Иван Таков: БСП трябва да встъпи на почвата на класовата борба

Иван Таков: БСП трябва да встъпи на почвата на класовата борба

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нашият поклон пред живота и паметта на Димитър Благоев ще бъде най-истински и честен, ако продължим неговото дело, каза председателят на БСП - София по време на честването на 167 години от рождението на Дядото

БСП трябва да встъпи на почвата на класовата борба. Това заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков в словото си по време на честването на 167 години от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев. Той добави, че днес това не е просто призив, а е основна задача на Българската социалистическа партия.

В тържественото честване на годишнината в къщата-музей на Дядото в град Банкя се включиха председателят на БСП Корнелия Нинова, народните представители Георги Свиленски и Христо Проданов, ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и евродепутатът Цветелина Пенкова, доскорошният министър на правосъдието в служебния кабинeт Крум Зарков, членове на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, редови социалисти и симпатизанти.

По традиция честването беше организирано от Районния съвет на БСП в град Банкя. А Корнелия Нинова и Иван Таков връчиха членските карти на новоприети социалисти.

"Ако искаме да се наречем истински последователи на Димитър Благоев, наш дълг е да работим за справедливо разпределение на благата, за достойно заплащане на труда на работещите хора, за демокрация, която да гарантира социална справедливост, за преодоляване на неравенствата и за справяне с бедността", заяви още Иван Таков.

Той цитира думи на Димитър Благоев от негови трудове, написани в края на XIX и началото на ХХ век: "Нашето общество все повече и повече се разделя на две обществени класи - на богати, в чиито ръце се централизират, съсредоточават богатствата, и на сиромаси, числото на които от ден на ден расте. Преди държавата представляваше целия народ, а сега все повече и повече става представителка на богатия клас. Днес всякой знае и вижда този преврат в нашия живот". Според Иван Таков тези пророчески думи, които Дядото завещава на поколенията, до последната буква се отнасят за нас днес.

"Тази година честваме Благоев с мисълта за предстоящите местни избори, каза председателят на БСП - София. - Нашият поклон пред живота и паметта на Дядото ще бъде най-истински и честен, ако продължим неговото дело в София. Ако се придържаме стриктно към идеите, принципите и политиките на социалистическата партия. Ако всеки един от нашите членове днес прояви съзнателност и готовност да работи, съгласно общоприетия план и общите решения на нашата партия. Ако успеем да докажем и покажем на гражданите в София, че нашата партия се грижи за техния интерес. Ако ги убедим, че ние и само ние знаем как и можем да представляваме в Столичния общински съвет тези граждани, които се чувстват непредставени там. Защото нашата София е София за всички".

В словото си Иван Таков призова социалистите и към отговорност и работа в предстоящата кампания за местните избори. "Зная, че няма да ни бъде лесно, каза той. - Но и на Благоев не му е било лесно. И това не го е спряло да създаде партия, която 132 години по-късно следва идеите му. Борбата за справедливост, за достоен живот на хората и за мир е вечна борба. Тя е част от живота на всеки гражданин. А животът и делото на Благоев са нашият пример и вдъхновение днес. Нека неговата вяра в по-добрия утрешен ден на българите да бъде нашата мотивация да продължим да следваме идеите му".


Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Изобщо е нужно връщане към партията от преди 1989 г.

    17 Юни 2023 22:47ч.

    Това сегашното е някакво недоразумение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи