Ива Митева: На коалиционен съвет премиерът каза, че Макрон ще бъде гарант на споразумение между България и РСМ

Ива Митева: На коалиционен съвет премиерът каза, че Макрон ще бъде гарант на споразумение между България и РСМ

"Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство, не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави", категорична е Митева. По думите и, РСМ е бил един от проблемите, от който е започнало натрупването на напрежение. Тя заяви, че на Коалиционен съвет премиерът е обяснил, че френският президент Макрон ще бъде гарант за споразумение между нашата държава и западната ни съседка. Не мога да разбера как един френски президент ще бъде гарант на двустранно споразумение между България и РСМ, каза Митева пред БНТ.

Няма никакъв сценарий. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ зам.-председателят на парламента от ИТН Ива Митева в отговор на въпроса защо точно сега партията е решила да се оттегли от управляващата коалиция.

Митева изрази възмущението си от председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, като заяви, че той изрича лъжи с натрупване. "Отправих призив да се извини за лъжата, която изрече по отношение на БНБ. Вчера отново изрече лъжа за работата ми в комисиите, в които участвам - правна и медийна. Нямам нито едно отсъствие - напротив, аз съм един от най-активните участници. За съжаление, г-н Гюров е един от най-пасивните в тези комисии. Да не говорим за пленарната зала, където също е доста пасивен, освен когато чете декларации от ПГ на партията," обясни Митева.

"Омръзнаха ми тези лъжи - затова ние стигнахме дотук, защото лъжите са ежедневни", подчерта тя. Ива Митева допълни, че на едно от последните заседания на комисията по култура е станало ясно, че бюджетът на Министерството на културата не само не е увеличен, той е намалял, въпреки искането за увеличение.

"Това, което ги дразни е, че ние сме свободолюбиви, искрени и последователни", заяви Митева.

"Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство, не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави", категорична е Митева.

На въпроса защо в такъв случай от ИТН са подкрепили кабинета на Кирил Петков, тя обясни: това беше първата политическа сила и ние ѝ дадохме шанс, хората направиха своя избор. 

РСМ беше един от проблемите, от който започна натрупването на напрежение, смята Митева. Тя заяви, че на Коалиционен съвет премиерът е обяснил, че френският президент Макрон ще бъде гарант за споразумение между нашата държава и западната ни съседка. Не мога да разбера как един френски президент ще бъде гарант на двустранно споразумение между България и РСМ, каза Митева.

Тя коментира и предложението Бойко Рашков да заеме поста председател на КПКОНПИ: "Уговорката беше никой да не изнася името на Бойко Рашков в публичното пространство, на следващия ден то вече беше изнесено. Нашето изумление беше защо един вътрешен министър, който е успешен, ще стане председател на КПКОНПИ. Когато ги попитахме дали имат предложение за нов министър, те се усмихнаха и казаха, че имат човек за МВР. Казаха, че г-н Рашков ще бъде по-полезен в разследването, отколкото в оперативната дейност".

Ние нямаме свое предложение за председател, защото първо не е стартирала процедурата за избор на председател на КПКОНПИ. Има процедура, нека да се извърви, заяви Митева.

На въпроса дали всички министри от ИТН ще подадат оставки, тя отговори, че по нейна информация, двама от министрите са в чужбина, очаква се да се завърнат и днес да подадат оставките си, министър Гроздан Караджов е депозирал своята, очаква се днес и оставката на спортния министър Радостин Василев.

От ИТН все още не се готвят за предсрочни избори: "Все още не се готвим, все още и ние се опитваме да разберем защо стигнахме дотук. Може би от инат на вицепремиера", допълни Митева.

Ние никога не сме казвали, че ще купуваме гласове и ще работим с чужди депутати, което от няколко дни усилено го чувам от Кирил Петков, подчерта Ива Митева.

След като вчера комисията по финанси не прие законопроекта за актуализация на бюджета, късно снощи Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмили поведението си. Това според мен не е морал, така че го призовавам той да не убеждава наши депутати да преосмислят поведението си, заяви Митева.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

Коментари

 • nan

  10 Юни 2022 9:15ч.

  смях. да си припомним Минските договори. кои бяха гаранти по тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В листчето на Ивчето не пише нищо...

  10 Юни 2022 9:29ч.

  ...за Минските споразумения. Новината за тях може да не е стигнала още до Разградско?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха сега обяснете какъв е примерът с Минските споразумения?

  10 Юни 2022 12:02ч.

  Че са били много успешни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива Митева: На коалиционен съвет премиерът каза, че Макрон ще бъде гарант на споразумение между България и РСМ

  10 Юни 2022 9:18ч.

  Ужас! Дами и Господа, нивото е ниско. Ивчето е на акъла на Кики?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уйдье коня у ряката!

  10 Юни 2022 9:32ч.

  Тука май наистина се подготвя арест на премиерО. Жалбата на Анжел Конекрацки, изявленията на Генчовска и пр. Отделно дето се беше изцепил пред германския вестник, че иска да маха Гешев ама не може и ще му трябва помощ от "партньорите". Това в кой закон го пише, че партньорите може да махат Главния прокурор? Или международен договор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  10 Юни 2022 9:35ч.

  Стана вече ясно защо ни приеха в ЕС. За да ни затрият като държава. Честито да ни е ! Навремето се е пяла една песен "Съюзници, разбойници". Не помня по какъв повод. Перспективите пред държавата ни са мрачни. Бог да пази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЪЮЗНИЦИ - РАЗБОЙНИЦИ ! текст на Любомир Бобевски

  10 Юни 2022 9:54ч.

  Поехме ний ръка на брат,У вас душа се крила ад,Привичка на разбойник стар,Погазил име, чест, олтар!Съюзници - разбойници,Коварни, подли и без срам,Обрахте ни,ограбихте Отечествения наш храм!Не хора сте, демони вий,У вас престъпността се крий,Загнездила се здраво днес;Вий рожба сте на злоба, бес!За сатанинския ви план О, подла, завистлива сган,Помнете, сметка ний държим И люто ще си отмъстим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маршът ''Съюзници - разбойници'' е посветен на историческите врагове на България - Сърбия и Гърция, направени от русофилите съюзници по време на Балканската война, от което последваха много беди за България.

  10 Юни 2022 9:49ч.

  СЪЮЗНИЦИ - РАЗБОЙНИЦИ ! текст на Любомир Бобевски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  10 Юни 2022 10:16ч.

  И какво като го пяхте през следващите още две войни? Помогна ли ви голата емоция? Добре че беше пак Москва и лично Сталин, че да остане нещо що-годе читаво от родината ни. Иначе гърците щяха да вземат всичко на юг до стара планина, а сърбите - шопско. Именно защото имаха нюх да се бият за себе си, а не за германците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  10 Юни 2022 11:31ч.

  Фердинанд Кобурготски, който дърпаше конците и на военни, и на посланици, и на цялото правителство, което лично е назначавал, е бил русофил :))), та затова Царство България в тайните си договори с Гърция и Сърбия не казва ясно, кои земи ще са български. После Фердинад започва междусъюзническата война...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведения на мисирката?

  10 Юни 2022 9:53ч.

  в. Гласове: "Макрон увери Зеленски, че Париж ще достави още тежки оръжия на Украйна", Макрон и Франция, уважаема Ива, бяха гаранти барабар с Германия на Минските споразумения, които вместо Украйна да изпълни и гарантите им да й наложат да изпълни, изби над 13000 жители от собственото си население. Толкова за гаранциите на Макрон и колективния Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  10 Юни 2022 9:57ч.

  Трябва да излезем циганите, защото българите чакат Макрон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободолюбива, искрена и последователна

  10 Юни 2022 10:43ч.

  Ивето е моята фаворитка за бгканцлерин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Юни 2022 11:02ч.

  Макрон беше гарант и на Минските споразумения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  10 Юни 2022 11:33ч.

  Тъкмо щях да написа същото. Гаранциите на тия не струват пукната пара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 11:39ч.

  Да, Ива излиза лесно от равновесие. Когато за първи път „преживях“ фалцета Ѝ бях силно изненадан. Преди това ми изглеждаше леко дистанцирана, студена, безстрастна. Не е най-доброто, но я предпочитам такава – ярка, ангажирана, горяща. Това може да е проблем, но основно за нея, а далеч по-рядко за средата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 11:40ч.

  Въпреки всичко съзирам една базова почтеност и прибраност, като на свестно момиче от неголям град, с изначално съхранени човешки качества и добродетели. Тя е светлинка сред славчовците. Склонен да вярвам на Ива далеч повече в сравнение с корчовските Ѝ опоненти. Смаян съм от тези младежи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 11:41ч.

  Подвластни са на либералистично-хедонистичен уклон, замаскирано и безсъдържателно, политкоректно говорене. Нещо ги превръща в жертви на средата, но и на себе си - те са тотално изгубени и погубени от релативизма, неспособни да регистрират лъжите, неистината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 11:42ч.

  Изговарят ги без капка смущение. Имат някаква социална увреда и трудно могат да разделят фантазмените и предимно користни си желания от реалното и действителното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Юни 2022 11:57ч.

  До съждител 10 Юни 2022 11:39ч. Не е за вярване, че мъж може да напише подобни глупости.... П

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Юни 2022 12:00ч.

  Допълнение: Такива са "момичетата" от неголемия град, докопали се до разнасяне на папки във важна институция в продължение на 20-30 години... Като си спомня предишните председатели на българския парламент! Господ да ни помага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В сравнение с титани като Ал. Йорданов и Цв. Караянчева

  10 Юни 2022 12:08ч.

  какво да кажем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мутра стажант

  10 Юни 2022 12:04ч.

  мама ти миндил грозен и злобен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Росен Борисов

  10 Юни 2022 12:23ч.

  Taзи сериозно ли! А кой беше гарант 2014г в Киев на майдана, не бяха ли меркел и пак някакво френско президентче. И какво стана от тази гаранция - НИЩО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 12:44ч.

  Ива много смислено формулира въпрос за "гаранцията". Ходене назад в историята в 14 в. за доказване на бг хар-ка на това население е трудно и спорно. Пак с изв. условност, но и аргументирано може да твърдим, че т.н. "македонски въпрос" съществува от век и половина (след Екзархията, която казва в оф. док., че това са етн. българи). Как едно ФЛ (дори не институция) може гарант??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  10 Юни 2022 12:44ч.

  До В сравнение с титани като Ал. Йорданов и Цв. Караянчева Имах предвид Стефан Стамболов, Петко Каравелов, в наше време Стефан Савов... За АлЙо дори не се сетих!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  10 Юни 2022 14:11ч.

  Какво знаете за Стамболов, г-жо Мери?! Защото аз знам, че освен бележит държавник, както обикновено го именуват, той е простак, насилник, крадец и ... стига толкова, че ще взема съвсем да омажа картината. Статутът му на борец и поборник за българската свобода е също доста спорен. Участвал ловко, но още по-ловко се е крил. Хайде Вие~

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  10 Юни 2022 13:17ч.

  "френският президент Макрон ще бъде гарант "...ще се присъединя към предишните коментари ....Франция беше гарант и за Минското споразумение и вместо да притискат Украйна ,те наложиха санкции на Русия .Нарушението на минското споразумение доведе до въоръжения конфликт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи