Ива Митева: Няма да отстъпим от кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Ива Митева: Няма да отстъпим от кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията й за шеф на БНБ да разцепи коалицията. 

По думите й ИТН винаги е била последователна.

„Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?”, посочи тя. 

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. „Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона”, подчерта Митова. 

Според нея управителят на БНБ трябва да отговаря на минималните изисквания, заложени в закона за кредитните институции. „СВ-тата и на двамата кандидати са в публичното пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват най-малко пет години на ръководна длъжност. Безспорно г-н Каримански отговаря на това условие. От това, което виждам от биографията на г-н Гюров – той е работил само около година и половина на ниска длъжност в австрийска банка”. 

Тя коментира и темата за възникналата война между прокуратурата и коалицията.

„Не смятам, че се проваляме в опитите си да сменим главния прокурор. Подобно действие изисква една друго мнозинство – гласуване във ВСС, където нямаме мнозинство”, заяви Ива Митева.

И допълни: „Мандатът на ВСС изтича на 3 октомври. Дотогава действа настоящият състав. Но ние трябва да имаме най-малко 160 гласа за избор на нови. 2/3 мнозинство е заложено в Конституцията. Ако нямаме такова мнозинство за нови членове – старите ще продължат работа”.

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  30 Март 2022 8:57ч.

  Ако кажеш с колко е участвал, че трябва да избива инвестицията - тогава! Вие с ПП сте си евали мамата бе, не гледате изобщо как затривате държавата... айде ония кирчо, кокорчо и лореал са боклук сметен от пода, ама славуца цял живот яде от патриотаризъм 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи