Иван Костов: Васил Терзиев трябва да направи много, за да спечели синята общност в София. Говори необмислено

Иван Костов: Васил Терзиев трябва да направи много, за да спечели синята общност в София. Говори необмислено

Васил Терзиев трябва да направи много, за да спечели синята общност. Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997-2001 г., бивш лидер на СДС и създател на ДСБ. Той коментира кандидата на ПП - ДБ за кмет на столицата Васил Терзиев.

"Има дълбоко необмислени неща, свързани с неговото говорене по отношение на това какво ще прави в София. Защото София не е фирма, София е огромна общност от хора, чиито среден стандарт на живот е по-висок от този в Европейския съюз. Тази общност не може да се управлява както се управлява фирма, тя изисква многостранни познания по градоустройство, по кръгова икономика, аз не виждам тези теща. И, ако иска да получи тези гласове, както казва Радан Кънев, той трябва да направи много усилия", каза Костов.

Бившият премиер критикува и изказванията на Терзиев за Държавна сигурност. "Това, което казва - той може би си мисли, че е нещо свежо, но аз го чувам от месец декември 1989 г. и от януари 1990 г., когато бе първата промяна в конституцията от БКП. Те това говореха - че не са всичките лоши, че има и добри и лоши. И накрая "лошите" излязоха явочниците и вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти. Това за мен е много неубедително. И знам, че хората, които говореха така, са основната спирачка за незавършването на българския преход", посочи Иван Костов.

"България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация", посочи бившият премиер и добави, че службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство, опора им е президентът Румен Радев, а той трябва да осъзнае, че управлението на службите не е вече негова функция. 

По думите му "службите са в много незавидно положение": 

"Това незавидно състояние се дължи на обективни причини. Първо - службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите. Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - загубили са смисълът да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията". 

Според бившия премиер службите за сигурност работят много слабо: 

"Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото". 

Във връзка с казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж свещеници от известната като Руската църква в София, Иван Костов подчерта, че първо службите на Република Северна Македония са ги изгонили от територията си: 

"Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква - Васиан Змеев - б.р.) тук". 

В предаването "12+3" Иван Костов подчерта категорично, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и "ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми": 

"Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна - б.р.). България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае". 

Според Костов в момент на криза се правят големите промени: 

"Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война. Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те (службите - б.р.) дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!".

 

 

Коментари

  • бензинджия

    28 Sep 2023 15:49ч.

    колкото един даскал по политикономия на социализЪма ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой не скача е червен

    28 Sep 2023 17:16ч.

    Овци, никой не ви пита какво искате, "Мозъчните" тръстики като Иван Костов, лауреатът на ордена на ЮДА, срещу заплащане ще ви каже как да живеете. Слушайте го по телевизора и кой не скача е червен !!!! Друго не ви трябва да знаете !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Sep 2023 19:33ч.

    Комуниста Костов е продукт на ДС-ти ноември !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продажната сган, ненавиждаща бедните

    28 Sep 2023 15:49ч.

    Наглец

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов не ти е виновен, че

    28 Sep 2023 15:53ч.

    Си беден, ти си си виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това последното го казва някой, който е лично отговорен за бедността ни, като е участвал и съучасвал във въвеждането на така наречената пазарна икономика, причината за всеобщата бедност в страната и светът

    28 Sep 2023 16:07ч.

    Ей, ще умирате в страшни мъки, след като сте изгледали как същото се случва с родителите, жените и децата ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    28 Sep 2023 17:20ч.

    Драги ни съученик от 15:53,"Човек предполага, но Бог разполага! " А иначе по темата : Костов, ако жиеееше по времето на цар Крум, щеше да е и без ръце и без крака. И сподвижниците му, според стореното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    28 Sep 2023 17:22ч.

    404 : "съучастник". Мам-а ми на изкуственият интелект!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С Мунчо рубладжийски

    28 Sep 2023 15:51ч.

    Като президент България все повече заприличва на Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още ли продължават да се ежат западащите?

    28 Sep 2023 15:57ч.

    На Сърбия само прахта можеш да й дишаш, бантустанец нещастен, въпреки че не е член на НАТО и ЕС - и ако питаш мене, именно заради това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    28 Sep 2023 16:01ч.

    Лостов е един от главните палачи на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Sep 2023 16:05ч.

    Тоя дърт хайдук ще ми говори за "синя общност", на която и разката фамилията лично и чрез калинки като надка хубавото, агов, евгени мавзолея и славчо олимпа, най-вече. Последния му кешира де що имаше за прибиране, от златни пясъци та до сделката с булбанк. Айде там другия смешник хампарцум беше водещ .... Общност, скрий се лаборант, помним !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    28 Sep 2023 16:07ч.

    Драгалевският гарван-гробар твърде много се е разпищолил? Тоя одъртял неуспял комуняга не схваща ли, че повечето политически и знакови криминални убийства в България са дело именно на въпросните служби, често по поръка от някой полит пезевенк? Да не свърши и Командира с шепа сачми в главата на някоя Драгалевска пътечка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невъзможно е е да се извърти поредния цикъл от предателства и престъпления срещу българите и човечеството, без изродът Иван Костов да се изходи одобрително по въпроса за унищожението ни

    28 Sep 2023 16:09ч.

    Гнусна крадлива гнида си ти, Иване Костов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Sep 2023 16:41ч.

    синята общност се доказа след 1990 г съсипа българия приватизира каквото можа другото го изнесе в чужбина и сега ще раздава оценки вземаи мотиката и повече не се показваи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PanAm

    28 Sep 2023 16:43ч.

    Изтърбушения кокошарник софия имала по-висок стандарт на живот от средния за ЕС? Манго, брадъре, вие в драгалевци нямате една асфалтирана улица и всички сте на септични ями, бе ахмак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    28 Sep 2023 16:53ч.

    Тоя да не се обажда, че онова, от което едва оцеля, да не го повтори. Каква синя общност- всичко там е тъмночервени комунисти от разни репресивни служби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    28 Sep 2023 18:14ч.

    Да, неуспял член ма БКП, кандидатства за БКП в края на 1989, носейки в. "Раб. дело" по мишница за етикет на избора. Мисленето му беше в контекста на политикономията на социализма, защото нея владееше и то пропагандно, т.е. Костов не можеше да прави критика на предмета си, беше тъждествен с него. Умен, но не интелигентен. Не схвана надеждна логика за Български преход. Напротив, направи невярна реформа на икономика, селско стопанаство, за разлика от Полша и Унгария, напр.. Във философски план Костовизмът направи метафизическо, т.е. 'голо' отрицание, а не диалектическо, което 'снема' в себе си плюсовете на сегашното и на миналото. Костов отказа вярна стратегия и под влияние на Надка Нейнска, чиято роля на Иродиада е безспорна за обезглавяването на автентични демократи и надеждите за демокрация. Невежество+самомнение+власт+разврат дават крах, както е и днес с клетата ...власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охранител

    28 Sep 2023 17:11ч.

    Мръсникът си мисли, че двадесет и няколко години са достатъчни да го забравят и сега загубил всякакъв срам - наглее! Гадостите и изродствата ти ще се помнят двеста години! БХ от теб се учеше на наглост. Е, той те надмина, но сега се оказа че е като ученичка пред изменчивостта! Надцаквате се вие, лаборанте! Да видим как ще завърши тази игра?! На мен много лоши неща ми се привиждат. Приготвил ли си убежище по островите? Трябва да има и батарея Пейтриът, само с вишки и кучета няма да стане! Много има да плащате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Sep 2023 17:33ч.

    Преди известно време човекът на снимката беше казал в някакво интервю, че сега се живее по-добре, отколкото преди промените. Дали е свръхнагъл или неадекватен нямам представа, но само като си помисля, че подлъга хиляди почтени хора преди 25 години да му вярваме и да го следваме, ми призлява. Самият факт, че 3 милиона напуснаха държавата, че икономика и земеделие отидоха на майната си, за образование и здраве да не говорим. Действително на такъв няма какво да се каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Sep 2023 17:59ч.

    +1 Това е ! Изтощението и обезверяването. Тоя мангал му положи основите и даде огромен принос. Всичко друго някак се оправя, но това ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цъфнал

    28 Sep 2023 17:33ч.

    навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Sep 2023 17:37ч.

    Костов по-добре да си брои сребърниците в Драгалевци и да не се вживява в ролята на синьо гуру.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли смее

    28 Sep 2023 17:49ч.

    да се разхожда по пътечки. Завъдил торби гледам, от много четене ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов е един от многото импотентни ни политици

    28 Sep 2023 17:49ч.

    Един от най-алчните и най-продажните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    28 Sep 2023 17:57ч.

    "' С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!". Полуграмотен циник, основен виновник за провала на прехода! Как да 'помага ДАНС за защита от руска хибридна агресия", като няма такава?! Тя се измисля от идеолози като Костов ( Плевнелиев) за оправдание на реална агресия към 'врага' и за да има 'враг'. Костов е некомпетентен по изначално образование - политикономия на социализма. Той, учейки я в Ик. институт, не е запознат с "Капитала" на Маркс дори, не знае типове и видове мислене. Постът и самомнението му дадоха замах на пропагандната му самореклама. Тя не даде верни стратегии и политики, нито надеждни кадри. Крах! Това е управлението на Костов, което похаби енергията и каузата на СДС. Той направи корупция със служебно положение, напр. наруши собственото си юго-ембарго. Той и Надка Нейнска провалиха външната политика на България с безгръбначие, чийто плод беше и трагедията с медицинските ни сестри в Либия. Следователно, Костов не е надежден източник на анализи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия?

    28 Sep 2023 22:36ч.

    Да, добър въпрос, ами от македонската хибридна агресия (какво стана с предателката на чувствителна информация веселата гугутка), ами от турска хибридна агресия (къде се дяна криещия се в посолството), ами от американската хибридна агресия (а къде е апартаментчика и тия - съгласуващите с посолството), ами от германската хибридна агресия (онзи дето целуваше анжела), ами от френската (кукувицата която затвори реакторите в Козлудуй), великобританската и най-вече от българската хибридна агресия (тук групата е голяма, но лицето на снимката е водач, в челото). Същия с абсолютно нищо не помогна на България, а напратив постави началато на опустошаването й чрез безсрамно разграбване, заедно с тези за които говори. Айр да не види!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    28 Sep 2023 18:00ч.

    За н-ти път: по - жалко и крадливо нещо от червения шумкарин е само синият шумкарин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Sep 2023 18:09ч.

    Упс, още нещо се сетих - точно по времето на командирчето се утвърди практиката, под вещото око на педя човек лакът генерал (Атанасов гнома) службите да пишат изсмукани от пръстите, поръчкови доклади. И ако за майкъл чорни случая беше "иди доди" то ершов осъди май България, наследниците му. Да си спомним ли и Грашнов ?! Нали беше казал приживе, че баш "принципния" соц генерал го е натискал да продава мобилен оператор .... Ах каква гнус ! Костов, ти си духовния татко не само на първата вълна юпита, които те врътнаха яко, но и на Кики и Асен и Лорер .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bcbc

    28 Sep 2023 19:29ч.

    Вместо да са в затворите, 30 години по-късно още управляват и даже Пеевски решава кога да ви отвори църквите. И това при положение, че едни наши любимци имаха цялата власт и подкрепа...Нинова избяга от отговорност и не искаше да управля а, Радев и той избяга от отговорност...Няма повече какво да се каже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Синя общност”

    28 Sep 2023 21:26ч.

    Още ли има с насинени задници в София? Не са ли прогледнали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Sep 2023 22:20ч.

    Тоя е нагледен пример, как продажни и корумпирани политици трябва да влзиат навреме в затвора, а не да ръсят поредните лъжи и глупости из медиите! черен ваньо, кажи бе, боклук долен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смях през сълзи

    28 Sep 2023 23:00ч.

    Вече стават за смях, това са професионални измамници. Градоустройство и кръгова икономика, кото Софиянски владееше перфектно. Защо изпълзя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи