Историята е отпаднала от преговорната рамка на Северна Македония с ЕС

Историята е отпаднала от преговорната рамка на Северна Македония с ЕС

Но външната министърка Генчовска и френската посланичка у нас твърдят, че няма нищо ново
 

Спорните исторически въпроси между Северна Македония и България са отпаднали от преговорната рамка на РСМакедония за членство в ЕС. Това гласи модифицираното предложение на френския президент Макрон. 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис, предаде БНР. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза: "Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор".

Промененото френско предложение за преговорната рамка с Евросъюза е "солидна основа за изработване на сериозна и отговорна позиция" на Република Северна Македония, заяви от своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски след съвещание с партиите от управляващата коалиция.

"Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно – нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено", каза Ковачевски.

Часове по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и тревогите на всяка от страните. Тя допълни, че ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албания, който е следващата стъпка по техния европейски път.

Също в Туитър премиерът на Албания Еди Рама призова Скопие да приеме условията. Според германския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е възможност, която не бива да се пропуска. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Туитър приключилото френско председателство с предложеното решение на спора, което според него адресира всички изразявани опасения.

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска обаче твърди пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент. На същото мнение е и посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, която заяви, че "вчерашното предложение на Франция към България и Република Северна Македония за разрешаване на спора е идентично с първоначалното, което бе гласувано в българския парламент. "Париж не е оказвал натиск на България в спора", подчерта тя, и корекциите само прецизират, а не преразглеждат документа.

На 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. Вчера правителството одобри това решение на българския парламент. 

"Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и отговорна политика. България е готова да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия“, каза още Генчовска. 

БГНЕС припомня, че протоколите описват свършеното от Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ, която е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. До момента е подписан само един протокол, през юни 2019 г., от тогавашните министри на външните работи на двете държави - Екатерина Захариева и Никола Дмитров.

Няма да има друго предложение

Френското предложение е единственият шанс РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Всичко е в ръцете на македонските политици, заяви в  интервю за БГНЕС посланикът на Чехия у нас Лукаш Кауцки, чието страна от днес поема председателството на Съвета на ЕС през следващите шест месеца.

Посланик Кауцки искрено се надява новото предложение да бъде приемливо за политиците в Скопие и македонските представители.

„Според мен това е единственият шанс да започнат преговорите за присъединяване. В момента всичко е в ръцете на политиците в Северна Македония, не мога да предвидя какво ще преценят, но наистина се надявам в идващите седмици тази история да приключи (за приемането на френското предложение) и да започне нова, история за постепенното присъединяване на Албания и РСМ в ЕС“, заяви чешкият посланик.

Костадин Костадинов от "Възраждане" съобщи, че внася в парламента искане да се отмени решението от миналата седмица, с което НС вдигна ветото над РС Македония. Той твърди, че "корекцията на Макрон" (каквато не съществува - б.р.) нарушава решението на българския парламент. 

Източници: segabg.com, БНР

 

 

 

 

Коментари

 • развеселен

  01 Юли 2022 16:22ч.

  Да се изгони френската посланичка още утре, защото се бърка в работите на България и ни сапунисва. Генчовска да се задвижи, а не само да мънка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Юли 2022 19:01ч.

  На евреи не трябва да се вярва --- за нищо !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  01 Юли 2022 16:23ч.

  А ние какво ратифицирахме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кога отпада ветото при гласуване? миналата седмица!

  01 Юли 2022 17:38ч.

  Подписахме празен чек и договор, който не ни дава права, но ни натоварва със задължения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  01 Юли 2022 16:24ч.

  Френският бабоеб защо ни мисли за прости ? И,че ние не знаем за какво става въпрос?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  01 Юли 2022 19:15ч.

  Ами защото ние СМЕ прости. И си гласувахме в Народното събрание, че сме прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола Z

  01 Юли 2022 16:25ч.

  Браво на ВЪЗРАЖДАНЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  01 Юли 2022 16:32ч.

  Очаквано! След всички пируети...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  01 Юли 2022 16:32ч.

  А защо на България не е представено модифицираното предложение, както и истината за протокола- ще се подписва ли и ако няма - защо? Нали и двете държави следва да участват в преговорния процес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  01 Юли 2022 16:34ч.

  Честито! Колонията си е колония. Никой не я бръсне за слива!Мръсна гадна насрана колония.Костите на дядо ми още са в гроба, поне да бяха и те изгнили.Бил се е за Македония.Проклети предатели.Пукнете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Език, народ и територия

  01 Юли 2022 16:41ч.

  Това са факторите, които правят една държава. Македонците нямат език, ние нямаме народ (ако имахме, щяха да грабнат сопите и да пречукат тия идиоти, които ни управляват). Е и, една сал територия, дадена на американците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До автора на:Език, народ и територия

  01 Юли 2022 16:43ч.

  Точен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • явно плановиците на световните процеси още не са си научили урока

  01 Юли 2022 16:45ч.

  Тая работа дето е тръгнала в тая държава, която няма нищо общо с държавата на Аспарух, ще свърши само през труповете на всички подгласници. Няма никаква македония, има България и е време да си вземем земята и българите, на който не му харесва да се маха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито,

  01 Юли 2022 16:56ч.

  източномакедонци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  01 Юли 2022 17:04ч.

  Много важно. Историята отпадала .То и България отпада. НЯМА ВЕЧЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  01 Юли 2022 17:04ч.

  Много важно. Историята отпадала .То и България отпада. НЯМА ВЕЧЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  01 Юли 2022 17:13ч.

  Сега, последно, има или няма друго френско предложени, представено на Македония? Ако има, защо никой не знае за него? Ако няма, с кого преговаряме, с едни лъжци ли? Щото точно така излиза, ако няма друго предложение, явно и Пендаровски, и Ковачевски разпространяват неверни факти. Кое от двете е вярно, щото трето положение няма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  01 Юли 2022 17:13ч.

  ЕС и История - две несъвместими понятия ! "Лидерите" на ЕС се интересуват само от бесполови същества , ако са и безмозъчни, още по-добре - гаранция за издигане в кариерата и "резултатите" са налице и ще стават още по-миризливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  01 Юли 2022 17:22ч.

  Партнерите ни го туриха с 200 по евроатлантически. И в случая повече вярвам на братчедите от Северна Македония , отколкото на френската посланничка и мънкащата външна министърка, дето все нищо не знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македония никога няма да влезе в ЕС

  01 Юли 2022 17:26ч.

  Англоговнорящите искат да вкарат албанците, като свое агресивно прокси в ес, след брекзита. Играта е масирано рушене на ЕС. Смисълът на бъзиците с РСМ е да бъде разбита вътр.-полит.й система, и в далечен план война на Балканите. Оказа се, в Макрон няма нищо френско, сервитьор в англ.ресторант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хюстън, имаме ли проблем?

  01 Юли 2022 17:42ч.

  Натискачите и Македония през цялото време повтаряха, че идентичността, езика и историята не може да са обект на преговори. Наште си знаят своето. Еми знайте си! Можеше да бъде изтъкната реалната причина: че има риск приемането на Македония да доведе до война на Балканите, каквато България не иска да има. Ама цъ! Тишина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  01 Юли 2022 17:54ч.

  браво козяк...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Юли 2022 18:12ч.

  Значи затова се гонят руски дипломати, за да гледаме в друга посока... но този път стомничката се счупи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Юли 2022 18:21ч.

  Сега разбрахте ли, защо нашия народ е казал: "Гаранция Франция!" Няма по-големи мошеници от наглосаксите! Точно дедите на тези измамници разпокъсаха България на Берлинския конгрес! Затова се вбесявам, като видя някой уж българин сервилно да им лиже з@дниците и да ми обяснява, как Русия била най-голям враг на България и как ни поробила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Юли 2022 18:32ч.

  Тя франция понеже беше и гарант за Минските споразумения, затова сега се води война в Усрайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  01 Юли 2022 19:24ч.

  израза "гаранция франция" не е хич случаен, става пословичен много петилетки преди Минските Съглашения, толкова от наще нови братя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Бай Пън, забравяйки, че е съюзник на кюрдите в Сирия, даже поздрави Ердогаша

  01 Юли 2022 19:27ч.

  По подобен начин с връчване на неподписан лист с обещания, се опитали да изиграят и Ердоган на последния саммит на НАТО. Поне турската страна твърди, че Ердоган им обещал, че внимателно ще следи дали му предават няколко десетки обвиняеми за съд в Турция. Естествено, засега от страна на Швеция само едно гузно мълчание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  01 Юли 2022 21:22ч.

  на това му се вика нон-пейпър, примерно горбатия получи гаранции за неразширяването на нато на нон-пейпър... то се оказа, че все пак някой немски бюрократ ги направил на Протоколи, ама не е едно и също, демокрацията си има степенуване де...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  01 Юли 2022 18:32ч.

  Помнете ми думата, тая гавра с достойнството ни на малък, ала за сметка на това добър и талантлив народ, преля чашата за западащите номенклатурчици. Оттук нататък - само срам и само надолу за западащите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софиянец

  01 Юли 2022 18:46ч.

  Не ме интересува никакво френско предложение в никакви варианти. Вето до дупка, докато скопските кратуни не престанат с омразата си към нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да започнем подготовка

  01 Юли 2022 19:32ч.

  За излизане от ЕС. Още от началото се разбра къде отиваме, да пълним касичката на ЕС. Близо 20 години всеки, който е работил в тази област трябва да знае за какво става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подготовката изисква

  01 Юли 2022 21:50ч.

  поне няколко мандата работа в посока укрепване на собствената икономика. При нас отдавна се работи в обратна посока и вече момента е изпуснат, та вън или вътре, мизерията тропа на вратата. Дано да е само мизерията, че фронтова територия не звучи добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  01 Юли 2022 20:35ч.

  Изобщо не съм изненадан. Само не ми е ясно кой не знаеше че французите са двуличници, които предават всички наред. Напълно разбирам фелдмаршал Кайтел, който знаейки какви верни помощници на Германия са били те, с насмешка задава въпроса по време на подписване на капитулацият когато ги вижда наредени на софрата на победителите: Ама и вие ли ни победихте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  01 Юли 2022 20:56ч.

  И каква е вината на французите , че нашите управници продават националните ни интереси? Виновни сме всички ние , които търпим тия олигофрени да се гаврят с най-древната държава в ЕС и да съсипват рая на земята !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  01 Юли 2022 22:52ч.

  ТОЧНО ТАКА! Дори си имаме болезнено уместна поговорка за баницата... Да се вдигаме братя! Да сторим това което зависи от нас. Все още имаме Родолюбие и достойнство! МАСОВ ПРОТЕСТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  01 Юли 2022 21:27ч.

  Бай Тошо се обръща в гроба от тези предатели и американски подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Юли 2022 0:24ч.

  Оная червенокоса маря да представи последното споразумение, а не да ми обяснява, че било същото... ако е идентично, защо изобщо има друго? А после да бъде натирена от страната!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  02 Юли 2022 8:27ч.

  "мерси" (това ни е bg достойнството г-не топ 10):днес е уйкиндъ (казъх ли нешто за умнити бългъре) :

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи