Иван Кръстев: Образованието е универсален изравнител в Европа на растящите неравенства

Иван Кръстев: Образованието е универсален изравнител в Европа на растящите неравенства
"В Европа на растящите неравенства образованието е универсален изравнител". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Иван Кръстев по време на дискусия по проблемите на средното образование в страната, организирана от Градския съвет на БСП – София. „Ако нещо в момента наистина разяжда този Европейски съюз и го поставя в екзистенциална криза, това са растящите неравенства във всичките им аспекти – социални, икономически, териториални. Включително и неравенствата, които се получават в образователната система", допълни той.

 

Според него една от основните функции на образованието в обществото, в съвременната развита държава, е на универсален изравнител - т.е. образователната система трябва да бъде такава, че тези, които имат по-малко материални възможности да бъдат подпомогнати да развият своя пълен потенциал и  съответно да допринасят в пълнота в обществото и в държавата, в която живеят.

Иван Кръстев изрази съжаление, че в момента България се проваля в тази посока и логично резултатът е повече от тревожен – получава се все по-голяма и по-голяма сегрегация в самата образователна система. „

На база на съществуващата в момента система за финансиране на образованието в страната има много, много богати училища и много, много бедни, за които часовникът тиктака и е въпрос на време да удари катинарът", коментира той и допълни, че за съжаление тези затворени училища станаха твърде много и не само в селата и малките населени места, но и в големите градове.

Другият много голям проблем, според Иван Кръстев, са задълбочаващите се неравенства и сегрегация вътре в нашите деца. „47 процента функционална неграмотност е много страшна оценка", каза той, добавяйки, че това дава отражение върху българската икономика.

"И точно тук е разликата между лявото и дясното в политиката. Десните казват, че проблемът е в образователната система. Тя трябва да бъде реформирана и адаптирана, според тях. Но да се адаптира към какво? Ако погледнем сегашната ни структура на икономиката с 67 процента дял на услуги, в които преобладават търговията на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, значи нашата образователната система трябва да се ориентира към строителство, сервитьорки, камериерки и дребни търговци. Това ли искаме? Определено не", категоричен бе Кръстев.

Кандидатът на левицата за евродепутат подчерта, че икономиката също трябва да има своя принос към развитието на образователната сфера. "Защото 57 процента от брутната добавена стойност в нашата икономика идва от човешкия капитал. Не от парите на този и онзи, не от капиталовите разходи, а от хората. Съответно, колкото този човешки капитал е с по-високо качество, толкова по-висок ще е ръстът в нашата икономика. Много просто базово уравнение“, обясни кандидатът за евродепутат.

Според кандидата за евродепутат проф. Мариела Модева настойчивото акцентиране върху правата на ученика в последните години е обърнало пирамидата и учителят е станал „последна дупка на кавала“.

„Няма нищо лошо да се грижим за правата на учениците. Но върху учителя вече се упражнява всеки, цялата бюрократична тежест е върху него и върху директорите. И докато при създаването на българското училище през ХIХ век то е било общонародно дело, сега българското училище се е превърнало в бизнес. Създадоха се елитни училища и гето училища. Насилието е всекидневие. Насилие дори срещу учители и директори. И в крайна сметка ние изпускаме младото поколение, за което всички се кълнат, че е бъдещето на обществото“, коментира тя.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов отбеляза, че в България не се говори много за влиянието на Европа върху образованието у нас. „Някак тази тема остава встрани и тук възприемаме и транспонираме в нашето законодателство определени европейски практики", коментира той. Според него в последната година сме станали свидетели на присъствието на джендър идеологията в образованието, чрез странни информационни материали в училища в някои градове в страната.

"Затова е много важно кого ще изпратим да представлява България в Европейския парламент. Много е важно с каква мисия ще ги изпратим и каква заръка ще им дадем. Защото в последните 12 години, за съжаление, ставахме свидетели на множество големи пропуски там, които само констатирахме впоследствие у нас", посочи той. Паргов подчерта, че България е равноправен и достоен член на Европейския съюз и трябва на висок глас да заявява позициите си и да ги отстоява. "Затова е важно да направим избора си на 26-и май, с №18, в интегралната бюлетина“, каза още той

На срещата присъстваха още народните представители Ирена Анастасова и Анелия Клисарова, заместник-председателят на БСП – София и бивш заместник-министър на образованието проф. Ваня Добрева, лидерът на на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, както и директори на училища, учители и експерти в образованието. 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи