Ива Митева: Никола Минчев е дал съгласие за решетките още през януари

Ива Митева: Никола Минчев е дал съгласие за решетките още през януари

Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да направим. Това заяви зам.-председателят на НС Ива Митева от "Има такъв народ" в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По думите ѝ, поведението и говоренето на премиера Кирил Петков намекват, че трябва да пуснем РСМ на преговори с ЕС.

По повод призива на премиера за свикване на КСНС по темата, Митева напомни, че на КСНС през януари всички партии са се обединили около общата позиция на България в седем точки, но още нито една от тях не е изпълнена.

"Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай", заяви тя.

"Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи. Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция", посочи Ива Митева.

Тя коментира и поставените решетки на входа на парламента, като заяви, че председателят Никола Минчев през цялото време е знаел за тях и е подписал няколко докладни.

"Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек от толкова дълго време в администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р.) е дал съгласие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока - да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за предприемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото "да", това за администрацията означава, че има неговото разрешение".

В петък Никола Минчев коментира, че е разбрал за решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента (назначен от Митева, която беше председател на 46-ото НС - б.р.) без съгласуване с Министерството на културата.

Ива Митева уточни, че 46-ото Народно събрание е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател може да си назначи собствен секретар и екип. 

ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е Митева.

"Това, което чух от председателя на парламента не ми хареса. Той каза - ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Като председател на парламента думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне".

Тя заяви, че за много неща в управлението "Има такъв народ" научават впоследствие. "Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Евро идиот

  22 Май 2022 11:13ч.

  Скоро ТЕЗИ 240 АЙДУКА, КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО ТУКА, ще се почувстват като в Азовстал. Въпрос на време е, но не Русия ще ги изкара от там, А НИЕ МЕСНОТО ТУЗЕМНО НАСЕЛЕНИЕ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  22 Май 2022 11:55ч.

  Едно време пишлеметата с такава ехидна усмивка - а тези, които я притежават нямат друга - лесно се вкарваха в пътя. От наборите си в казармата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  22 Май 2022 12:06ч.

  Вие си се яжте, а още по-добре - разтурете се. Но за РСМ представете конкретни данни на бързаците от САЩ и ЕС: брой на издадените паспорти за българско гражданство, за което братчедите чинно са представяли документи за български корени, и резултати от преброяването. После представете историческите аргументи, че всичките до един дето се имат за македонци, са си българи. И това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Щом нещастие те сполети, дай под съд слугата неграмотен;

  22 Май 2022 12:23ч.

  друг слуга ще си намериш ти, но един за тебе е животът.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо йотата

  22 Май 2022 12:37ч.

  Противен ми е тоя фъфлек, не знам защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мутра стажант

  22 Май 2022 12:46ч.

  тъпата пу.ка кове минчев ,маа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  22 Май 2022 12:52ч.

  Тази коалиционна трупа безродници е съставена от простаци, крадци, лъжци, лицемери и подобни ... 😠😠😠 И с тем подобни, към светли бъднини вървим !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Май 2022 13:18ч.

  Добро утро, чиновничке! Да не живеем на луната, та не разбираме кой и какво.... и ти щеше да подпишеш подобна простотия! Ви си знаете защо се разправяте! България загива, от 30 години върви по наклона, светът ни се подиграва, хората бягат - и млади, и стари. как спите и се събуждате спокойни, не ми е ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия продажниците от ПППП-то

  22 Май 2022 15:34ч.

  яко лъжат. Всичките, до един. Ама нали и всичките до един са ПРОСТИ , та и лъжите им едни плитки и елементарни, точно като мисълта на лидера им ПРОСТОкиро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  22 Май 2022 19:00ч.

  Премиерът Петков, известен още като "просто Киро" наложи стандарти и рамки в поведен и заявленията. Когато те попитат нещо, отваряш една широка усмивка, буквално като за снимна на червения килим и казваш първото, което ти дойде в главата. Е, гледаш заявеното да е в твоя полза. Лъжата не повод за морални скрупули. Гледах, Минчев излъга, но сянка мина през лицето, не се е опекъл още!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи