Исторически и социологически поглед: Българката не е получила нищо наготово, всичко е извоювала сама

Исторически и социологически поглед: Българката не е получила нищо наготово, всичко е извоювала сама

Автор: Димитър Ганев, "Тренд" за "24 часа". Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Защо жените у нас се справят с двете роли по-отдавна от други нации

Покрай цялата еуфория около 8 март в бързината често не се замисляме за смисъла и значението на този ден. И в случая имам предвид не толкова историята на международния Ден на жената, а по-специално мястото и ролята на българската жена в нашето общество.

Празникът без съмнение произтича от лявото политическо пространство още в началото на миналия век. Той идва да отговори на много важната по това време тема за подобряване на условията на труд както на мъжете, така и на жените. В продължение на десетилетия жените в Западна Европа и САЩ водят тежка битка за признаване на техните права и изравняването на позициите между двата пола. Това е една история на епични борби и големи победи на жените.

Но да се върнем на наша територия. Нищо от това, което виждаме по това време на Запад, не наблюдаваме в България. Тук въпреки наличието на женски дружества още от 70-те години на XIX в. и последвалия Български женски съюз от 1901 г., не това всъщност трасира пътя на българската жена към еманципацията и равенството ѝ на мъжа.

Тук никога не е съществувало утвърдено феминистко движение с реално политическо влияние. Нещо повече – равенството между мъжете и жените в България никога не е било политика, провеждана от горе надолу, а е резултат, който дава своите резултати от долу нагоре.

Ако погледнете международни статистически данни, ще откриете любопитни факти. Така например България е на трето място в Европейския съюз по процент на жени, участващи в мениджмънта на компании (42%), изпреварвайки лидери по полово равенство като Швеция, Дания, Финландия и прочее (данни на Евростат от 2020 г.). Проучване на “Тренд” от май 2021 г. регистрира, че близо 60% от мъжете в България нямат проблем жена да им бъде ръководител на работното място.

Но как така българската жена е извоювала всичко това без мощни феминистки движения или целенасочена политика от страна на държавата за въвеждането на задължителни квоти за жени например?

Често социализмът се сочи като основна причина за еманципацията на жената в тази част от света. Действително социалистическият режим форсирано изравнява поне формално ролята на двата пола, като дава пълни избирателни права на жените (в България жените получават избирателни права, равни на мъжете, чак с Димитровската конституция от 1947 г.) и ги вкарва като равни на мъжете в пазара на труда. Това обяснение обаче остава повърхностно, защото има съществена разлика между отделните социалистически държави, която личи и днес - в индекса за полово равенство за 2022 г.

България е в челните позиции сред страните от Централна и Източна Европа. Нещо повече - в България въпросът за равенството на мъжа и жената не се решава изведнъж в средата на XX в. Той има своята по-дълга история.

До Втората световна война България е държава с предимно селско население (около 80% от всички българи живеят в селата), а земеделските стопанства са малки (70% от всички) и средни (20% от всички). Тези стопанства не могат да си позволят да си наемат работници и поради тази причина използват наличната работна сила в семейството – в това число жени и деца. Статистически данни от това време сочат, че половината от работниците в селското стопанство са били жени.

Множество чуждестранни наблюдатели, описващи видяното в българските територии в средата на XIX в., правят сравнение между отношенията в различни части на Балканите, отбелязвайки, че жените тук се ползват с по-висока свобода, отколкото при който и да е друг народ на Балканите. Включително сравнението с гръцките жени е също в полза на българките Аргументът и тук е в същата посока – българските жени делят наравно работата на нивата с мъжете. В същия момент българската жена продължава да изпълнява и своята роля, свързана с домакинството и грижата за децата. В този период се случва и най-големият демографски взрив, познат в българската история.

В този смисъл вече няколко столетия българската жена успешно се справя със съвместяването на тези две роли. За това, разбира се, се плаща и висока цена. До средата на миналия век това тежко бреме води след себе си висока смъртност и по-ниска продължителност на живота на българската жена в сравнение с мъжете.

Всъщност българската жена има всички основания да бъде благодарна за мястото си в обществото на самата себе си. Тя има повод да празнува днес, защото е извоювала напълно сама това си място, със своя личен труд, мъки и лишения. И никоя квота не може да замести това извоювано с истински жертви място. Затова днес българската жена има всички основания да празнува своята собствена победа.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Маги

    08 Март 2023 11:56ч.

    Това е така, защото българката не е мързелива и глезена, тя е работлива.. Тя не може да стои и да гледа, как мъжът и не смогва и винаги е в помощ. Повечето жени в България не са тръгнали по балове и вечеринки, а споделят селския труд, а служителките след 9.9. вече започват да се изравняват с мъжете - учителки, продавачки, служителки. Основното е, че българката е работлива и не може да се шляе без да помага , това и е вродено от стари времена.От тогава има поговорка "Залудо работи, залудо не стой".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Март 2023 12:23ч.

    Българската жена е БОРЕЦ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, ДЕЦАТА СИ И ТЯХНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, също и носи на гърба си по някой мързеливец. Това е от 33 години насам. Преди това е било различно по думите на майки, дядовци и баби. Поклон пред българските жени! Всеки ден поклон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит Празник

    08 Март 2023 12:34ч.

    Честит празник на майките, съпругите и приятелките! Да са ни все така лъчезарни и усмихнати, и да ни дават сили, когато имаме нужда от тях. (тя, Жената е създадена да "служи", но... на истинските Мъже. Със съжителства деца не се правят, а с брак, по възможност църковен, пред Бога)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    08 Март 2023 13:09ч.

    Изключително повърхностен анализ, който не отчита огромната роля на Възраждането и на последвалите събития- Освобождението и приемането на Търновската Конституция, след която правата на жените и отношенията в брака се уреждат съобразно правилата на съответната религия, към която жената принадлежи -за християните-Екзархийския устав- после се дава избирателно право само на омъжените жени и т.н.. Истински бум, обаче, настъпва в ерата на социализма. Нашето законодателство изпреварва в това отношение законодателствата на целия западен свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    08 Март 2023 13:27ч.

    "До средата на миналия век това тежко бреме води след себе си висока смъртност и по-ниска продължителност на живота на българската жена в сравнение с мъжете." Кой е източникът на тези данни? Неизвестно. Както това твърдение, така и останалите "разсъждения" са произволни, спорни и дори незащитими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жена

    08 Март 2023 15:01ч.

    Един мъж днес се осмели да каже добри думи за българките и веднага се намериха двама комплексари да плюят. Като не умеят друго, поне това го могат. А Бог дава на всеки толкова, колкото може да понесе! На силните- повече изпитания, на останалите просто живуркане. Честит 8-ми март, БЪЛГАРКИ! Ние сме призвани да съхраним семейството! Поклон пред българските жени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи