Иван Гешев: Възможно е Русия да стои зад атентата, който целеше да ме убие

Иван Гешев: Възможно е Русия да стои зад атентата, който целеше да ме убие

От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини - аз съм българин, мъж и магистрат, и когато кажа нещо, аз държа на думата си. Аз спазвам Конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки магистрат и честен български гражданин. Затова търпеливо изчаках да дам сведения по определения от закона ред. В петък обясних в хода на проверка във Върховна касационна прокуратура за политическа корупция и търговия с влияние. Това заяви пред журналисти в Конферентната зала на Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, днес е дал обяснения в Софийската градска прокуратура в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен.

"Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната сигнали срещу мен от Сарафов, е публикувана първоначално в медиите. Но това е само за сметка на морала на хората, които го правят. Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейският парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията", добави Гешев. 

Той каза още, че се надява това да е началото на края на тези, които българите наричат политически боклук, завладяна държава и олигархично-политическа мафия.

Главният прокурор ще поиска отвод на тези членове на Висшия съдебен съвет, които участват в това "покушение срещу съдебната власт".

"Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия. Българската прокуратура освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани. Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск. Сигналите и проверките срещу мен срутват мита за всевластието на главния прокурор, както и че българската прокуратура пази някого. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата. Това доказва, че си вършим работата. Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни", категоричен бе Иван Гешев, като допълни, че той няма да позволи да бъде овладяна българската прокуратура.

Обвинител №1 заяви, че една от версиите, които чува е, че зад атентата, целящ убийството му, е възможно да стоят интереси на Руската федерация.

"Част от заплахите срещу българския главен прокурор бяха отправени директно от една руска хакерска група. Може да е съвпадение, но аз така виждам хронологията на събитията", уточни той.

Главният прокурор каза още, че според него част от безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата е т.нар. закон "Зарков".

"Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече - "Крумови закони". За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафика. Гордея се, че съм главен прокурор на България и до мен стоят колегите ми, които си вършат работата", категоричен бе Иван Гешев. 

По думите му израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания и всичко се е случило след приключване на огледа на местопроизшествието. Според него това е отместване на темата защо някой се опита да убие или сплаши главния прокурор

"В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, както и да осмисля това, което се случва. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и той иска да види, докато е светло, мястото, където се е случило, за да даде предварителен анализ за ситуацията. Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК. Разчитам на европейските ни партньори, на Европол и на други служби. Не защото се съмнявам в българските. Имаме интерес да се изясни този терористичен акт", каза още Гешев.

Главният прокурор бе категоричен, че не го е страх, но е трябвало да се погрижи за близките си.

"Подцених ситуацията. Погрижих се първо за близките си. Държавата нямаше възможност да реагира бързо. Реших да не променям програмата си. Никой не може да ме уплаши. Не ме е страх. Ще повторя това, което казва съдия Фалконе: Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж. Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашван от някакви боклуци. Обяснил съм това в хода на съответните проверки", заяви Иван Гешев.

 

Коментари

  • Мария...

    22 Май 2023 15:08ч.

    Да, тя Русия си няма друга работа в момента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    22 Май 2023 15:41ч.

    Трябва да се каже нещо против Русия щом ползваш Европол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    22 Май 2023 15:51ч.

    Точно Русия е в основата. Това е заговор между руските тайни служби и извънземните завоеватели от съседна на нас галактика. Гешев е последната надежда на човечеството и нашата цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    22 Май 2023 18:13ч.

    " Мисля, че Путин е виновен и за смъртта на Исус, защото напоследък всеки убит от руските служби... възкръсва"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Гешев: Възможно е Русия да стои зад атентата, който целеше да ме убие

    22 Май 2023 20:05ч.

    Ехааааа, не чаках много дълго. Знаех си аз, след като взеха Бахмут Путин в момента е айляк и се чуди какво да прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    22 Май 2023 20:32ч.

    Твоите аркадаши са решили да ти покажат и моркова и тоягата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешник

    23 Май 2023 13:02ч.

    Хахахаха, точно казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се, че е възможно

    23 Май 2023 13:46ч.

    Възможно е аз да съм негър, но да не го знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много се забави

    23 Май 2023 15:43ч.

    Защо чакахме толкова дълго да бъде обвинен Путин? За човек, който иска да го арестува е недопустимо закъснение. Козяк са счупили телефоните да му напомнят, а той се прави на тапа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    22 Май 2023 15:13ч.

    Налага се да прочета отново " Идиот " на Достоевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    22 Май 2023 17:47ч.

    ЖАЛЪК, ПОЖАЛЪК, НАЙЖАЛЪК ОТ ВСИЧКИ ГЛАВПРОКУРОРИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    22 Май 2023 15:14ч.

    аз също имах подобни подозрения..първо беше оня хубавец Грозев сега и Каскета...заради тях Путин сън не го лови

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    22 Май 2023 15:16ч.

    Иска примирие. Явно ще я караме по старому!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Май 2023 15:47ч.

    Така изглежда. Разбрали са се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кой друг

    22 Май 2023 15:17ч.

    Ако не ТЯ, бг параноята внушена на кьокьопека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • М,дааа…, тоя път “афера” и собственичката му

    22 Май 2023 15:17ч.

    май яко ще сгрешат,невидимият “дрон” явно се е подиграл с нея а ние тук ще станем свидетели на поредната договорка на Гешеф и българската “невидима” държава и неговото поредно милиционерско падение!Жалко “афера” но е факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меред

    22 Май 2023 15:34ч.

    Собственичката на Афера я тресе здрава шизофрения. През 30 минути публикува противоречащи си материали. Първо се подмокря от "мъжкаря" Гешев, след малко го псува на майка. След това следвали страшни събития в Петък, които като се разбра, че нито са страшни, нито ще са в Петък взе да го нарича насран гъз. Днес сутринта Гешев щял да ги мачка в Сряда, след 20 минути бил плашипутарник. В лудницата е весело...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    22 Май 2023 18:52ч.

    Водката и простотията не прощават никому.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12345

    22 Май 2023 21:50ч.

    Оставете го този сайт Афера и неговата собственичка. Не е сериозно да го коментирате тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктора

    23 Май 2023 8:25ч.

    Кака Веса трябва да понамали дозите. Влязла е в спирала, от която няма връщане назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хванах се за главата.

    23 Май 2023 16:54ч.

    Тв Алфа и тя пропадна. Освен, че се занимават с трите национални телевизии, референдуми, сега станаха експерти по ИИ. Доскоро имаха резервирано отношение относно последното, а сега те и гостите им се подиграват на тези, които имат резервирано отношение. Вярно, че всеки се бори както може за насъщния, но ... като и да е, не ми се дълбае повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин, мъж и магистрат

    22 Май 2023 15:20ч.

    Нито си българин, още по-малко мъж и хич магистрат. Но ако ти дам истинско определение, ще получа още едно "Вие имате забрана да коментирате!". Но пък всички знаете какво имам предвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    22 Май 2023 15:35ч.

    Кажи си го в прав текст – милиционера Гешев е ЛАЙНО и ПУТКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може в прав текст

    22 Май 2023 15:44ч.

    Няма думи, които да опишат колко жалко същество е Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сериозно

    23 Май 2023 8:27ч.

    Пишете ги тия работи в “Афера”. Давайте го по кротко тука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    22 Май 2023 15:26ч.

    Четири години КАСКЕТУРАТА КАРЕНИН защитаваше Боко Тиквата и Шиши и ще ги защитава до края на мандата си. И ЦАЦИ беше същия, но по интелигентен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Май 2023 15:28ч.

    защо му се дава достъп до медиите говори глупости които никои не слуша мъж без чест и достоинство путин ще се занимава с него как си вдига акциите само дали си вярва на простотиите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Май 2023 18:37ч.

    Всеки идиот, който обвини за нещо Русия е добре дошъл в "нашите" медии! Този и той излезе толкова жалък, че не е за вярване! Русия вероятно стояла зад смешния опит за атентат с няколко пиратки! Алоо Гешев, ако Русия ти беше скроила шапката, сега да си при Бандера та заедно да си ближете раните! Бил мъж, българин, имал чест и т.н. , а набързо обърна палачинката и явно вече се споразумяваш за тихо дипломатическо местенце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    22 Май 2023 15:31ч.

    Дрън, дрън приказки. Както и се очакваше, де. И естествено трябва да се намеси Русия, с надеждата че така партнерите ще го защитят . Жалка картинка. А цитирането на Ботев и сравнението си с Фалконе , не могат да предизвикат друго освен желание за повръщане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каскетът имаше

    22 Май 2023 15:31ч.

    поне по принцип възможност да се покаже като "българин, мъж и магистрат", но, както се вижда, я проигра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТоЗ ще ме умори от смях!

    22 Май 2023 15:34ч.

    Що си мисли, че е толкова ценен за Русия точно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ възможно да стоят интереси на Руската федерация”

    22 Май 2023 15:34ч.

    Този посерко се взема много насериозно. Гешев - най-голем проблем за Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    22 Май 2023 15:35ч.

    Ама много некадърни тия руснаци, бе! То един, че двама, че трима... и двама от тях - българи!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мир в ам.

    22 Май 2023 15:38ч.

    Тоя измекяр янки-назначенец ли беше заплашил, че ще арестува Путин бе? Ам че той сам си сложил въжето на шията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котофей Иванич

    22 Май 2023 15:45ч.

    Плъшешко изказване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    22 Май 2023 15:50ч.

    Еми защо изключва възможност , Господ да е поръчителя??? След като ясно очерта поръчителя "лицето БМБ", няма как сега да споменава Путин, Господ и други негови видения!!! Интересното е че истински сготвения е Борисов, но умело отвличат вниманието с агонията на предадения Гешев. А пък Доган и Делян искрено се забавляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Май 2023 15:54ч.

    Така и не разбрах, онази Веска от Варна къде видя мъжит в теб, ама нейсе... свикнахме на властови позиции да са само мижитурки и чакаме другаря Путин да се разправи със САЩ, че да се разкарате най-накрая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    22 Май 2023 15:56ч.

    Каквато ни прокуратурата,такива и атентаторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    22 Май 2023 16:09ч.

    Гешев поне запази някакво достойнство в създалата се ситуация, ама Сарафов направо се на*риска от шубе. Един ден беше нужен, за да се разбере що за човек е - Димитър Общи в женски дрехи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    22 Май 2023 16:25ч.

    Шегуваш се, нали? Къде точно го видя това достойнство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    22 Май 2023 16:12ч.

    да се смееш ли,да плачеш ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    22 Май 2023 16:24ч.

    Президентът Путин плаши Гешев с пиратка... според Кокорчо/ Христо Василев ли беше името му?/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    22 Май 2023 16:33ч.

    Възможно е да са извънземните.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Май 2023 16:41ч.

    Къф атентат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чоко

    22 Май 2023 17:04ч.

    Еееее, бях се притеснил вече че няма да спомене руснаците... Ебах ти плужека

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добри Божилов

    22 Май 2023 17:10ч.

    Най-катастрофичното дойде - Правителство на войната, а Гешев посочи Русия виновна за атентата му... https://www.youtube.com/watch?v=44QgWEsvznY

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bobi

    22 Май 2023 17:15ч.

    ДРЪН-ДРЪН ТА ЯРИНА, Толкова е прогнила нашата политическа класа, че на моралните хора им се повръща! Но това сме избрали 40% от избирателите, а другите 60% им е все едно какво става в БГ. БОГ да пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗНАЕЩ

    22 Май 2023 17:17ч.

    Цървул, нещастник. Мърша. Да вземе да те поръча тиквето.... Ама й той по голямо шубе от тебе. Насрани миризливи, Продажни гъзове. Бих ви одрал живи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    22 Май 2023 17:38ч.

    Клетник...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сфидетел

    22 Май 2023 17:38ч.

    И беше Путин. Бях се скрил зад един храст на това място и видях подозрителен човек със суитчърт и с вдигната качулка, обърна се към моята посока, защото се оглеждаше, сигурен съм, че не ме видя, но въпросния субект беше ... Путин! Няма лъжа, няма измама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    22 Май 2023 17:49ч.

    смешник, взима се на много сериозно и то купен смешник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Май 2023 17:53ч.

    Откога Русия се занимава с торни мухи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дидич

    22 Май 2023 20:39ч.

    До читател. Съжалявам, че няма оценки. На коментарите Кратко, но изключително точно определение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    22 Май 2023 18:08ч.

    A някои си помслиха , че нещо може да се промени . Явно пак са се договорили помежду си . Видяха , че ако се боричкат , щетите ще са за всички .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    22 Май 2023 18:45ч.

    Всичко е възможно, брат! Интересно как го осениха тия идеи след като ходи до Вашингтон, ей! Тия хора сериозно ли? Вече стават само за карикатури, които да разсмиват народа! Тя русия не тровеше ли с новичок? Или са сменили тактиката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕШ

    22 Май 2023 19:34ч.

    ГОСПОДИН ГЕШЕВ,ЛИЧНО ПУТИН Е РАЗПОРЕДИЛ,А КОНКРЕТНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СА ПЕТРОВ И БОШИРОВ.ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ннннн...

    22 Май 2023 19:42ч.

    ЛАЙНАРСКА МУ РАБОТА!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    22 Май 2023 20:04ч.

    Бай Ставри да ги подкарва от прокуратурата, от народното събрание и да им осигурява модни раирани костюми. Крайно време е. Може да се ротират за излизане на разходка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин е виновен

    22 Май 2023 21:29ч.

    За това, че прати Гешев в САЩ , затова, че Б.М.Б е мутра, че Делян Пеевски е престъпник , а Ердоган олигарх с обръчи от фирми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дъното няма дъно!

    22 Май 2023 22:39ч.

    Тъкмо стана малко симпатичен и му се простиха всички грехове, щото стана уж по-смел и ей го пак в тресавищата! Оруел ряпа да яде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Б. Борисов трябва да отговаря за къщата в Барселона, за пачките и кюлчетата и Хр Иванов да върне 200 000 лева, които е взел от Nexo.

    22 Май 2023 22:45ч.

    Обвиненията срещу Русия не отменят задължението на прокуратурата да разследва престъпленията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    22 Май 2023 22:58ч.

    Този смешник заслужава един истински атентат. За съжаление, предвид интелектуалната му недостатъчност, едва ли някой ще се изръси. Но всъщност май ние всички сме с интелектуална недостатъчност, за да търпим тази подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бикинестата от Барцилона

    23 Май 2023 7:02ч.

    Гешеф,метай се на пилона и разкърши мощния ханш....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселска зелка

    23 Май 2023 13:41ч.

    Пародия превод: Борис Борисов Котката умря от глад. Путин тук е виноват. Кой остана без жена. Пак на Путин по вина. А в Русия стана ад. Ясно, Путин - виноват. Червей с водка е отровен. Ами Путин е виновен. В Краснодар е паднал град. Знаем, Путин - виноват. Нефтът падна на цена. Пак на Путин е вина. Гасне токът, спря водата, нещо скърца във колата, зъб ти вадят - здрав мъдрец, в къщи влизал е крадец, на костюма ти - петно, бос си стъпил на л…о, но за всеки катаклизъм, нека ясно е едно: помни всеки демократ - Путин все е виноват. С кал се цапат либерали. Путин никого не жали. А на двора ни - боклук. Вчера Путин беше тук. Кой те „уреди” така? Кремъл с дългата ръка. Виждаш ли оназ муха. Тя и Путин - хи-хо-ха! Ти си гад, призна без бой. Но виновен ти е той. Вятър, жега, снегопад. Пак е Путин виноват. От вулкана сипе лава. Путин пак си отмъщава. Щорм, цунами, наводнение. Туй е Путин, без съмнение. Смерч, тайфун, земетресение. Путин! Никакво спасение! Слушаш оня, слушаш тоя. Туй е просто параноя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доволна съм; нямам препоръки

    23 Май 2023 15:49ч.

    Ти човече, не познаваш Русия. Изрече вселенска глупост (да ме прощава Вселената) - Русия никога не плаши, направо убива! Много ти е малък умственият, информационният и моралният капацитет. Стига фарсове! Достойните личности си подават веднага оставката, а не клинчат да ги оставят на яслата. Това човече действително има неизмерим комплекс за малоценност, затова се надига на пръсти и се надува, но балонът му е продупчен. Ако падне от поста, може да извърши суицид, защото няма ще му отнемат ролята във "филма", в който се самопоказва като голям фактор. Освен това достойната личност щеше да разкрие престъпленията, на, както се изразява политическия и олигархичния боклук, и да вкара всички в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеля

    23 Май 2023 15:52ч.

    Къде са маститите психолози да направят диагностика на това лице с болна психика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГлаДен ПроКУРор

    23 Май 2023 16:26ч.

    Еее, от кога го чаках това!... И го дочаках. Добре че е Русия и Путин, че иначе, кого щяха да обвиняват за всичко, всички тези нещастници, като Каскета?! Чудно е само, дали останаха още малоумни шарани, които да кълват на тази евтина и безвкусна стръв?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи