ИТН за проектозакона за нов орган в защита на държавата: Абсолютен фашизъм

ИТН за проектозакона за нов орган в защита на държавата: Абсолютен фашизъм

Станислав Балабанов  Снимка: БГНЕС

От партия "Има такъв народ" (ИТН) определиха като "фашистки" проектозакона на правителството, който предвижда създаване на нов извънреден орган в защита на държавата от рискове за икономическата и финансовата система със създаване на "наказателни" списъци, съобщава БНР.

Новата институция ще бъде оглавена от вицепремиера Асен Василев. Депутатът Станислав Балабанов заяви, че "Има такъв народ" категорично ще се противопостави на подобен законопроект: "Защото, ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм и се надявам по някакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда да действаш по този комунистически, за нас,  начин е неморално и некоректно. От ИТН, по отношение на такива бъдещи разговори, ние ще бъдем категорични".

Депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов допусна, че проектозаконът може да се използва като принуда по отношение на позицията за членството на Северна Македония в Европейския съюз:

"Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни - абсолютно безусловно да се стартира процедура по присъединяването на Македония -  един опит да си каже: "Който не е съгласен с нещата, които предлагаме, ще влезе в някой от тези списъци. Така си мисля аз".

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обяви, че Националният план за приемането на еврото е отпаднал от дневния ред на Министерски съвет. Той припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.

И от БСП не одобряват проектозакона. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски заяви, че не е участвал в обсъждане на проектозакона:

"Нямам такова усещане, че ЕК иска да даде такива гаранции и би приела да стане гарант на изпълнението на договора".

Христо Иванов от "Демократична България" предлага решение с участието на опозицията:

"Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, включително и САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация".

Опозиционните сили ГЕРБ и ДПС са категорични, че подобен законопроект няма как да бъде приет от Народното събрание. Според депутата от ГЕРБ Томислав Дончев проектът противоречи на Конституцията и няма никаква възможност да събере парламентарна подкрепа:

"Аз не знам за опозицията, но много представители на управляващите, всъщност май всички, демонстрират уплах като коментират текста. На първо място, този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество, буквално. Ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам, че този начин на мислене какво ще произведе утре! „Врагове на народа?“".

Депутатът от ДПС Хамид Хамид окачестви проекта като „пълзящ фашизъм“: "Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори, даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова, не знам, ще видим дали е така."

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • Така си е!

  27 Май 2022 12:12ч.

  Абсолютен фашизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  27 Май 2022 12:22ч.

  Нямам особени симпатии към ИТН, но когато вчера в "Гласове" публикуваха информацията за проекта на закон, думата "фашизъм" беше първата, която мина през главата ми. Вече в България е имало "Закон за защита на държавата" в едни минали фашистки времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  27 Май 2022 12:34ч.

  Това е новият Закон за Защита на Държавата (ЗЗД). Чрез този закон правителството на Александър Цанков се стреми да узакони разправата с политическите си противници, организирали и осъществили Юнското и Септемврийското въстание от 1923 г. Правителството идва на власт чрез Деветоюнския преврат (1923)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Май 2022 12:52ч.

  Така е започнал и Хитлер, ама ние го задминаваме с нашия педалски злобен фашизъм, целящ да удуши всякаква икономическа дейност. Явно парите липсват отвсякъде и няма с какво да се изплащат заемите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  27 Май 2022 13:06ч.

  Балабанката тука е прав !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите управляващи

  27 Май 2022 13:10ч.

  толкова ли са неграмотни или закъсали, че са "измислили" такъв реакционен закон?!? Парите ли вече не ви достигат, или сте решили окончателно да ни затриете??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  27 Май 2022 14:19ч.

  Киро просто мисли за нас българите като за канадци, или американци. Обаче тук е сбъркал, защото българите сме все още четяща и интелигентна нация, която на всичкото отгоре се отнася доста скептично към простотиите на което и да е правителство. Просто Киро не е българин и оттам идват недоразуменията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нет плохо без добро

  27 Май 2022 15:22ч.

  Ако профашистката коалиция на кирчо продължи в същия дух, следващата дестшнация за "специална операция" на Руската Федерация е България, с всички произтичащи от това нови геополитически прозорец от възможности за българите да възстановят своята политическа субектност. Време ни е за четвъртата българска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи