Иван Костов: Войната в Украйна трябва да консолидира българската нация, както консолидира западните нации

Иван Костов: Войната в Украйна трябва да консолидира българската нация, както консолидира западните нации

Снимка: Ани Петрова, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Демократична България“ е една от много малкото партии в парламента, които са на нивото на разбиране на политическия проблем пред страната, заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Костов.

Бившият премиер на България Иван Костов представя своята нова книга "Политиката отвътре" в Пловдив. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Иван Костов подчерта, че новата му книга „Политиката отвътре“ е излязла в много неблагоприятен контекст, защото отношението към политиката и политиците не е на висота. 

„Не е това, което би трябвало да бъде. Няма го доверието към политическите институции, към партиите. И от тази гледна точка, ние се притеснявахме много дали книгата ще намери отзвук, но намира отзвук. Тиражът беше допечатан още на третия ден. Очевидно има хора, които знаят какво е политиката, знаят и каква е ролята ѝ за обществото. 

Иван Костов обясни липсата на доверие към политиците днес с факта, че са изгубени политическите ориентири. 

„Няма я политическата визия за България. Или по-точно – визията е несподелена от мнозинството български граждани. В обществото няма консолидирано мнозинство, което иска непременно България да има демокрация по западноевропейски образец, тоест с върховенство на правото. Аз не казвам, че на Запад няма корупция. Може би даже като мащаби е много по-голяма, отколкото у нас. Но у нас няма онзи баланс, който прави наказуеми тези, които нарушават законите и преминават отвъд границата им. И от тази гледна точка – това разбиране очевидно не се споделя от голямото мнозинство, защото виждаме обществото какво излъчва в парламента. От друга страна, ние се намираме пред едно сериозно предизвикателство, а именно – войната в Украйна, което трябва да консолидира българската нация, както консолидира западните нации, но и това не виждаме да се случва, макар да има едно мнозинство, което осъжда руската агресия срещу Украйна“, каза още Иван Костов.

Бившият премиер на България смята, че заради липсата в обществото на нагласа за една голяма мечта, за един голям стремеж, страната тъпче на едно място. Това е и причината политическата система да не се ползва с подкрепата и доверието на обществото. Той допълни, че „Демократична България“ е една от много малкото партии в парламента, които са на нивото на разбиране на политическия проблем пред страната.

„Поведението на „Демократична България“ трябва да бъде адмирирано и подкрепено. Те правят всичко възможно, за да се решат проблемите, които стоят пред Народното събрание. Правят го сдържано, смислено. Една умереност е много необходима“, каза Иван Костов.

Тежките промени от 1997 г. до 2011 г. бяха направени с излъчено от обществото голямо мнозинство 

„В този смисъл – от решаващо значение е какво е излъчило мнозинството. Не искам да казвам, че това не е предизвикателство пред политиците днес. Но как се изграждат коалиции, как се водят преговори и се защитават позиции, как се налага визия за бъдещето, всичко това е написано в книгата. И аз се надявам, че поне част от тези политици, които сме избрали в НС, да прочетат, да видят нашия опит и нашите грешки“, каза още бившият премиер на България. 

Основната грешка на прехода – липсата на приоритет за налагане на върховенството на закона

„Налагането на върховенството на закона не беше приоритет. Приоритетите се задаваха от икономическите реформи, които бяха съгласувани от международните финансови институции във Вашингтон. В този консенсус този въпрос за върховенството на правото въобще не фигурираше. Както и не фигурираше и още един въпрос – как се защитава демокрацията в една страна, в която службите за сигурност, са от комунистическия режим, че са запазили своите репресивни рефлекси спрямо обществото и гражданите“, каза още Костов.

Бившият премиер подчерта, че демократичната общност не успя да изведе обществото до края на прехода, защото тези хора са се отдали на конфронтацията помежду си. "Което е голяма грешка. Тази общност не може да направи компромис и да излъчи единни решения, за да излезем от това състояние, в което се намираме. И на първо място – да вземе политическата власт от ръцете на тази мафиотска пирамида, която се е настанила в институциите. Това е нейната роля“, каза още Иван Костов. 

Цялото интервю с Иван Костов можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • костовист

    03 Ное 2022 12:26ч.

    Марш при бай Ставри, консолидатор на крадците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    03 Ное 2022 12:43ч.

    При Кадиров

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    03 Ное 2022 16:51ч.

    Българите сме от векове прогесивен народ, народ с мисия, едва сега разбираме, чя тя е била предначертана от съдбата. Историческата ни съдба, с ориентализацията и съветизацията, шест века ни пречи да осъществим историческата си мисия като дух и народ да станем съвършените евроатлантици, каквото е нашето същинско призвание и орис. Изстрадали сме всичко това, за да бъдем живите факли на евроатлантизма, оставяйки светла следа в мрака на настоящото си съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тоя говори колкото да не заспи..

    03 Ное 2022 12:27ч.

    Демокрацията предполага разделение, а не консолидация.. Инак отиваме към така омразния на подобни "демократи" тоталитаризъм..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    03 Ное 2022 12:31ч.

    "Консолидирала западните нации" ама друг път. Въпреки цензурата, не могат да скрият кадрите от масовите протести в Чехия и в Германия, и в Франция, и в Молдова и т.н. Единственото което консолидира е хамериканската клиентела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    03 Ное 2022 12:56ч.

    Демонът на България! От него стартира превръщането на корупцията и кражбите в индустриална практика, практикувана организирано и целево от върха на държавната власт. Продължава да "твори" паметници на собствения си срам! Еволюира от пламенен застъпник на укрепването на БКП, но след промените, защото жена му не му беше разрешила да стане "демократ",

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Ное 2022 12:57ч.

    Не мога да повярвам, че този човек, който преди години се хвалеше, че четял по 200 страници на ден, не знае ПРИЧИНИТЕ за тази война! И още, къде са заводите и инвестициите, Костов, които бяха допреди 25 години. Къде са пълните училища и читалища, Костов, в които нашето поколение на 60-те порасна, кой с цигулка, кой с акордеон, кой в хора или в танцовия състав. Виж сега децата на какво приличат, ходят по сутиени на училище... и не разбират най-елементарни текстове! 70% от младите учители напускат след първата година. Къде са милионите хорица от сините ти митинги, Костов? И аз бях там. РЕЗУЛТАТИТЕ, КОСТОВ - ПОСЛЕДНОТО МЯСТО НА ЕДНА ПРЕКРАСНА ДЪРЖАВА! И ПЪРВОТО ПО БОЛЕСТИ, ЕМИГРАЦИЯ И ПРОСТОТИЯ! КНИГА БИЛ НАПИСАЛ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юначе

    03 Ное 2022 15:19ч.

    Достойно е написаното от Вас.100%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    03 Ное 2022 12:58ч.

    Бай Иване, да се консолидираме, бе.. Моята банкова сметка и твоята,бе..и всички ни сметки в къщи.. Иначе казваш с нанаучни думи мисълта на Бойко - "Абе, к'вот кажат началниците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    03 Ное 2022 13:00ч.

    Къш, при бай Ставри бе тревояд недохранен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    03 Ное 2022 13:02ч.

    Да се консолидираме около идеята да изритаме всички седерасти и либерасти от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    03 Ное 2022 13:02ч.

    в адепт, практикант и Лаборант на криминално-клепотомански деяния. Извършеното от Лаборанта е равносилно на окончателно и мъчително умъртвяване на идеята и надеждата, че на тази земя може да има право, смисъл и творческо съзидание, подхранвано от вяра в по-добрия утрешен ден. Той положи основите, проправи пътя и създаде условия за появата на упадъчни явления

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма по-гнусен изрод сред людете, научили някога български език от майка си

    03 Ное 2022 13:02ч.

    Иван Костов е убиецът на националната държава на българите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    03 Ное 2022 13:03ч.

    Има възмездие Божие и трябва да се страхувате. Особено вие, на които им бе дадена властта да водите един древен народ. Но вие преоблеклите се в синьо червени комсомолци и наследници на Ком номенклатурата се продадохте за жълти стотинки. Марш да си харчиш захлебеното и се скрий. Компренде? П.С. Какво стана с лустрацията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    03 Ное 2022 13:06ч.

    „Налагането на върховенството на закона не беше приоритет..“. Хайде бе! Каква демокрация сте градили тогава? Нали по това се различава демокрацията от тоталитаризма. Не беше приоритет, защото така беше удобно. Как иначе щяхте да разграбите и унищожите всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    03 Ное 2022 13:06ч.

    от най-отвратителен тип, които не просто еволюираха в корупционери, те бяха учредени с идеята да се гмурнат ведната в чернилката на Тъмната страна. Лаборанта е духовния баща и вдъхновител на Борисов и борисовщината, които смазаха България. А сега ми говори за консолидация, говори за нация!? Пък и виновник намерил - западните институции, които не споменали за върховенство на правото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    03 Ное 2022 13:10ч.

    Само е пропуснал да уточни и натърти, че т.н. консолидация на западните общества, колкото и съмнително да е такова явление, се базира на твърдото желание да продължи да се краде от най-бедните, които да продължат да бъдат държани в безизходно положение чрез силата на принудата и оръжието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Консолидаторът Иван Костов

    03 Ное 2022 13:10ч.

    някога имаше мноого голямо политическо и човешко его. Когато не го избраха, не помня кога точно беше това, се разсърди на целия български народ и се скри задълго. Ама гледам, че не е като Вълкадин с Бога да си е говорил, ами чуваме го да произнася корпоративно–партийни похвали за ДБ. Не е спрял да говори, а трябваше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    03 Ное 2022 13:15ч.

    Страшна наглост на един провален политик. Вместо да се посипе с пепел и да се скрие някъде, продължава да се държи менторски към тези, които ограби , обезвери, съсипа морално и материално. Ако наистина има върховенство на правото, за което уж бленува, нямаше да излезе от затвора.о

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    03 Ное 2022 13:22ч.

    Странно как човек, който лично е виновен за съсипването на страната и умъртвяването на доверието към политиците и институциите, обвинява за това своята жертва - бълг. народ. И на всичкото отгоре го назидава да се откаже от себе си, от собствената си воля и да се "консолидира" около Запада. И този се има за демократ!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    03 Ное 2022 13:31ч.

    По- точно, не да се консолидира, а да се подчини на западните елити с цел собственото му ограбване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    03 Ное 2022 13:18ч.

    тоя не мога да го гледам, още по-малко - да му чета "мъдростите". една от най-вредните особи в новата ни история (нито политик върви да кажа, нито човек, още по-малко - личност). жалко е, че все още сме на ниво, на което тоя може да бъде авторитет за някого...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Ное 2022 13:22ч.

    И ти ли, Бруте!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    03 Ное 2022 13:30ч.

    Що си не ЕПМ тоя мангал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    03 Ное 2022 13:35ч.

    Демокрация се превърна в мръсна дума, една куха дума напълнена с пропагандни клишета. По нищо не се различава от другите догми като комунизъм, социализъм и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    03 Ное 2022 13:39ч.

    И аз съм за това , всички българи да застанем на правилната страна, и да подкрепим Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    03 Ное 2022 13:41ч.

    Същите пламени речи за цивилизационният избор като през 1941 година само, че сега са се консилидирали наследниците на тогавашните подръжници на нацисти. Българският народ явно не се учи от историята си, за трети път Германия ни води към национална катастрофа. Явно Народния съд е бил много милостив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАЙНАТА ТИ!

    03 Ное 2022 13:44ч.

    МАНАТА ТИ КОСТОВ! МАЙНАТА ТИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СРАМ МЕ Е ОТ ТАЗИ ЕВРОПА, ТОЗИ КОСТОВ, ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ

    03 Ное 2022 13:44ч.

    Бял ден да не видят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо показвате тая одиозна гадина

    03 Ное 2022 13:55ч.

    Сус бе, манго! Ти си за затвора, съсипател на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Woland

    03 Ное 2022 14:01ч.

    Управниците на България са НАЗНАЧЕНИ и платени , а не избрани. Народът на България никой не го е*бава , без извинение. Народът на България отдавна е разделен и нищо не може да го обедини, а такъв народ всеки кретен ще го бие като шкембе в дувар. За съжаление на българите и за радост на бандитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Ное 2022 14:13ч.

    Тоз не е у ред. Изопшто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възмездието за унищожението

    03 Ное 2022 14:26ч.

    на България от соросоидни предатели рано или късно ще дойде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • консулидиран

    03 Ное 2022 14:29ч.

    ,,Правете любов ноне война!" Искам да права любов с цялата рода на всички депутати -центовци за да ги консулидирам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    03 Ное 2022 14:36ч.

    Костов, войната консолидира мнозина да са против престъпните укро нацистите! Преди година мнозина имаха добро мнение за тях. Сега е обратно, едва ли някои ги смята за невинни! Няма невинен украинец след като допуснаха да се фашизира цяла Украйна! Всички трябва да се консолидират срещу тези престъпници! Без теб и подобни на теб врагове на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схе

    03 Ное 2022 14:36ч.

    Дори и така нареченият велик Запад започна вече да осъзнава, че неговото благополучие се дължи основно на ограбването на останалия свят. Някога, при Откритията и по-късно в епохата на колониализма, е практикувано по един крайно брутален и варварски начин, в съвременността методите са станали по-прикрити, по-перфидни, но същността си е непроменена - ГРАБИ СЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от теб

    03 Ное 2022 14:37ч.

    Не забелязвате ли, как от политическата мъгла постепенно изплуват всички тъмни твари, които през годините съзнателно и методично съсипваха държавата. Поучително и дълбокомислено ни размахват пръст. Разчитат на късата ни памет и робското ни търпение. А трябваше да ги дерем с кремък и да ги избиваме с камъни по алчните кратуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    03 Ное 2022 14:41ч.

    Изхождайки от този категоричен извод, който има силата на нещо недвусмислено доказано, на нещо исторически присъдено (едва ли не със силата на присъдено нещо :))), какво има да се чудим, че най-хищната и ретроградна част на западното общество се била "консолидирала". Пусти живот хубав - не омръзва! И стремежът е той да бъде продължен вечно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    03 Ное 2022 14:44ч.

    Еврика! След толкова дълго ходене по мъките, най-после разбрах за евроатлантическите ценности, за тяхната и дълбочина и консолидираща сила! Този въпрос ме измъчва още от времената на на т.н. "цивилизационен избор", който беше извършен от този тъмноко.ж индивид е неговото главно лапацало - Президента Стоянов. Само не ни казаха, че тогава бяхме откъм грабените, останахме си при грабените!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    03 Ное 2022 14:51ч.

    Ало, каскетурата КАРЕНИН! Защо крадецът-рущител Иван Костов не е в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    03 Ное 2022 14:51ч.

    Предател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    03 Ное 2022 15:08ч.

    Какви западни нации, бе продажник! За разлика от такива като теб и МАЙКОПРОДАВЦИТЕ в НС, все още има хора, които са образовани, четат не само на матерния си език и могат да анализират и сравняват. Що за НАГЛЕЦ си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    03 Ное 2022 15:09ч.

    Европейските лидери отдавна са срам за всеки почтен човек! А нашите нещастници в парламента - заслужават само едно ... Надявам се, да си го получат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако нещо е способно да консолидира българите,

    03 Ное 2022 15:16ч.

    то това са такива лилаво-джукести продажници като тоя и не само. Други, подобни нему твърдят, че България процъфтявала, че никога не била толкова богата и т.н. Тия негодници още не са в час и си мислят, че след като всичко е бизнес, може да си говорят и правят каквото си искат и това ще им е оправданието. Е, нека си мислят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мърсула гном случаен

    03 Ное 2022 16:18ч.

    Прав е Иван Костов, че у нас го няма онзи баланс и той е невероятен късметлия, защото дълго щеше да лежи в затвора. А то сега се оказа, че той е един от малкото цигани с чисто съдебно минало. Отгоре на всичко и книга написал, в какъв свят живеем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Ное 2022 16:26ч.

    Мечтай си манго... консолидира ме, да мразя Усрайна, че ени нахални навлеци се домъкнаха, до един шпрехат руски, ама бъкел руско да нямат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, кът глеъм илядни димустрации

    03 Ное 2022 16:41ч.

    из разнити му аврупейски столици ноу са чуда тоз михлюзин де я види таз консулалалациа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Ное 2022 7:00ч.

    Когато говорим за „закона“ трябва да е ясно, че не говорим за някакво божествено право, а само за нещо, което все по-прогресивните сектанти, като ДеБъ са най-активни да променят постоянно. Друг е въпроса, че лично за мен спазването до запетайката никога не е приоритет на интелигентния човек, който разбира целта на закона и го прилага в неговия „дух“. Това, че „буквата убива“ е факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Ное 2022 7:01ч.

    Колкото до войната, когато две деца се скарат, родителите не отиват да помагат на по-слабото дете да пребие по-силното, първата им работа е да ги разтърват да не се нараняват. Едва след това започва разбор на това кой е започнал пръв и кой на кого трябва да се извини, често и двете страни има за какво да се извиняват. Въоръжаването е кръвожадна политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    04 Ное 2022 7:05ч.

    Консолидирането около ценности беше факт хиляди години, когато тези ценности бяха ясни - християнските ценности, кой колко ги спазва, кой е лицемер, няма значение, докато те не са били оспорвани. Нормално е в дни на преход от тях към тяхната диаметрална противоположност да има разделение в обществото, то съществува и на запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи