Иван Кръстев: Ако Русия прекъсне бойните действия, това е краят на войната. Ако Украйна ги прекъсне, това ще е краят на Украйна

Иван Кръстев: Ако Русия прекъсне бойните действия, това е краят на войната. Ако Украйна ги прекъсне, това ще е краят на Украйна

Ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е краят на войната, а ако Украйна реши да прекъсне бойните действия, това ще е краят на Украйна, коментира в предаването "Панорама" на БНТ политологът Иван Кръстев.

Според него европейците все по-ясно си дават сметка, че войната в Украйна е война за Европа. Иван Кръстев смята, че поне в следващите 12 месеца войната по-скоро ще ескалира, отколкото ще се успокоява и това се усеща от всички.

"Вижте, за да започне война е достатъчна една сила. Не е достатъчна, за да завърши. И разликата е в това, че ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е краят на войната. Ако Украйна реши да прекъсне бойните действия, това е краят на Украйна. В този смисъл ситуацията поне в следващите 6, 8, 10, 12 месеца по-скоро ще ескалира, отколкото ще се успокоява и мисля, че това го усещат всички. Предполагам, сте гледали внимателно обръщението на руския президент от преди три дни. Там не става дума за това, че войната трябва да спре. Става дума за това, че войниците имат право на две седмици отпуска на всеки шест месеца. Това е съобщение за война, която няма да спре. И друго, което не знам дали ви е направило впечатление, един от руските блогъри показа, че нито един от хората, които са били в залата, докато президентът Путин чете своята реч, няма син или дъщеря, които да се бият в Донбас", каза Иван Кръстев.

Политологът призна, че руската икономика се е оказала по-издръжлива, отколкото много хора са смятали в началото, когато бяха наложени икономически санкции. 

Светът не е на страната на Русия, светът просто иска тази война да свърши, без да се интересува как тя ще свърши, каза още Иван Кръстев. "От друга страна, също за последната една година, всички социологически проучвания показват, че европейците все повече си дават сметка, че тази война е не просто война в Европа, а до голяма степен е война срещу Европа. И едно от нещата, които винаги забравяме, защо Западът прави всичко това, никога не забравяйте, че през 1994 г. третата по големина ядрена сила в света беше Украйна. И когато светът накара Украйна да даде ядреното си оръжие ѝ обеща, че ще запази нейната териториална цялост. Ако никой не се беше вдигнал в защита на Украйна, повярвайте ми след 20 години всички щяха да живеят в държави, които са съседни на ядрени държави. Не знам дали този свят ни харесва повече", добави политологът.

По думите му, за Европа това, което става в Украйна, е краят на света както си го представяме, а Европа се е оказала военно неподготвена. "Проблемът на България е, че тя хем е в този свят, хем не е. Ние от една страна се държим, даваме си ясна сметка, че войната е много близо и е много важно… от друга страна имам усещането, че се държим, като че ли тя е на някакъв съвсем друг континент. В страната няма сериозен разговор за това, което става. В страната единствената война е никога несвършващата електорална война, в която всичко тече. И това е нещото, което, ако трябва да бъда честен, много ме плаши. Защото една от особеностите на това е да мислиш, че светът, в който живееш, ти си зрител, и нищо не може да ти се случи, освен да не те пуснат отново на стадиона", каза още Иван Кръстев.

Вижте разговора във видеото

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    25 Фев 2023 8:56ч.

    това го четох някъде, но беше казано от европейски клерк. кръствем умнойрасуво повтая тази мантра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Кръстев: Ако Русия прекъсне бойните действия, това е краят на войната. Ако Украйна ги прекъсне, това ще е краят на Украйна

    25 Фев 2023 9:26ч.

    Хахаха, от блатото се подала главата на двуликата жаба, която изкрякала поредната евро-атлантическа опорка за дебили и отново потънала в неолибералната тиня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодорин Ф.

    25 Фев 2023 10:46ч.

    Да Напе, това го прочете старчето Байдън преди 2-3 дена във Варшава. А нали наш Иван им е Балканският ибрикчия, въпреки, че си живурка във Виена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И друго, което не знам дали ви е направило впечатление, един от руските блогъри показа, че нито един от хората, които са били в залата, докато президентът Путин чете своята реч, няма син или дъщеря, които да се бият в Донбас

    25 Фев 2023 9:01ч.

    този блогър сигурно ще е направил това наблюдение от Литва или Естония. така или иначе, ако допуснем, че това е вярно, същото е положението с чиновниците от Украйна - от 400 депутати в Радата, няма нито един син, който да воюва в защита на "незалежната". Прекрасен пример е "ястребът" Данилов - два дни преди СВао-, децата му бяха "командировани" в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соросовата банда заработва

    25 Фев 2023 9:23ч.

    В залата имаше и инвалиди от войната, аман от тъпа краварска пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соровската банда заработва ОЩЕ...

    25 Фев 2023 9:49ч.

    В залата имаше не само ветерани и инвалиди - ИМАШЕ И ДЕЙСТВАЩИ ВОЕННОСЛУЖАЩИ В ПАРАДНИТЕ СИ УНИФОРМИ! при това не само генерали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите събратя, етническите българи от Приднестровието,

    25 Фев 2023 10:09ч.

    ги мобилизират направо от тракторите (по селата) или по улиците, без дори да им оставят 15 мин. да се сбогуват с близките си... Тоз кри*ундел застрадал, че българите не говорели сериозно за войната... НЕ че не говорят, а не чувате какво казват - Искаме България да запази неутралитет! НЕ ИСКАМЕ ДА УЧАСТВАМЕ в този конфликт! 'Партиите на войната' от последното НС, щом са толкова мераклии да помагат - да заминават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Фев 2023 9:03ч.

    Украйна вече няма, има Новорусия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все се чудех какви "мъдри" соросоидни опорки

    25 Фев 2023 9:27ч.

    липсват тъдява, за да си състави човек пълна картина на събитията - пък то било тези на Ив. Кръстев. Соросоиди от всички страни, съединявайте се! Ведно с продажните медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    25 Фев 2023 9:31ч.

    "Ако Русия спре бойните действия, войната свършва." Това твърдение има ли някакъв смислен превод. Така също може да се каже, че ако Русия ексхумира Елцин и го избере за президент, войната най-вероятно свършва. Или ако Руската федерация предсотави за безвъзмедно ползване всичките си суровинни находища за вечни времена за нуджите на фондация "Отворено общество", войната ще поизстине рязко. Ако руския президент с още 1000 човека от политическия елит и олигарсите се самоубият , също... Ако НАТО и ко. спре да предоставя оръжия, хора, логистика и медийно-пропагандна подкрепа на Украйна, войната скоропостижно свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Русия спре бойните действия, войната свършва

    25 Фев 2023 9:38ч.

    Ако баба беше с краката нагоре, щеше да е спестовна касичка. Ако дядобеше с краката нагоре - шадраван ! ... Толкова. Това е левела на соросоидите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАЙ ИВАН

    25 Фев 2023 9:31ч.

    АКО ВИЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ,УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КРЪСТЕВ,ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НА ВАШАТА КАРИЕРА….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Фев 2023 9:45ч.

    Миголата истина е. Само е забравил да каже, че окупирана Украйна ще е в перманентна партизанска война с Матушката ви поне 100 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голи ти са мислите, копейчица не струват,

    25 Фев 2023 10:08ч.

    а истината е другаде, но няма как да ти е достъпна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагарджуна

    25 Фев 2023 10:04ч.

    Светът никога не е имал свойствата да бъде квалифициран в качеството (му) на суверенен субект. Господинът може да си манипулира тълпи, но не и мъдреци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно обещанието за запазването на териториалната цялост на б. УССР

    25 Фев 2023 10:09ч.

    А защо господинът премълчава, че Украйна е поела към "света" задължението да бъде правова и демократична държава, а не властта да се сменя по насилствен начин, с преврат, организиран със западни пари? И защо гарантите за мирен процес, подписали от страна на ЕС заедно с президента Янукович, още на следващия ден се отметнаха от подписите си и майданът продължи с намерение да убие законния президент на страната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръстев ИЗЛЪГА с голямата американска опорка, повторена от Байдън в Полша и взаимствана от Гьобелсовия позив на Германия при нахлуването от 1941а

    25 Фев 2023 10:19ч.

    " Ако Русия прекъсне бойните действия, това е краят на войната." НЕ, ТОВА ЩЕ Е КРАЯ НА САМАТА РУСИЯ! И 80-90% от населението там това го РАЗБИРА!(там за разлика от нашите 80% дебили има 80% НАЦИЯ на СТРОИТЕЛИ и ВОЙНИ!). Войната свършва за Русие САМО И ЕДИНСТВЕНО с победа! Путин предложи преговори преди 15 месеца, но Запада от глупост ги отхвърли! Проблема на Запада е, че не може да накара Русия да спре войната така, както на Запада му се иска - Няма с КАКВО! НЯМА ПУШКИ, НЯМА РАКЕТИ, НЯМА МЕСО, което да изпрати на фронта... Оказа се, че Постиндустриалната цивилизация на виртуалните мантри и опорки може да ръчка Индустриалната цивилизация, запазена в такива държави като Русия, Китай, Иран, ако щете и Турция НО НЕ МОЖЕ ДА Я ПОБЕДИ И УНИЩОЖИ! Докато обратното е все още в сила - Днешните нови ракети и на Китай и на Иран, ако щете и на КНДР, да не говорим за Русия - размазват индустриалното ядрено наследнство(!!!) на САЩ и Запада от преди 30 и кусур години (когато бяха все още индустриално силни): освен Разузнаване Запада не може да предостави нито ПВО, нито ПРО, а наличните оръжия се оказват в хомеопатични количество ,колкото и болезнени да изглеждат от страни... А съгласно Законите на Цивилизацията - една пост-индустриална реализация, като не може да победи/унищожи съседна индустриална такава - ТРЯБВА ДА ЗАГИНЕ! Историята учи за унишожаване на Аграрни империи от Индустриални таки в края на 19ти и началото на 20 векове, но нямя пример за обратно. Защото следващата цивилизация трябва да бъде по-силна от предходната фаза, А когато тя е по-слаба, означава, че тази цивилизация е ГРЕШКА НА РАЗВИТИЕТО, и следователно Такава ще бъде съдбата и на днешния Постиндустриален Неолиберализъм! По-ано изглеждаше далече - след 20 години, но днес става скоро - след 2-3 години НЯМА ДА НИ ИМА! Затова има и мегатонни ракети за Йелоустоунския вулкан, и голям склад с ТЯО за размазване на остатъчната евроатлантическа Европа , ако до тогава не измрем от студ и глад на тъмно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Индустриалната цивилизация, запазена в такива държави като Русия, Китай, Иран

    25 Фев 2023 10:33ч.

    и в Эритрея, товарищ - нашият верен съюзник в борбата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Есенцията

    25 Фев 2023 11:14ч.

    Някой колеги по-горе са хванали есенцията, но аз отново ще акцентирам. Още като видях Кръстев снощи си помислих, че той ще се постарае да блесне с някаква "ярка" мисъл. Навик му е, обича да го прави, гони го яко тщестлавието! Чело е момчето много, не е глупав, може да компилира запомнящи се фрази. Фрази, които максимално да се харесват на тези, които го харесват и обилно го изхранват. Личи му на Кръстев, че хубаво се храни - лошо е само, че е в един момент безпринципно и опортюнистично стана любител единствено на виенската кухня. Замени проблемите на ДУХА с проблемите на КУЛИНАРИЯТА. Проблемът, Кръсттев, се състои в това, че тезата ви е дефектна и дълбоко невярна. Загубата (военната) на войната от Украйна, особено в онзи трети вариант, който беше изведен от Дугин в последната му изява - ЦЯЛОСТНО, ще създаде условия за издигане на една нова, в известен смисъл виртуална, но и физически много плътна СТЕНА между двата свята и успокояване на обстановката, като всеки ще търси съответните способи, начини инструменти за да "ДОКАЖЕ", че неговият поглед за живота е по-верен и светът му е по-добър. Обратното - хипотезата за унизителна загуба на войната от Русия (пълно безсилие, прекратяване и изтегляне), в чисто човешки (визирам общопланетарен) план може да има такива ужасни последици, изстивам от ужас и ме подгонва смразяващ страх! Възможните заплахи са такива, че дори аспектът прав/крив избледнява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    25 Фев 2023 11:28ч.

    Като гледам Кръстев и баба Джанет Йелън си мисля колко справедлива е природата. Прекрасното съдържание на тяхното вътрешно аз се е отразило на външното им излъчване. А когато заговорят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганьовските евроатлантици

    25 Фев 2023 11:31ч.

    Грозното лице на соросовите хрантутници! И той обаче се води, че е оъ умнокрасивите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той е по-красив, от колкото умен

    25 Фев 2023 12:32ч.

    Особено от едната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я,детето на правоверните комунисти

    25 Фев 2023 12:42ч.

    си показа главата и почна да бий отбой?защо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Март 2023 21:45ч.

    Ето кой дърпа конците, Кръстев ще се припознае ли там?! https://www.youtube.com/watch?v=MtmnYwOSxSk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи