ИТН пробва да блокира правителствения план за еврото

ИТН пробва да блокира правителствения план за еврото

Любомир Каримански, Ива Митева и Тошко Йорданов внесоха проекторешение, с което планът да не се задейства без акт на парламента

"Има такъв народ" предприе действия в опит да блокира прилагането на приетият от правителството само преди дни Национален план за въвеждане на еврото. Трима ключови народни представители от партията на Слави Трифонов - председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева, внесоха в понеделник в НС специално проекторешение по темата

В него е записано, че планът, приет от Министерски съвет на 27 май т.г.,  ще започне да се прилагта едва след приемането от Народното събрание "на стратегически документ - анализ на ефектите от единната европейска валута".

Анализът, който трябва да бъде изготвен от МФ и БНБ, ще съдържа основните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползи, разходи, рискове и предизвикателства, както и ефектите от въвеждането на еврото в другите държави, предлагат още депутатите от ИТН.

В мотивите към проекторешението от "Има такъв народ" твърдят, че утвърдената европейска практика показва, че първо се изготвя стратегически документ, а след това се прилага технически и оперативен план за изпълнението на целите, залегнали в документа.

Националният план като документ е готов отдавна, като бе пуснат за обществено обсъждане още миналото лято. България залага като дата за въвеждане на еврото 1 януари 2024 г. В плана се предлага сценарий за въвеждане на еврото без преходен период - тоест еврото ще влезе в обращение от началото на този период. Предвижда се националните банкноти да се използват успоредно с еврото само за един месец, до края на януари 2024 г. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Разгеле !

  30 Май 2022 17:02ч.

  Най-после и тия да свършат нещо смислено .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До разгеле

  30 Май 2022 20:24ч.

  Наивник. Ако искаха щяха да свалят това просто продажно правителство.Номера е следният. Ние бяхме против ама те взеха решението. Пилат понтийски. Същото ще стане и с Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпърдяхте си късмета, чалгари,

  30 Май 2022 17:40ч.

  казано простонародно. Птичката не каца 66 пъти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи