Иван Гешев за визитата на Кьовеши: Нямам от какво да се притеснявам

Иван Гешев за визитата на Кьовеши: Нямам от какво да се притеснявам

Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа. Това предизвиква криза в областта на наказателното правораздаване. Тя вече е налице с демотивацията на тези хора, подложени на натиск повече от година, заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на правната комисия в парламента, която трябва да разгледа предложените промени в Закона за съдебната власт.

 

Обвинител №1 каза, че идва на място, за да благодари на колегите си от специализираните структури и за пореден път се противопостави на закриването им. Според него това ще "катастрофира" делата срещу олигарсите в България и ще доведе до хаос в наказателното правораздаване. Главният прокурор изтъкна, че има бум на престъпността.

 

"Войната, която изпълнителната власт води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива преди приемането ни в Европейския съюз. Това се вижда, независимо от некоректната статистика, която се води в МВР", добави той. 

 

Гешев разкритикува управляващите, че законопроектът им се прокарва без необходимото обществено обсъждане и предизвика лидера на "Да, България" Христо Иванов и правосъдния министър Надежда Йорданова на дебат за съдебната реформа.

 

"Щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи си вършим добре работата" - каза Гешев.

 

Той заяви, че ще се срещне с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши утре, но допълни, че така или иначе е в постоянен работен контакт с нея. Гешев обаче подчерта, че не се притеснява от визитата на Кьовеши в София, а от нарушаването на върховенството на закона у нас.

 

"Явно някой много бързат. Проектозаконът е недоносче. Притеснявам се, че нямам друго логично обяснение. Това притеснява и европейските ни партньори. Имаше симулация на обществено обсъждане. Ще изпратя утре покани до министър Надежда Йорданова и Христо Иванов да говорим. Може и в НС, може и на друго място. Не се притеснявам да изложа гледната точка на прокуратурата. Дебатът трябва да е публичен. Защото цената ще се плати от българските граждани", каза Гешев.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи