Иван Гешев: Предишният министър на вътрешните работи блокира работата на МВР

Иван Гешев: Предишният министър на вътрешните работи блокира работата на МВР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Предишният министър на вътрешните работи блокира работата на МВР с прокуратурата, а ние сме скачени съдове. Освен това, бе унищожена спецпрокуратурата, която беше най-ефективна за борба с ОПГ. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди връчването на наградите на магистрати и полицаи на името на италианския магистрат Джовани Фалконе в Благоевград. 

„Всички – част от изпълнителната, законодателната и съдебната власт, трябва да се обединим в името на народа и да работим за хората, защото те ни плащат заплатите и ние им го дължим. Ще пожелая здраве на тях и семействата им. Надявам се приоритет за държавата да е борбата с корупцията, която да е над личните и политически интереси“, каза главният прокурор.

Той обясни, че акция „Бяло“ продължава. Налице са първите данни за сериозен успех – задържани са над 200 000 дози марихуана. „Тоест 200 000 дози не са попаднали при нашите деца и шофьори“, отбеляза Гешев.

„Наркотиците зариват улиците и тровят децата ни. Сигурен съм, че с взаимодействието, което сега имаме с МВР, ще решим голяма част от проблемите, макар и да сме доста закъснели“, смята той.

Той говори и за сегашните отношения със силовото ведомство. "От страна на прокуратурата сме заровили томахавката. Това, че някой е начело на някоя институция и предпочита личния интерес пред този на народа, е въпрос на личностни особености, но резултатите от това са трагични – наркотици, убити и прегазени деца. Това е резултатът, за който прокуратурата и аз плащаме. От две години предупреждавам, че това ще се случи. С колегите от МВР ще дадем всичко от себе си, за да има справедливост за гражданите и да успокоим народа“, добави Иван Гешев. 

Преди началото на церемонията, Гешев коментира пред журналисти и темата за наркоразпространението и работата на институциите. Той пожела на всички прокурори, съдии, следователи и полицаи да бъдат единни, тъй като са от една и съща страна в борбата с престъпността.

Във връзка с вчерашната среща с близки на пострадали и загинали в катастрофи, главният прокурор отбеляза, че хората са отчаяни, народът е обезверен. Затова ние, всички, които сме част от изпълнителната, съдебната, а пък и законодателната власт, трябва да се обединим в името на народа и да работим за хората, посочи Иван Гешев.

На журналистически въпрос доколко е голям проблемът с наркоразпространението, Гешев отговори, че проблемът е голям предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи, който по думите му в някаква степен е блокирал съвместната работа на МВР и прокуратурата. Главният прокурор допълни, че двете институции са като "скачени съдове" - без МВР да разкрие престъпление, прокурорът няма как да повдигне обвинение и да внесе в съда обвинителен акт.

Иван Гешев отбеляза, че Специализираната прокуратура е била "най-ефективният инструмент за борба с организираната престъпност", а "унищожаването ѝ" е връщане към модел, който е отпреди 12 години и е доказан като неефективен от европейските партньори. "Виждаме резултатите, които са към момента, а това са наркотици, които заливат нашите улици и тровят нашите деца", допълни Гешев.

Главният прокурор посочи, че е обнадежден, че с настоящото ръководство на МВР и прогресът, който вижда при взаимодействието, може да се решат голяма част от проблемите.

Във връзка с днешното награждаване на магистрати и полицаи в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", Гешев пожела здраве на семействата им и приоритет за държавата и всички институции да е интересът на гражданите и борбата с престъпността.

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • съждител

    13 Дек 2022 14:55ч.

    За зам. премиер и министър на правосъдието е номинирана госпожа Тачева. Не е прилично да се говори за годините на дама, но в служебно качество МОЖЕ! Тя е преминала 60, а както е известно с възрастта желанието за риск, резки действия и излагане на напрежение нараства! Особено при жените! Сега като започне една реформа!!!!!!!!!!! Гешев пак е вдигнал гребена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бясното куче Рашков

    13 Дек 2022 15:19ч.

    За бясното куче Рашков ли става въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предишният главен прокурор

    13 Дек 2022 19:15ч.

    Каскета много правилно каза пред едни деца да не му вярваме, защото може да е шизофреник. Не се притеснявай, Гешев, не ти вярваме! Дето Божков и агитката на Уески две години искаха да го чегъртат, ама напоследък нещо спряха. Сигурно на Черепа му свършиха парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи