Иван Гешев ще участва в Националната молитвена закуска в САЩ

Иван Гешев ще участва в Националната молитвена закуска в САЩ

В 71-ата Национална молитвена закуска, която се провежда днес, ще участва главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата.

Днес се провежда 71-ата Национална молитвена закуска в САЩ. Тя предоставя форум за американски и световни лидери да се съберат на едно място поне веднъж в годината, на което в неформален диалог да обсъдят важни политически и социални въпроси, и да отправят думи за това, че човечеството трябва да живее в мир и разбирателство. Денят е белязан от поредица от срещи и събития, на които гостите могат да присъстват. Основни говорители на Националната молитвена закуска по традиция са президентът на САЩ и изтъкната с обществената си дейност личност, която остава в тайна до деня на самото събитие. През 1994 г. основен говорител е била Майка Тереза, а през 2006 г. - ирландският певец Боно.

Представители от България са поканени за първи път да присъстват на Националната молитвена закуска на 31 януари 1991 г., когато президент на САЩ е Джордж Буш. В нея участват посланикът на България в САЩ по това време Огнян Пишев и депутатът Елена Поптодорова, припомня БТА. 

От 1991 г. до днес в молитвените закуски от България са участвали министри, заместник-министри, депутати, кметове, бизнесмени. Бившият депутат от ГЕРБ Пламен Нунев е присъствал на осем молитвени закуски – през 2011 г., 2012 г., и от 2014 до 2019 година. Цветан Цветанов е участвал в шест молитвени закуски от 2014 до 2019 година.

Дългогодишният ни посланик в САЩ, професионален дипломат и настоящ вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова разказа за БТА как протича и какво представлява Националната молитвена закуска. През годините тя е взела участие в десет молитвени закуски.

Поптодорова обясни, че първите молитвени закуски на демократи и републиканци са били с цел да се обединят усилията срещу съветската заплаха. След това в годините събитието се развива, като има постоянно действаща национална организация, която е отговорна за подготовката му. За отделните държави има отговорници, те имат задачата да наберат подходящи участници, които после предлагат на комитета по организацията на закуската. „Търсят се винаги хора от действащата власт със специално предпочитание към министри на отбраната, на вътрешните работи, като целта е да се търси съгласие, взаимна подкрепа и разбирателство по най-острите проблеми на сигурността“, посочи Елена Поптодорова.

По думите ѝ у нас, от страна на някои български участници, много се пресилва политическият характер на събитието, като според нея то има по скоро символично-ритуален характер.

Тя разказа, че досега молитвената закуска се е провеждала в хoтел „Хилтън“ във Вашингтон. Около 3000 гости се настаняват в голяма бална зала на маси от по десет души, на всяка от които има конгресмен или сенатор, своеобразен домакин от американска страна. В залата има сцена, на която седи президентът, който също е поканен, той не е домакин. Заедно с него са първата дама и други важни гости. Има и съседна зала, в която на екран гледат речта на президента около 2000 души, които са по-редови участници. След като президентът си тръгне, събитието има продължение. По групи, по региони се събират официалните гости, като българските участници винаги са били в група Югоизточна Европа. Представител на американската администрация участва в тези групи и говори по въпросите и проблемите на съответните региони.

Поптодорова уточни, че тази година събитието е променено от съображения за сигурност. По нейна информация, същинската молитвена закуска ще бъде в национален, американски състав, и в нея ще участват не повече от 300 души. Речта на президента Джо Байдън ще се излъчва на живо в друга зала, където са останалите гости на събитието.

На 71-ата Национална молитвена закуска, която се провежда днес, ще участва главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата.

Националната молитвена закуска датира още от неофициалните молитвени срещи, проведени от конгресмени през 1942 г. по време Втората световна война (1939-1945). От 1953 г., първоначално наричана президентска, тя се организира ежегодно през първия четвъртък на месец февруари по инициатива на религиозната организация "Фондация за разбирателство“. От 2023 г. Националната молитвена закуска се организира от новосъздадената Национална фондация за молитвена закуска, начело с бившия сенатор Марк Прайър. Всеки действащ президент на САЩ е участвал в поне една Национална молитвена закуска по време на своя мандат.

От 1991 г. съставът на българската делегация за молитвената закуска е предлаган от д-р Мария Каназирска и съпруга ѝ проф. Петър Василев - семейство лекари, емигрирали в САЩ през 1983 година. След смъртта на Петър Василев в изготвянето на състава на делегацията се включва синът им - Михаил Василев. От 1991 г. до днес в молитвените закуски от България са участвали министри, заместник-министри, депутати, кметове, бизнесмени и други. Бившият депутат от ГЕРБ Пламен Нунев е присъствал на осем молитвени закуски – през 2011 г., 2012 г., и от 2014 г. до 2019 г., Цветан Цветанов е участвал в шест молитвени закуски от 2014 г. до 2019 година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Иван Гешев ще участва в Националната молитвена закуска в САЩ

    02 Фев 2023 9:13ч.

    По-рано беше Цвъки 6есте апартамента, сега наш Гешо на молитвен инструктаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По закуската ще ги познаете

    02 Фев 2023 9:46ч.

    Ритуалите васал-господар циментират статуквото. Много здраве на поборниците, а на Гешев -честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    02 Фев 2023 9:24ч.

    "Дългогодишният ни посланик в САЩ, професионален дипломат и настоящ вицепрезидент на Атлантическия клуб" - понастоящем - клептоман. или греша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тоя ли чакате

    02 Фев 2023 9:34ч.

    да разследва Кире и Ко? Чакайте.... И докато чакате, представете си медийния вой, ако в Москва се организира "закуска" за бизнесмени, дипломати, ПРОКУРОРИ и други официални и неофициални лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре

    02 Фев 2023 9:38ч.

    Знаем как завършват тези “молитвени закуски”. Пример - Цветанов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, помним какво натвориха "закусилите" СЕДЕСАРИ !

    02 Фев 2023 9:44ч.

    "ритуален характер" .......... само сатанински глупости идват от кравария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересно

    02 Фев 2023 11:01ч.

    на кого се молят безбожниците !? Може би един на друг - аз на тебе, ти на мене ... ще си направим услуга. Евфемизъм за висш корумпаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно обратното

    02 Фев 2023 11:06ч.

    Really? Гешефтаров е на диета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Фев 2023 11:33ч.

    ??? още един гладник... като почнат закуските и секват гала вечерите, нали бе Цвики?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питам

    02 Фев 2023 12:20ч.

    Краварите оказват голям натиск за промени в съдебната система на България, от Гешев зависи ли нещо в това отношение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи