Иван Таков: Главният архитект не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия

Иван Таков: Главният архитект не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия

Подали сме сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с монумента в Княжеската градина, каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС

Главният архитект на София Здравко Здравков не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от отговор, който той дава на отправен въпрос от Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. Лидерът на столичните социалисти подаде заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) още на 12-ти декември, часове след като започна подготовката за демонтажа на монумента в Княжеската градина.

"В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20-ти март е наредил на Областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта. В заповедта му е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение. Тази негова заповед е обжалвана от Областния управител, но е останала в сила, предприети са и последващите действия за принудително изпълнение, каза Иван Таков. - Конкретно на моя въпрос за издаване на разрешение за строеж за ремонт на Паметника на Съветската армия, арх. Здравков ме уведомява, че в НАГ не се съхраняват данни за одобрени проекти и налично разрешително за строеж. И прехвърля топката към главния архитект на район "Средец".

Според Иван Таков това означава, че в конкретния случай решението за нарязване на Паметника на Съветската армия е било взето на ниво районна администрация и Областна управа. "От една страна Областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", коментира Иван Таков. - Това е скандално самоуправство!".

Лидерът на столичните социалисти добави, че отговорът на главния архитект е първият официален документ от държавна институция, който получава на отправено негово питане по темата за Паметника на Съветската армия от деня, в който започнахадействията по демонтажа.

Иван Таков припомни, че е изпратил сигнали до всички институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се в Княжеската градина. В писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев той настоява да получи информация за това дали е налице съгласуван с него или с посочено от него длъжностно лице по реда на чл. 14, ал. 1, т. 13, буква "В" от ЗКН, инвестиционен проект за демонтажа или преместването на фигурите от монумента "Паметник на Съветската армия". Освен това дали е налице решение по реда на чл. 14, ал. 3 от ЗКН на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата, на дейностите по демонтаж и преместване на фигурите от монумента "Паметник на Съветската армия". Третият въпрос към министъра на културата е дали са предприети действия по реда на разпоредбата на чл. 200д. от ЗКН за налагане на съответните санкции, при условие че не са налице съгласуване и решение на специализирания съвет по изобразителни изкуства.

Иван Таков е подал сигнали и до изпълняващия функцията главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, както и до административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и на Софийска районна прокуратура Невена Зартова. В тях той настоява да бъде извършена незабавна прокурорска проверка относно законността на действията на длъжностни лица от Областна администрация - гр. София, свързани с демонтажа и преместването на фигурите от Паметника на Съветската армия. 

"Сезирах също така и РДНСК с настояване да бъде направена проверка, която да установи дали са налице всички изискуеми документи за извършване на ремонта на Паметника на Съветската армия, поясни Иван Таков. - В писмо до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов настоявам той да предостави информация на какво основание и срещу какви сигнали и информация дейностите по демонтаж на фигурите от Паметника на Съветската армия се охраняват от впечатляващо голям брой служители на МВР".

Още два сигнала до институции е пуснал Иван Таков. От Главна инспекция по труда за това да бъде направена проверка дали са налице всички изискуеми документи, съгласно действащото в страната трудово законодателство по отношение на работниците, наети да нарежат Паметника на Съветската армия. Сигнал до ГИТ с подобни искания подаде и общинският съветник Ваня Григорова.

Иван Таков очаква от заместник-председателя на УС на Националното научно-техническо дружество по дефектоскопия (ННТДД) Юрий Данев да получи обяснение каква следва да е процедурата, технологичните стъпки и изисквания по законното техническо обследване с методите на контрола без разрушаване, както и с разрушителни методи на съществуващите едрогабаритни метални (бронзови) композиции (паметници), монтирани на железобетонни основи, каквито в случая са бронзовите фигури и барелефи на монумента "Паметник на Съветската армия" - собственост на българската държава. Освен това какви специалисти и с познания в какви области следва да участват в законното техническо обследване.

 

 

Коментари

  • Митрофанова

    15 Дек 2023 15:24ч.

    Търся от няколко дни Главния Пазител на паметника, за да му задам няколко въпросчета, но не мога да го намеря. Да знаете къде е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    15 Дек 2023 15:45ч.

    Боко Тиквата се е заврял в Зайчарника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    15 Дек 2023 15:49ч.

    В зайчарника в Банкя, дегизиран като зайче, гледа "Ну,Погоди!" на таблет, за кураж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    15 Дек 2023 16:43ч.

    Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    15 Дек 2023 16:52ч.

    Когато падне Киев, ще започне голямата криеница! Накрая виновни ще излязат циганите с флекса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Документите, публикувани в съседната статия

    15 Дек 2023 15:29ч.

    Са без номера, дати, подписи, печати. Тоест не са документи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    15 Дек 2023 15:43ч.

    Незаконните действия са ясни. Нямат никакво основание вандалите да пускат фирми да рушат. Сега обаче колониалната администрация ще се опита да фалшифицира разрешения, подписи и да антидатира документи за да оправдае действията си, ако въобще се наложи и някой прокурор случайно се заеме със случая. Тепърва нихната мама ще реве горчиво... Но това е малко наказание, а вероятно ще го отнесат "бушони" ако се стигне до това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Дек 2023 20:33ч.

    Нищо няма да направят. Тези са тепегьоз. "Нали сте ни избрали, ще ни траете". Така че не очаквайте освестване. Да се освести може само човек с морал. Тия, начело с Пиши, показват, че тази дума им е непозната. Разговор с тях може да се води единствено на езика, който те разбират. Единственият е този на тоягата. Време е да го учим. Не съм привърженик на езика, но явно ще се налага да ставаме полиглоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На вниманието на Галя от ПосолствоТО

    15 Дек 2023 15:45ч.

    Държавният департамент на САЩ търси да назначи консултант, който да събира разузнавателна информация и да поддържа мрежа от местни лица, които вземат решенията в няколко държави в Източна Европа. Консултантът ще бъде базиран в Румъния и ще работи за американското посолство в Букурещ, според обявление за обществена поръчка, публикувано на 7 декември в регистъра на федералните договори и поръчки на САЩ. В предварителното обявление за поръчката е записано: „Регионалната служба за подкрепа на обществените поръчки във Франкфурт, Германия, възнамерява да възложи договор с твърда фиксирана цена през първото тримесечие на календарната 2024 година. https://obektivno.bg/sasth-tarsyat-konsultant-za-sabirane-na-razuznavatelna-informacziya-i-poddrazhka-na-mrezha-ot-upravniczi-na-balkanite/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абакумов

    15 Дек 2023 15:47ч.

    А вашият БКП-ДС-СмерШ номенклатурен кмет къде се е скрил и мишкува "IT-експертно"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как къде е?

    15 Дек 2023 16:58ч.

    Заедно със снахата на БАС Тодева, обмислят, как ще се оправдават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАГ =

    15 Дек 2023 16:13ч.

    = Направление "Архитектура и градоустройство"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко хубаво, но

    15 Дек 2023 16:24ч.

    след дъжд качулка. Фашагите успяха да съсипят Паметника поне на 50%. Остава да откъртят и нарежат и балерефите... Таков, къде са ви софийските първични партийни организации да защитите ПСА? Кютат ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ППО

    15 Дек 2023 16:40ч.

    Паметникът е пътник и не може да бъде спасен, но нека в последната си бойна мисия покаже пълната психическа и професионална несъстоятелност на жълтопаветния wannabe-елит. Толкова могат и такива са им малките радости в живота - един флекс и три пъти ура за пълната победа на ДобритеСили. Хип, хип...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Телефонният номер на съществото Вяра Тодева е 0888 87 23 23

    15 Дек 2023 16:48ч.

    Телефонният номер на съществото Вяра Тодева е 0888 87 23 23 Въпросът е защо цялото безобразее се подкрепя от областната управителка и кандидат.депутатка от ПП ? Телефонният ѝ номер е 0888 87 23 23, звъннете и я попитайте лично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съществото Вяра Тодева

    15 Дек 2023 17:06ч.

    Трябва да бъде съдена и разстреляна, ако днес у нас важеха правилата за наказание , за каквито мечтаят съвременните "борци за европейски ценности". Престъпление без никакво съмнение към историята на държавата, която ги е изучила, образовала и изхранва и до ден днешен без никакъв принос за каквото и да е към родината и народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    15 Дек 2023 17:22ч.

    Тодева се е самоубила в деня, в който се е захванала с неща, от които нищо не разбира. Безлична женица с провинциален произход (от Дупнишко), сменяща мъже и партии като носни кърпи с едничката цел да се сдобие с жилище в центъра на столицата и да я назначат на скъпоплатена длъжност. Но не си е дала сметка, че всичко си има цена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смърт

    15 Дек 2023 17:08ч.

    на фашизъма в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига лъга бе копейка

    15 Дек 2023 17:12ч.

    90 страници с документи са качени на сайта на областната управа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До автора на: Стига лъга бе копейка

    15 Дек 2023 17:27ч.

    Що за жалка персона сте? С пет думи клишета в речника и мечти за долари и евро. Отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос

    15 Дек 2023 17:33ч.

    Защо управата качва документи на Гугъл драйв?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    15 Дек 2023 18:28ч.

    Ако документите на областна управа са т.тар план за безопасност и здраве, фаза ТП от съседната статия, значи сте много зле жълтопаветниците. Това не е никаква проектна документация, да не говорим, че не е одобрена от компетентните за това органи. Това е една смешна частна експертиза, нескопосано и набързо скалъпена за пред медиите. Голям смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговорът на Кремъл

    15 Дек 2023 17:27ч.

    Верочка, в скоро ще бъде пратена в Сибир , за да се чука с белите мечки . . .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съветвам ви

    15 Дек 2023 18:14ч.

    Да наемете независими разследващи, които да установят кои са фирмите, как са избрани, как е възложена дейността. Какви са семейните им връзки. Кой е поръчал и къде са били отпечатани транспарантите преди време, които целяха да настроят обществеността срещу паметника. Направете включително и детективско проучване със проследяване на някои лица, които са участвали в разрушаването. Нека се разбере кой стои зад спешната акция за събаряне. Ще се разбере и целта. Рано или късно. Може да се поиска спешно установяване на състоянието, къде е мястото на съхранение и при какви условия се съхраняват парчетата. Както също може да се поиска от съда, да постанови възстановяване на псметника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Дек 2023 19:26ч.

    "Иван Таков очаква от заместник-председателя на УС на Националното научно-техническо дружество по дефектоскопия (ННТДД) Юрий Данев да получи обяснение каква следва да е процедурата, технологичните стъпки и изисквания по законното техническо обследване с методите на контрола без разрушаване, както и с разрушителни методи на съществуващите едрогабаритни метални (бронзови) композиции (паметници), монтирани на железобетонни основи, каквито в случая са бронзовите фигури и барелефи на монумента "Паметник на Съветската армия" - собственост на българската държава. Освен това какви специалисти и с познания в какви области следва да участват в законното техническо обследване." Явно ни четат. И това не е лошо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    15 Дек 2023 19:54ч.

    Взе да им пари под задниците и изведнъж стана аз съм никой и никога не съм знаел за какво става въпрос. Най-накрая ще пострадат флексаджията и краниста. Но Баце, Шиши и Кики да си знаят че ние знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За набиране на информация

    15 Дек 2023 20:23ч.

    Паметникът е разположен в зелена площ. Паркова територия. Тази територия следва да има регулация и паспорт. В паспорта на озеленената площ трябва да са картирани цялата растителност, пейки, паркови елементи и скулптори. Паркът трябва да има акт за собственост. Обикновенно би следвало да е публична държавна собственост, в него също трябва да е описан паметника монумент. Този монумент е физически наличен, би следвало да има проект, документация, автори, съгласувания, чертежи. В целия процес на чудене кой е отговорен за паметника основната роля е на общината. Тя трябва да поиска този паметник да получи узаконяването по новите правила за собственост и закони. И да предложи монумента да бъде картотекиран като исторически паметник за определена период на държавата. Отговорни би следвало да са МРРБ, МО и МК. И трите министерства с подструктурите си следва да имат активна роля при уреждане на статута. Това не е направено от нито едно от отговорните министерства, държавата и общината. Това е опит за унищожаване на история чрез бездействие. БСП също има вина, защото до момента едва ли е направила необходимото, за да се уреди статута на монумента. Дали от страх, или невежество, те си знаят. Въпросът е, че сега всичко става явно. Както и кой на коя страна е. Може би е по-добре така. Защото паметникът става жертва, но в замяна на това проличават качествата и позициите на хората от двете страни. Нещо като видов ден. Всичко излиза наяве. Дори сега не е късно паметникът да остане. И би следвало. Освен ако не са замесени по-скрити сили. Например американското посолство, царя или турското посолство. Никой друг не може да влияе толкова силно върху обществото в момента. Би следвало тези, които мислят че са демократи но българи, да се замислят в кой лагер попадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Дек 2023 20:39ч.

    "Би следвало тези, които мислят че са демократи но българи, да се замислят в кой лагер попадат." Това е оксиморон. Няма как да си демократ в истинския смисъл на думата и да не си българин, както и обратното. Друг е въпросът, че простотия и некадърността се стреми винаги да обърне реда и справедливостта в нейна полза. Което говори, че таквизи личности не са никакви "демократи", още по-малко българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    15 Дек 2023 20:51ч.

    Su38 ти сериозно ли мислиш че тези се смятат българи? Те затова и променят конституцията за да могат да изсмучат каквото могат и да бягат на островите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    15 Дек 2023 21:30ч.

    Ето коя е „областната бандитка“ Вяра Тодева, която незаконно наряза ПСА! Оказа се снаха от Българския Антифашистки съюз - https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/eto-koya-e-oblastnata-banditka-vyara-todeva-koyato-nezakonno-naryaza-psa-okaza-se-snaha-ot-balgarskiya-antifashistki-sayuz/123388 - Важното е кинтите да капят. ИБРИЦИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи