Иван Костов: ДБ ще бъде унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС

Иван Костов: ДБ ще бъде унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Демократична България" ще бъде напълно унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС. Такава прогноза след изборите на 2 октомври направи в ефира на БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г. "Така и не разбрах какво спечели "Демократична България" от участието си в предходното правителство".

Костов изтъкна, че има ясна възможност за управление на тези, които свалиха правителството на Кирил Петков - сега те да поемат сега управлението на страната. "Тази възможност беше казана от Кирил Петков. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са искали да управляват, щом са свалили другите, сега да вземат и да направят управление. ... ДПС е много фалшива либерална партия, не споделят никаква либерална ценност. За ГЕРБ не е ясно на каква позиция е, след като направи този газопровод, за да обслужи Путин. Те са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били винаги компромисни по отношение на Путин, дори са се опитвали да колаборират с него. ... Вождът на "Възраждане" Костадин Костадинов единствен се позиционира ясно по всички въпроси, заемайки политически позиции, което не чухме от другите. Корнелия Нинова въобще не може да си позволи да заеме позиция, да не говорим за ИТН, които може би и не знаят, че трябва да заемат позиция".

Всички политици да се изпокрият и никой да не смее да управлява, прогнозира още Костов.

"Колкото и да се пъчат и да говорят колко голяма експертиза имат ГЕРБ, имайки предвид боязливостта на техния лидер - той си дава ясна сметка, че не може да се справят с тази ситуация, в която се намира страната - много бързо ще загубят тази преднина и ще се окажат не в кондиция да спечелят местните избори. Тогава би паднало правителството им, ако го направят", каза Костов.

Не е ясно как се позиционират партиите към войната на Путин и липсата на правосъдие у нас, подчерта бившият премиер на страната. "Нямам ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми на страната. Най-важните и най-лесни за формулировка са тези, свързани с войната, която Путин води срещу Украйна, и за липсата на върховенство на законите в България. Не ми е ясно коя партия къде застава по въпроса дали да бъде свален и поставен под търсене на наказателна отговорност Иван Гешев, или да се изтеглят ли всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната".

Според него е естествено по време на дебатите преди изборите партиите да укриват как се позиционират по тези въпроси, защото могат да загубят избиратели. Не е ясно, обаче, защо избирателите и журналистите не си поставят за задача да накарат партийните лидери да определят ясно политиката си, коментира Костов. "Боят се, защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Защото са отчуждени, превърнали са се в един далеко от хората елит, който не е сред тях".

По думите му "Продължаваме промяната" дължи отговор защо се стигна до този резултат на изборите.

"Най-острият проблем на страната е, че мафията се консолидира и създаде собствена йерархична пирамида, в която издигна на върха свои представители и така престана вече да бъде мафия. Мафиотската пирамида наложи на всички своите правила. От това дойдоха много от процесите на разпад в обществото", подчерта бившият премиер.

 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

 

Коментари

  • ДБ ще бъде унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС

    03 Окт 2022 16:55ч.

    От твойте уста в на господ ушите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ти с тях, дано

    03 Окт 2022 17:29ч.

    и ти си отивай с тях, ти си СРАМ за българите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • или да се изтеглят ли всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната".

    03 Окт 2022 16:58ч.

    Кой да ги изтегли ве, аланкоолу? Като се обединят евентуално на върба в петък нашите по казуса и хоп, Путин ще нареди отстъпление ли? И този ми бил голем политик, а какви нелепости плещи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    03 Окт 2022 18:23ч.

    Путин няма да нареди изтегляне. Зеленски ще ги помоли да си ходят. Много учтиво. Така че, дори руските нацисти ще се почустват задължени да направят един много голям жест на добра воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю, пожелателното мислене

    03 Окт 2022 19:07ч.

    Предполага липсата на критично такова..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Типичен представител на ДеБейското сборище

    04 Окт 2022 6:34ч.

    Сами ще се унищожите с тоз "акъл", айол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • николов-

    03 Окт 2022 17:36ч.

    Иване , кажи си .те ще те разберат. няма да ви предам......предаде сините отвсякъде....лицемер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    03 Окт 2022 17:50ч.

    Ало, Костов, каква Демократична България, какви пет лева! Данните от преброяването на населението показват, че всички сте некадърници, които съсипахте България, а народът масово бяга! Дано някой ден се намери съд, който да ви потърси сметка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    03 Окт 2022 18:17ч.

    ДпС не прави коалиции с никой. ДпС притежава коалиции, партии, парламенти, правителства, съд, прокуратура и всякакви други служби, банки и медии. ДпС е държавата и цялата власт. Всеки, който си помисли да се опълчи срещу ДпС, се опълчва срещу цялта държаваи цялата и власт! И логично получава здрав депесарски шут и море от страдания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю, пОчини си малко от ЛАЛАНЕТО

    03 Окт 2022 20:48ч.

    по-досаден си от конска муха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градски Либераст

    03 Окт 2022 18:42ч.

    Задкулисието извади от нафталина дедо Ваня Мавара. Аз обаче помня, че Ваньо беше червен кадър, пръв партиец, възпитаник на съветските школи в Украйна и Русия. После възпитаваше младите комунисти в планова икономика. После деда Ваня стана пръв капиталист , а Ленчето въртеше тирове с цигарки, уж дарение за децата по домовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква коалиция с герб и дпс

    03 Окт 2022 19:22ч.

    В никакъв случай! С БСП са си супер! Ей го и командира доволен, и умникът Ристьо! Ще пребъдат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    03 Окт 2022 19:27ч.

    Другарят Иван Костов, е време да излезе в пенсия! Каквото можа, направи. Дълги години ще сърбаме попарата му. И не само нашето поколение, а и нашите деца и внуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ни излъга само?

    03 Окт 2022 20:18ч.

    Е, то не остана много време до възмездието. Във война ще се прояви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е прав

    03 Окт 2022 20:24ч.

    ДБ+ДПС са едно и също нещо. Защо играят театър? Време е да се обединят. Имат един баща и майка, еднакви методи и интереси. Искат да си поделят България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    03 Окт 2022 20:34ч.

    На какво основание разрушителят на съвременна България непрекъснато получава микрофона?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДБ ще се самоунищожи в момента,

    04 Окт 2022 6:32ч.

    В който от Амбасадата им спрат иждивението през разни фондации и НПО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи