижа!".

Таков добави, че когато БСП не изпълнява задачите, за които е призвана, закономерно се появяват конкуренти за нейното място. "Пространството не търпи вакуум. Надявам се тези нови обединения да предлагат леви политики, каза Иван Таков. - Надявам се също, че не го правят само за участие във властта. Мисля, че след новосъздадената "Левицата", ще има и други проекти вляво".

Лидерът на БСП - София заяви, че категорично не приема радикалните прояви на протест. "Аз моята партия не бих я сменил по никакъв повод. Хвърлянето на партийния билет е по-лесното решение. Виждали сме го преди трийсетина години. Но вреди на партията. Затова, отново настоявам за разум и по-малко емоции", завърши Иван Таков.


Източник: bspsg.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    15 Фев 2023 18:07ч.

    Таков, на мнозина редови социалисти им идва в повече от криворазбраната ви демокрация и толериране на персони като добревия, станиШЕФ, витановия и компания! Да не говорим за чужди на БСП елементи като Шаренкова, която се върти като слънчоглед или твоя предшественик на поста. Грозното им поведение, граничещо с простащина, по време на конгреса беше кулминацията! Така, че без шикалкавене, ако искате да да оцелее партията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Фев 2023 18:10ч.

    Какви другомислещи са изключените? Мисли човек с повече от 2 возъчни гънки! Какво мисли Добрев, освен за джоб си?! Няма да питам за другите "мислещи", защото не съм прочела нито ред смислено изречение от тях по проблемите на българския народ, по проблеми на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя щото Корни

    15 Фев 2023 18:26ч.

    не си пълни джоба от оръжейните сделки и полага огрооомни грижи за егото си, пардон, за българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: горния

    16 Фев 2023 9:08ч.

    Несъстоятелни аргументи, които затвърждават усещането за желанието "стани, за да седна аз".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Фев 2023 10:00ч.

    Наближат ли избори, така нар. вътрешна опозиция в БСП се активизира. Това беше през пролетта на 2021 г., а след това през 2022-а. Но този път надмина себе си. Няма нищо случайно в поредния скандал, разиграл се и пред очите на дипломатическия корпус. Резултатът ще бъде отнемане на част от гласовете за БСП, за което после ще обвинят пак председателя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи