Иван Гешев: Хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск

Иван Гешев: Хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Атаките към българските институции идват от руския град Магнитогорск. Обект на атаката не е президенството, а българската държава", така главният прокурор Иван Гешев коментира хакерските атаки, които свалиха сайта на президенството и още няколко български институции днес. 

Гешев определи проблема като сериозен и очакван. 

"На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последствия", каза още той. 

Главният прокурор увери, че прокуратурата ще си свърши работата и ще защити българския национален интерес и този на евроатлантическите партньори. 

Иван Гешев каза, че по случая работят Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“,  както и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба.

Хакерската атака е срещу държавността и срещу множество български държавни институции. Тя е от територията на Руската федерация и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск, информира директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност, отбеляза Гешев. По думите му два месеца е срокът за разследване. Никой няма желание да не работи активно, каза още Гешев.

Атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности, каза още главният прокурор.

"Не е сега моментът да се правят спекулации и да се коментират несериозни данни", така главният прокурор коментира въпроса дали атаката има връзка с взривяването на Кримския мост. 

Гешев коментира и срещата на лидерът на "Демократична България" с Пламен Бобоков на паркинга зад парламента. 

"Опитах се да попитам едни важни германски пропурори, какво би се случило, ако техен политик влезе в колата на разследван, за да говорят за културни проекти. Не разбраха въпроса", каза той.

Специализираният софтуер ни даде възможност да проследим атаката до нейния зародиш – град Магнитогорск, допълни Борислав Сарафов. По думите му, дали е едно лице, група хакери или държавна структура, или някой просто си играе, ще го установи разследването.

„Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим и конкретните лица, които стоят зад тази атака, а не само мястото, откъдето се прави опит за дестабилизиране на държавата“, заяви Сарафов.

Той припомни, че това не е първата хакерска атака срещу държавата. „Атаката срещу "Български пощи" беше проведена също от територията на Руската федерация“, каза шефът на националното следствие.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, съобщиха от СГП.

От прессекретариата на държавния глава информираха, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката, като в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него. 

Източници: "24 часа", БТА, 

 

 

 

 

Коментари

  • Давай каскет !

    15 Окт 2022 16:45ч.

    Заминавай в Донбас да защитаваш "ценностите" с оръжие в ръка ! Отивай да се биеш с руснаците ! А ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дада лъжете хората

    15 Окт 2022 16:46ч.

    И папата извикайте да покаже откъде идват терористите дето гърмят тръбопроводи, мостови и какво ли не. Направо ще ви повярваме. Още малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да ви стане правителството и войната с такива евтини номера

    15 Окт 2022 16:47ч.

    ГЛУПАЦИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе к'во ни занимавате с глупости! Хакерска атака се нарича спиране на енергетика, транспорт, комуникации и т.н. .......... На кой му пука за сайта на президента?!?

    15 Окт 2022 16:56ч.

    Айде не ни отвличайте вниманието с такива нефелни опити! Ей го, "натовският генерал" вече заяви, че ако стане премиер ще прати колкото може повече българи на сигурна смърт! Ей това е важното! Не сайта на президента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    15 Окт 2022 17:29ч.

    Пфахсхахаха....леле,леле, магнитогорск значи? Да си тъп не е лесно, трябва да имаш диплома!!!! По тъпора!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни занимавайте с глупости

    15 Окт 2022 17:32ч.

    постарайте се повече с измишльотините, неуважаеми евроатланти, все пак получихте 40 млн.долара онзи ден за евроатлантическа пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трън на трон

    15 Окт 2022 17:34ч.

    Виждам как ще ни занимават с още една измишльотина с дни. Ще пропусна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсмя ме

    15 Окт 2022 17:35ч.

    Каскет, от НСлС ли ти казаха, че VPN- а е в Магнитогорск? Може ли да сте толкова тъпи в тая каскетура, бе, копаете дъното от некадърност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    15 Окт 2022 17:36ч.

    Ало, каскетурата КАРЕНИН! Защо мутрата от СИК не е в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гешеф = сащ

    15 Окт 2022 17:44ч.

    гешеф, сериозно е, че сащ управляват България и теб! Българското общество иска да обявим сащ за агресор ида обявим война на сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Окт 2022 18:08ч.

    Не е от Магнитогорск, а от едно село до него... Нагъл лъжец е Гешев !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Законност и Цености

    15 Окт 2022 18:15ч.

    ''..........защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности, каза още главният прокурор.''По време на пандемията стана ясно ,че в България всеки е специалист по -всичко другу освен по това което работи.Разбирам ,че Гешев е специалист по ''Ценности'' Обаче бакалин ли е,банкер ли е,филосов ли е?Няма ли кой да му каже че е гл.прокурор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Окт 2022 18:19ч.

    Това е предупреждение от стар шрапнел от тунгуския метеорит, ама де толкова акъл у нас, някой да го разбере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-кой го е учил тоя

    15 Окт 2022 18:19ч.

    Щото ако го е учил правилно и той е знаел поне за 3ка трябва да е наясно че всяко престъпление е изключително конкретно!И някак ми се повръща като слушам общи приказки от прокурор.По някакво недоразумение гл.прокурор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами браво

    15 Окт 2022 18:20ч.

    Щом пращате оръжие на Зеленски, какво очаквате? Клоуни нещастни сте всичките!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    15 Окт 2022 18:28ч.

    не е от там, РФ е бензинистанция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Окт 2022 18:37ч.

    Голямото хакване , на сайта на президентството влиза само Митрофанова, за да възложи на другаря Радев ежедневните опорки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен Театър "София Магнитогорска "

    15 Окт 2022 18:40ч.

    Некои имат голем фетиш към магнита и всичко което им звучи като закона Магнитски ги привлича сексуално. Този път стигнаха чак до зародиша на майка си. А това е най-краткият път да се върнат у бащиния си. А от бащиния си, обратно в 30 април 1945.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феро-магнита

    15 Окт 2022 18:47ч.

    Има ли много магнит в Магнитогорск? Кво ще кажете? А? Казват, че там падали най-много метеорити на глава от населението. При това не падали случайно, а по кодирана божия азбука, оставяли космическо послание, което един ден щял да разчете Онзи, който успее да стигне до зародиша в Магнитогорск. Еврика! Времето е дашло! Онзи се е появил вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знае ли каскет Каренина къде е Магнитигорск?

    15 Окт 2022 18:49ч.

    Знае! След като посети факултета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност магнитът има това свойство да изкривява пространството, така че Магнитогорск поредна заблуда.

    15 Окт 2022 19:00ч.

    По вероятно е източникът на сигнала да идва от Магадан. Там навремето падна един голям метеорит с формата на пирамида, който беше открит цели 4 години по-късно от един еленовъд присъствал на падането, който го показал на един ветеринар, а той пък на магаданските учени. Предполага се, че камъкът вече е изучен и способностите му не е тайна за руските учени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Гешев за пореден път е излъган от МВР киберпалячоците. Забелязаната атака срещу български сайтове не е проследена вярно. Истината е, че тя започва от Международната космическа станция, по точно от руския модул "Причал".

    15 Окт 2022 19:08ч.

    Навярно е стартирана от космонавтката Анна Кикита. Тя е на МКС от 6.10, присгнала с полет на SpaceX Crew-5. Кикина има отлична хакерска подготовка. За да маскира зловредните си деяния, тя атакува компютри от Магнитогорск, Челябинска област. Кикина перфектно познава топологията на градската мрежа. в Магнитогорск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знае, че в нея са включени стотици уязвими устройства: компютри, вибратори с изкуствен интелект, андроиди от Гуанджоу, перални, хладилници и какви ли не още щури смарт джаджи.

    15 Окт 2022 19:14ч.

    Кикина с лекота ги лъже и организира да направят синхронизирана DDoS атака. Чрез нея е сринат дори президентския сайт, от които десетки хиляди потребители се информират за жгедневието на котарака Чарли, любимецът на гнерал Румен и булката му Деси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От страницата на Магнитогорск се разбира, че посланието за Гешев и компания е изпратено още в далечната 1981 година. Странно защо е пристигнало чак днес?

    15 Окт 2022 19:16ч.

    "В 1981 году на площади Победы установлен монумент «Танк» с надписью: «В годы Великой Отечественной войны каждый второй танк и каждый третий снаряд сделаны из магнитогорской стали»." Юлия Вревская из Магнитогорского драматического театра имени Пушкина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    15 Окт 2022 19:31ч.

    Е,и какво от това?Война е,воюва се по всички направления.Ако не се лъжа,същите тия хакери на два пъти показваха украински разузнавачи и резиденти в европейски държави,вкл. и в България!Да сте чули за някаква реакция от българските власти,включая Гешев и подопечната му прокуратура?А и мъдрият ни народ отдавна е казал:"Да бе мирно седяло,не би чудо видяло".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Окт 2022 19:43ч.

    Хакерът е разкрит по намерена на местопрестъплението фалшива шофьорска книжка, издадена в щата Мичиган, както и по личното му послание: "Тук бе Зайо-байо магнитогорски, скрит от лоши думи хорски".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    15 Окт 2022 19:59ч.

    Пък и града позна душата! При dDos атака! :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Окт 2022 21:29ч.

    Българските правителства от месеци изнасят оръжие за фашистка Украйна и това се закономерна атака. Питайте Нинова, питайте я и за комисионите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    15 Окт 2022 23:01ч.

    Не пипайте нинова, тя се бори за мир, затова продава оръжия. На въпроса дали ще има трета световна война Радио Ереван отговорили, че няма да има, но такава борба за мир щяло да има, че камък върху камък нямало да остане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    15 Окт 2022 23:40ч.

    грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух, грух,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    16 Окт 2022 1:59ч.

    Всъщност атаката идва от Каскетогорск,но поради неудобството от лекото съвпадение на имената човека е променил на Магнитогорск.Проявете разбиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи