ИТН върна мандата на президента. Радев: Веднага започвам процедурата за служебен премиер и ще направя всичко възможно да завършим в най-кратък срок

ИТН върна мандата на президента. Радев: Веднага започвам процедурата за служебен премиер и ще направя всичко възможно да завършим в най-кратък срок

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", които го върнаха веднага. Радев обясни, че се е спрял на ИТН за третия мандат, въпреки че са най-малката партия в парламента, тъй като са се проявили като последователни. Папката прие Ивайло Вълчев, който изрази разбиране към трудната ситуация, в която държавният глава е поставен заради конституционните промени, направени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

"Връчвам мандата с две ясни опции - да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с предложение за кабинет", обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. Оттук-нататък нека да решават хората", обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН гласува, но имахме много малко хора да ги спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация, отвърна Ивайло Вълчев.

Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека решават хората, допълни той.

"Един от пороците на това управление бе разминаването между думите. Надявам се, че това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на обратното след това", каза Радев.

Държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Горица Кожарева става служебен премиер?

 

 

Коментари

  • Айде сега,

    28 Март 2024 11:28ч.

    Бързата работа, срам за майстора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, айде сега!

    28 Март 2024 11:38ч.

    Нали трябва да натаманим датата, така че да не харчим два пъти пари, а само 2 в 1.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изходът

    28 Март 2024 11:42ч.

    Тази партия има сериозни слабости, ограничен ресурс и очевидно не може да управлява. Слабото и най-рисково звено е председателят, който проявява някакви тревожни личностни, характерови и др. дефицити, на моменти дори маниакалност. Иначе се държат много последователно и адекватно. Малък по брой човешки ресурс, но пък от добро качество. Видимо са образовани и ерудирани хора. https://www.parliament.bg/bg/parliamentarygroups/3180 Тези дни (оттеглянето на Габриелова) слушах много хубаво изказване - дълбоко, смислено, исторично, метафорично от иначе напълно непознатата ми П. Митова. Днес също са на ниво. 35 години се върви по брутално дефектен и разрушителен обществото ни начин в грешна посока и оскъдният национален ресурс се похабява, което вещае лош изход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко нещо заченато в грях, не може да донесе светлина!

    28 Март 2024 14:10ч.

    Всичко в момента са парламентарни приказки в предизборна пропаганда и конюнктура! Не забравяйте обаче, кой ги създаде 2021 г., с чии гласове, въпреки, че след това мълчаха и уж се отрекоха един от друг! И после не забравяйте един предателски резултат от общото им управление с ППДБ, когато хората им от външно подписаха унизителното съглашение за Македония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С този начин на избор, ПП ДБ какво целяха?

    28 Март 2024 11:47ч.

    И какво постигнаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2979

    28 Март 2024 11:50ч.

    ПП-ДБ е сатанински кабал, парадиращ като партии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сакатлък

    28 Март 2024 11:48ч.

    От гледна точка на днешния ден нещата изглеждат почти хармонични - почти пълен консенсус за избори 2 в 1. Радев е делови, диалогичен, излъчва разбиране и спокойствие. Затишието е лъжовно. Боклукът, наречен "Промени в Конституцията" ще бъде тестван не на маневри, а в бой! В битката очаквайте сакатлъци, няма как иначе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2024 11:59ч.

    Не съвсем в темата, но все пак в нея. Имаше ли анализатор, социолог или некъв друг дизайнер, който да прогнозира сегашната обстановка и предсрочните избори? Казвам го, защото тези некадърници от утре, с важен и компетентен фасон, ще почнат да моделират и манипулират гласовете ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи