Иван Гешев предлага на правосъдния министър мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

Иван Гешев предлага на правосъдния министър мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

Главният прокурор Иван Гешев връчи на министъра на правосъдието в оставка експертните предложения на прокуратурата за промени в наказателното законодателство, свързани с налагане на санкции на пияни и дрогирани шофьори. Това стана по време на разглеждането на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, което бе отхвърлено от Пленума на ВСС на заседание на 07.07.2022 г.

Едно от основанията в искането на министър Надежда Йорданова за отстраняването на Иван Гешев бе свързано с издадени от главния прокурор методически указания за подобряване на организацията на работа. С тях на прокурорите се препоръчва да преценяват кога да предприемат действия с искане до съда за отнемане в полза на държавата на МПС от шофьори, извършили престъпления по транспорта след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Ето акценти от изказването на главния прокурор по темата пред Пленума на ВСС:

Налице е изключително тревожна тенденция – за няколко години броят на делата за управление на МПС след употреба на наркотични вещества се е увеличил многократно - от 90 дела през 2015 г. до 3000 през 2019 г. Точно по тази причина съм внесъл тези експертни предложения.
Експертните предложения са в насока, в която много граждани очакваха. След трагичните събития през 2020 г. с журналиста Милен Цветков и след като нямаше реакция на НС, съм издал указания за подобряване на работата на прокурорите по този вид престъпления с цел да се прецени практиката на съда, който е решаващият орган.

Прокуратурата и аз сме направили всички възможно да се борим с тази война по пътищата. Утре (пострадал) може да е всеки един от нас, дете, роднина, приятел. И затова г-жа Йорданова ми иска отстраняването. Тъжно. Срам ме е, че българската държава в лицето на различни власти не е решила този проблем.

Необходими са промени, Наказателният кодекс е от 1968 г. и урежда обществени отношения, които вече не съществуват в новата действителност.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    08 Юли 2022 14:16ч.

    Предлага “мерки”??? Няма ли закони в тази пародия на държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А срещу полицаите, които ги покриват кога мерки, театрал-майсторе?

    08 Юли 2022 14:22ч.

    Този ако утре напусне никой няма да разбере, абсолютно никаква работа не върши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    08 Юли 2022 15:08ч.

    Гешев, наложи през НС промяна в закона..... при ПТП след употреба на алкохол или наркотици, както и при всеки проверен с над 1,2 промила алкохол да има конфискация на автомобила независимо от вид и собственост..... и ще те запомнат. Навремето през 90-те Саркози направи това и стигна до президент на Франция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И трудова повинност за нарушителите

    08 Юли 2022 16:30ч.

    Съответсваща на степента на провинението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    08 Юли 2022 18:23ч.

    По времето на СОЦА за такива престъпления наказанието бе СМЪРТНО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи