Иван Иванов: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния министър Росен Христов

Иван Иванов: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния министър Росен Христов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на служебния министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия.

По план увеличението на тока през новия регулационен период трябваше да бъде със средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация. В последните дни на поста си, обаче, служебният министър Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс, обясни Иванов.

Все още се е ясно с колко ще е допълнителното поскъпване на тока като изчисленията предстои да бъдат направени, допълни председателят на КЕВР.

От "Продължаваме промяната" определиха действията на Росен Христов като саботаж. Венко Сабрутев от ПП-ДБ определи обявеното от Иван Иванов като "гръм от ясно небе". Сабрутев заяви, че ще изчакат изчисленията на регулатора с колко допълнително ще се повиши цената на тока и ще се търсят опити за компенсацията ѝ, за да не се отрази на потребителите. Според него единственият вариант в момента е това да стане със средства от Фонда за енергийна сигурност.

Докладът за дейността на КЕВР за 2022 г. съдържа 141 страници. Пред ресорната парламентарна комисия председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че решенията са били консервативни с цел запазване сигурността на енергийната система на България.

"Цената на газа ние не я определяме", посочи Иванов. "КЕВР само утвърждава цената. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена", уточни той. "Бяха установени манипулация на борсата и КЕВР наложи глоби за 1,5 млн. лв. на 6 дружества, като най-голямата е на НЕК".


Източник: novini.bg

 

 

Коментари

 • Bacho Кольо

  08 Юни 2023 21:13ч.

  А магя ли да ви таковам пазарната икономика, щом един сулю мже да вдигне цената на тока на 6 млн. души и половин млн. фирми?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Юни 2023 21:17ч.

  Тоз още ли е прецедател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  08 Юни 2023 22:57ч.

  Некадърнци, ще увеличат цената на тока, като ще си прехвърлят вината едни други, а народът ще плаща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питащ

  09 Юни 2023 12:37ч.

  Внимание!!! КОЛКО ЩЕ Е ЦЕНАТА НА НОЩНАТА ТАРИФА??????? Не гледайте колко ще е "СРЕДНАТА" цена! Готвят ни голяма тесла, а ни замазват очите с глупости и ни разсейват с политически и прокурорски театри. Ще ни стъжнят живота жестоко с цената на тока докато дремем!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи