Иван Димитров: Хроничните пациенти са заложници на Covid-19, готвят протест

Иван Димитров: Хроничните пациенти са заложници на Covid-19, готвят протест
"Covid-19 е вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавируса. Починаха много хронични пациенти през това време", подчерта Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, пред БНР.

Снимка: Ива Димова, БНР

 

"Не знам защо се прави това. В България всичко, когато става дума за здравеопазване, се прави на парче и повече с политика, отколкото да се взема предвид становището на експертите", Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, в коментар за преструктурирането на Клиниката по трансплантации и нефрология в "Александровска" болница в Covid отделение. 

По думите му трябва да се прави здравна политика, базирана на мнението на специалистите, а не да се вкарва политиката в здравеопазването.

"Covid-19 е вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавируса. Починаха много хронични пациенти през това време", подчерта Димитров.

Български пациентски форум е изпратил писма до всички държавни институции, в които изказват несъгласието си с преструктурирането на много болнични отделения в Covid отделения:

"Хроничните пациенти стават заложници на коронавируса", категорично заяви той и уточни, че тяхното предложение е да бъдат създадени четири или пет болници само за лечение на Covid-19, които да бъдат оборудвани със специалисти и техника, за да не се спира лечението на хроничните пациенти.

Димитров заяви, че ще алармират и европейските институции затова, защото в България не се чува позицията им:

"Не само нас, а и нашите лекари и специалисти, които ни наблюдават".

Пациенти са готови на протестни действия, посочи още Димитров и изказа надежда държавата да ги чуе, за да не се стигне до това.

 

 

Коментари

  • Отвратена съм от държавните служители

    09 Ное 2020 9:07ч.

    Лъжат, че са заразени и трябва да стоят под карантина вкъщи, за да не работят, а да си вземат заплатите. Срамота! Нас, със свободните професии, някой дали ни пита! Държавата е пълна с мошеници! Борисов им даде прекрасен личен пример! Това вече няма оправяне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има, има!

    09 Ное 2020 10:42ч.

    Вън ББ и кликата му от властта! Избори за умни и кадърни хора, доказали се в живота, който и да дойде, няма как да е по-зле, строг контрол и оставки при несправяне! Има все още останали умни и отговорни професионалисти в България и трябва да ги използваме, а не да избираме по приказките и дадените рушвети! Стига са ни управлявали лъжци и крадци! Долу Борисов и шайката му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пари политика пари

    09 Ное 2020 11:26ч.

    кави европейски институции ще алармираш бе, нали от тях се учим на далвери. Там са големите мрасници. Ами от клинична ПЪТЕЧКА ковит се точат огромни пари. И се психира населениет за да трае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи