Иван Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за власт

Иван Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за власт

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”, коментира бившият премиер Иван Костов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия, в което представи книгата си „Политиката отвътре”.

„Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да вземат достатъчно от „Газпром”, коментира още Костов. 

Според него темата за върховенството на закона пък е забравена. „Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи”, каза бившият премиер.

Той коментира, че политиката на Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно”. Според Костов те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащита”, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът от това режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Експремиерът не вижда как след изборите би могло да се състави широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Този компромис е недопустим за ДБ”, каза Иван Костов.

Според него обществото у нас трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен. „Промените тръгват отдолу. Хората трябва да поискат и след това стават нещата”, смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как тя е дошла при нас. „Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

В книгата си той казва: „Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия”. „Така е. Силите са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят. Тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, каза още бившият премиер пред NOVA.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим”, коментира още Костов.

„Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение и позиция и да ги защитават. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите”, коментира Костов.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

  • консолидирана мафия

    23 Sep 2022 10:46ч.

    Консолидираната мафия беше именно по време на управлението на Костов, когато беше извършена криминалната приватизация, когато продажбите се извършваха под масата чрез преговори с потенциален купувач и българските активи бяха разпродадени за жълти стотинки. Мястото му е в затвора, където да пише мемоарите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • костоф

    23 Sep 2022 10:47ч.

    Сус бре, мангал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Простото

    23 Sep 2022 10:52ч.

    Бегай в зандана бе, швед!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Sep 2022 10:53ч.

    Черният командир пропуска нещо много съществено, че "атлантическите" партии имаха възможност да управляват и да покажат какво могат- Лъжи и пълно безхаберие, излъчиха психично болен лъжец за министър председател, а поведението им беше жалко и аматьорско, на къса каишка на Сорос! С такова лицемерие и кретенщина нищо не става!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Звънчев

    23 Sep 2022 11:06ч.

    В Русия мъжете масово си чупят ръце и крака за да избегнат мобилизацията, вие с Костов ни развличате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    23 Sep 2022 11:37ч.

    Ти само ЦИПСО ли транслираш или и опорки на ЛГБТ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    23 Sep 2022 11:15ч.

    Костов май си позволява да протиоречи на главния спонсор Джордж Сорос, който каза: Русия се възражда, Европа се разпада. Били "уплашени" говорителите на Кремъл?! - Смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Sep 2022 11:59ч.

    Щом и Караваню изкараха значи страх тресе кочините ДБ и ППП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за власт

    23 Sep 2022 12:04ч.

    Иван Костов: Румен и ко. активно участват в борбата за власт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко,

    23 Sep 2022 11:59ч.

    Дедо се обаждА, сега тоя, май и Калфин. Нови стари кандидати за слава с "непартийно правителство" след изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този откъде изпълзя?

    23 Sep 2022 12:00ч.

    Наближат ли избори и Сульо и Пульо е авторитет и се изказава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитреца

    23 Sep 2022 12:24ч.

    Излезе, да насъсква стадото от демо-но-критични овци и такива получили власт и пари от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-В ЗАТВОРА

    23 Sep 2022 12:46ч.

    Или на ешафода.Никога не е късно един престъпник да бъде обесен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Sep 2022 13:05ч.

    От 20-годишна работя в частния сектор, като имах късмет с предприемчиви сътрудници и началници. Невероятни, сега няма такива. Починаха много млади, как така, Божа работа! Нищо не излезе от българската демокрация и пазарна икономика. Само разруха. Факти, Костов, факти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам дали знаете

    23 Sep 2022 13:40ч.

    Но милонерите на Костов не гласуват на избори. Може би сега ще отидат, защото играта загрубява, и няма вече кой да ги спасява. Събуждане на живите мъртви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Sep 2022 17:40ч.

    много малко хора знаеха, че "промяната" е нов проект на костов, гласуваха за тях заради президента, те получиха гласове и от бсп, а се оказа че дори бсп в лицето на нинова също са фракция на костов, и постепенно ще си заминат, ще остане ДБ да организира протести, ако не сменят нинова, БСП също ще изгуби избирателите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи