ИТН саботира коалицията за избора на шеф на БНБ

ИТН саботира коалицията за избора на шеф на БНБ

Автор: Симона Костадинова, mediapool.bg

 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" саботира в сряда опитите управляващата коалиция да договори консенсусна и професионална фигура за управител на Българската народна банка (БНБ). По предложение на ИТН и с гласовете на опозиционните ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бе приета нова процедура за избор на ръководител на централната банка въпреки недоволството на най-голямата формация в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната".

 

Сред четирите партии в коалицията от седмици има напрежение по въпроса кой да оглави БНБ. "Има такъв народ" още да не са внесли официално номинацията на своя депутат Любомир Каримански, но явно има натиск точно той да заеме поста, докато "Продължаваме промяната" настоява за човек от своите среди.

 

Самият Каримански, чийто връх в кариерата е мениджърски пост в "Инвестбанк" на Петя Славова, прави опити да оглави централната банка от миналото лято насам. Първоначално финансовото острие на Трифонов започна да сипе критики срещу действащото ръководство на БНБ, което му оказвало натиск. Впоследствие като председател на бюдетната комисия през август 2021 г. прокара спорна процедура за спешно избиране на нов управител на БНБ, която в крайна сметка пропадна заради обществения отзвук. След като новата процедура за избор, отворена през февруари, завърши неуспешно, ИТН и Каримански отново прибегнаха към тактиката да действат сами и изненадващо за останалите в коалицията.

 

Смущаващият разкол сред управляващите доведе до това, че в сряда сутринта по настояване на ИНТ и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в дневния ред на парламента бяха включени нови процедурни правила за избор на управител. Те бяха приети, както ги искаха ИТН, отново с гласовете на тези четири партии, въпреки несъгласието на ПП.

 

Правилата предвиждат кандидатът да е магистър, което по неофициална информация елиминира едно от евентуалните предложения на ПП, тъй като въпросният проектокандидат е завършил в чужбина. Освен това процедурата е със значително по-кратък срок от провалилата се – 7, вместо 20 дни за номинации. По време на дебатите от най-голямата партия се опитаха да удължат времето - поне 14 дни и аргументираха искането си с променената ситуация заради войната в Украйна, както и с това, че искат дебати с опозицията. Аргументите им обаче бяха отхвърлени от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

 

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че когато една комисия е предложила нещо, е логично да се приемат решенията на експертите, които парламентарните групи са изпратили там, а не да се променя в пленарната зала.

 

"Какво ни гарантира, че в следващите дни ще се проведе такъв дебат? Ако искате по-дълъг срок, не ви ли се струва честно да разкажете в тази зала какво се случи в рамките на предишния", каза Йордан Цонев от ДПС.

 

Той подчерта, че не вижда основание процедурата да се бави. "В тази зала има прекрасни хора за поста - Георги Ганев от "Демократична България", Петър Чобанов от ДПС, Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също би бил подходящ за поста. Ами ние ги търсим в МВФ, в Сингапур, пък те ни отказват. Задкулисието търси свой кандидат за поста гуверньор и за подуправителите, това е единствената цел за неразбирателството и бавенето", коментира Цонев.

 

В същия дух се изказа Тома Биков от ГЕРБ: "Искате позицията, но нямате човек, или, може би, ако имате, се страхувате да го предложите, защото няма да бъде приет, има нещо около него".

 

Владимир Табутов от ПП отговори, че първата фаза от процедурата се е провалила не само заради най-голямата партия, а защото всяка парламентарна група има право да предложи свой кандидат.

 

По неофициална информация отхвърленото искане за поне две седмици за номинации е имало за цел формациите в управляващото мнозинство да имат време да обсъдят различни кандидатури и да се обединят около една, но различна от Каримански. Ако формациите в управлението внесат две или повече отделни кандидатури, то тогава решението кой ще е управител на БНБ ще е в ръцете на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС, тъй като управляващите ще гласуват "шарено". Сега обаче управляващите ще имат само седмица в опит да се опитат да намерят консенсусен вариант.

 

През почивните дни Каримански заяви, че партията му в твърдо решена да го номинира за управител на БНБ, въпреки че "по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа". Това обаче го поставя в странна ситуация, защото той в момента е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която трябва да се изпращат кандидатурите. Така, ако ИТН действително го издигне, ще изпрати кандидатурата му на него самия.

 

Управителят на БНБ, чийто мандат е 6-годишен, има много силни правомощия. Една от първите му задачи ще бъде да предложи двама подуправители с ключови ресори - управлението на валутния борд и платежната система. Ръководителят на централната банка ще играе и ключова роля в опитите на България да стане член на еврозоната.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

 • висок

  16 Март 2022 14:56ч.

  Работата е ясна... борда пада и да чакаме 3000 лв за долар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баh

  16 Март 2022 16:13ч.

  Толкова ти разбира главата, щом си мислиш, че управителят на БНБ може да отменя валутния съвет. Тая работа става единствено с решение на НС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rjhpqm

  12 Май 2022 15:37ч.

  order bactrim - <a href="https://bactrimx.store/">buy bactrim without prescription</a> order viagra 100mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Azqwqt

  23 Юни 2022 20:58ч.

  isotretinoin 20mg canada - <a href="https://razithromycin.com/">azithromycin us</a> buy tetracycline 500mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xdnuhe

  25 Юни 2022 13:40ч.

  purchase cyclobenzaprine online - <a href="https://rpropranolol.com/">cost inderal 10mg</a> inderal cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gtetcm

  12 Юли 2022 13:30ч.

  prednisone order online - <a href="https://rprednisone.com/">deltasone generic</a> cheap prednisolone 40mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xbnqwa

  19 Юли 2022 12:30ч.

  letter editing <a href="https://pregabalp.com/">buy pregabalin 150mg generic</a> buy desloratadine generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jtwzmt

  07 Авг 2022 9:16ч.

  order tadalafil sale <a href="https://tadalafedpill.com/">tadalafil for sale online</a> cheap sildenafil generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • следващият управител на БНБ

  16 Март 2022 15:33ч.

  следва да е комуникативен с Народното събрание и да съгласува приоритетите на своята работа предварително с волята на народа. Независимостта на централната ни банка е евфемизъм на изцяло външно вледеене и ръчно управление на паричната ни система от страна на чужди центрове на решения. Паричната система управлява абсолютно всички останали обществени системи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде на избори, че много се заседяхте и почвате да се вземате на сериозно

  16 Март 2022 15:36ч.

  И не пипайте борда и лева. Забравете за еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  16 Март 2022 16:07ч.

  ИТН до сега нищо полезно не са свършили. Не, че някой е очаквал нещо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Март 2022 16:54ч.

  Парите развращават дори и Харвардските питомци .....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Март 2022 17:01ч.

  След като Скъсаните гащи съсипаха двата парламента миналата година, що да не съсипят и този. Не познавам Каримански и не ме интересува, достатъчно ми е да знам, че се е хванал със Славчовци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи