Италия може да налага петцифрени глоби за вандализъм на културни обекти

Италия може да налага петцифрени глоби за вандализъм на културни обекти

Италия обсъжда закон, налагащ строги петцифрени глоби за вандализъм на културни обекти, предаде АП.

На заседание във вторник италианското правителство одобри предложението, подкрепяно от министъра на културата, което ще въведе налагането на глоби с размери между 10 000 и 60 000 евро.

Дясното правителство на италианския премиер Джорджа Мелони има мнозинство в парламента, така че се очаква предложението да бъде прието като закон безпроблемно.

По думите на министъра на културата Дженаро Санджулиано почистването на фасадата на двореца Палацо Мадама – сградата на италианския Сенат, която се превърна в обект на вандализъм през последните месеци, е струвало 40 000 евро.

Преди няколко дни активисти, настояващи за предприемането на повече действия за справяне с глобалното затопляне, изсипаха черна боя във фонтан на Бернини в подножието на Испанските стълби в Рим. През 2015 г. холандски футболни фенове оставиха празни бутилки от бира във водата на същия фонтан.

„Нападенията на паметници и обекти на изкуството причиняват икономически щети за всички“, обясни Санджулиано. „За почистването са необходими високо специализиран персонал и използването на много скъпи машини. Извършителите на тези действия трябва да поемат и финансовата отговорност.“

През юли 2022 г. италиански екоактивисти залепиха ръцете си за защитното стъкло на емблематичната картина „Пролет“ на Сандро Ботичели в Галерия "Уфици" във Флоренция. От музея казаха, че благодарение на стъклото, което е било поставено като предпазна мярка преди няколко години, шедьовърът не е бил повреден.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Птибурдуков

    12 Апр 2023 14:50ч.

    Да започнат с Благо Колизеума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашият преводач (с чука)

    12 Апр 2023 16:06ч.

    дали ще се успокои от възбудата от речта на Путин, ако го садросат с глоба от 10 000 - 60 000?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    12 Апр 2023 20:03ч.

    Подкрепям - плюс по 50 тояги на гол задник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи