Ива Митева: Лена Бориславова ни извиваше ръцете да изберем техния кандидат за шеф на КЕВР

Ива Митева: Лена Бориславова ни извиваше ръцете да изберем техния кандидат за шеф на КЕВР

Ако парламентът е "умен", ние можем да отменим избора на председател на КЕВР още преди да е влязло в сила решението, смята тя

Решението на КС за противоконституционния избор на шефа на КЕВР Станислав Тодоров отприщи нова порция междукоалиционни залпове. Напред излезе отново Ива Митева, която се пощади Лена Бориславова, с която отдавна са конфликт, с критики за начина на избиране на Тодоров в парламента.

"За КЕВР от коалиционните партньори ни бяха извивани ръцете. Това бяха текстове, подадени от Лена Бориславова, тя самата пред мен се кълнеше, че кандидатът им отговаря включително и на старите изисквания, дори не е необходима тази поправка в закона, не касае него", сподели с днешна дата Ива Митева, която утре може би трябва да седни на една маса за ново бъдещо коалиционно управление.

 "Ако е имало такъв натиск, е било редно тогава да споделят за това обстоятелство, според мен това са спекулации към този момент", отговори  от своя страна Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" (ПП), член на Kомисията по енергетика.

Той смята, че регулаторът може да работи, практиката на съда в такива случаи е, че решенията, само когато председателят е имал отношение към тях или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава по някакъв начин могат да бъдат отменени, обясни Табутов.  Доколкото знам няма такива решения, допълни той. По думите му до момента всички решения на КЕВР са били вземани единодушно, така че няма риск от обжалване на стари решения.

Депутатът уточни, че решението на КС трябва първо да бъде обнародвано в "Държавен вестник", а те през това време ще коментират в по-широк състав какви точно ще са следващите им действия.

Ако парламентът е "умен", ние можем да отменим избора на председател на КЕВР още преди да е влязло в сила решението на Конституционния съд (КС), въпрос вече на политическа воля и решение е какво ще предприеме Народното събрание, поясни пред журналисти в парламента Ива Митева от ИТН ходовете за излизане от патовата ситуация.

"Въпросът е преди решението на КС да влезе в сила, дали можем да задействаме другата процедура и нещо да спасим", подчерта тя.

"Отговорността за КЕВР е на партията и парламентарната група, предложили кандидатурата за председател", посочи още Митева. Тя припомни, че от ИТН много пъти са алармирали за тази кандидатура, така че е ясно кой носи отговорност.  

 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • софиянец

  21 Юли 2022 17:41ч.

  и ти моето шорошко момиче на повикване хадминистративно и напави свирка, щото е по-шорош от тебе, Началниците, и тоя боклук си разтега словесните диарии по "националните" на шорош талавизии, айде да си увиснете на въжето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолет

  21 Юли 2022 17:48ч.

  Субтитри имаше ли по време на казаното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  21 Юли 2022 18:19ч.

  Там и е грешката на ленчето. Трябваше депесарските вратове да ви прекършат, а не са си играят на аПстрактен уманизам…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 18:34ч.

  Лалю, тая на руски "тупая пизда" квото е хванала и за което е назначена е осрала, тя затова и работи шеф-хадминистраторка на законите, дето били лоши, ама всичките ги одобрявала еднолично като експерт. в частният т.нар. "сектор" щеше да рови в някоя кофа и да не се изживява като мацедоно-квалитетна профеисоналистка, аман от калинкаж..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върви повсеместен саботаж на държавата..

  21 Юли 2022 18:35ч.

  Предварително Планиран.. А Ленчето поразително наподобява на младата Аря Старк.. Зимата иде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Юли 2022 19:11ч.

  Много внимавайте какво ломотите,знаете,че сте оср.ни до ушите,затова по-кротко.Тази г-жа от итн,е по нервна от няколко нейни колежки накуп.Тя и попският,по малко да говорят от името на партията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, таз била исперт към НС

  21 Юли 2022 19:43ч.

  пък уназ исперт ъдъвукат. Къкви й муми раждълъ раждъ и ся пъравувътъ системъ у наз и у странству. И двети сас СУ и сексян дукуз спицялизаций у странству бе. Мчи що са чудат чи Гешив ут Симьонувскътъ школъ бил гений

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи