Испания и Великобитания са против изпращането на касетъчни бомби в помощ на Украйна

Испания и Великобитания са против изпращането на касетъчни бомби в помощ на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес се обяви против изпращането на касетъчни бомби в помощ на Украйна ден, след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, съобщава БТА.

Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.

"Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства", заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.

Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.

"Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия", заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че "ще ги използва много внимателно", за да сведе до минимум риска за населението.

Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия "са се изчерпали".

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    08 Юли 2023 21:07ч.

    убиици спрете се стига с това оръжие призоваваите за преговори и мир изгледаите видеото с порошенко 2014 г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами, призовете убийците от РФ да се оттеглят от чуждата територия и да спрат войната, която започнаха

    09 Юли 2023 2:31ч.

    Иначе, към този момент как се водят преговори за мир с маймуни с ракети?! Но, да не обиждаме маймуните. Как се водят преговори, ако в дома ти са нахълтали с взлом терористи, държат част от семейството ти за заложници, изнасилил е този-онзи, поосакатил и поубил е който се е съпротивлявал и ти нарежда да се подпишеш под договор с неговите правила в твоя дом?! Хайде, всеки путинофил да дава обява с точния си адрес и да е готов да посрещне с цветя и трапеза такива терористи в своя дом да ги "освободят"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите

    08 Юли 2023 22:18ч.

    Заслепени от желание за власт същества мълчат, като застреляни. Ни дума, ни випъл по темата с касетъчните бомби. Темите, които изискват експертно мнение у най-вече проява на разум, не са сред любимите за обсъждане. Често остават дълго време без коментар от нашите платени експерти, докато усетят на къде духа вятъра на влиянието. Хора, управляват ни безхарактерни, безропотни слуги на чужди господари. Толкова ли е трудно да го проумеете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като сте против

    08 Юли 2023 22:34ч.

    изпратете заряди/бомби с напалм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Юли 2023 23:33ч.

    шибани лицемери. снаряди с обеднен уран може, касетъчни - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катърката

    09 Юли 2023 0:49ч.

    Какво значение има дали Испания, САЩ, Великобритания, Германия и т.н. са за или против. Всички са съгласувани като светофари. Ако не свети един, другите ще светят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министърът на отбраната на Украйна за основните принципи на използване на касетъчни боеприпаси, които ще бъдат следвани от Силите за отбрана:

    09 Юли 2023 2:22ч.

    ▪️Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупация на нашите международно признати територии . Те няма да се прилагат на официално признатата територия на Русия. ▪️Украйна няма да използва касетъчни боеприпаси в градските райони. ▪️Касетъчните боеприпаси ще се използват само в местата на съсредоточаване на руската армия , за пробиване на линиите на отбраната на противника. ▪️Украйна ще води стриктни записи за използването на тези оръжия и местните райони, където ще бъдат използвани. Тези зони по-късно ще бъдат приоритизирани за целите на разминирането. ▪️Украйна ще докладва на партньорите за използването на тези боеприпаси и тяхната ефективност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мотиви

    09 Юли 2023 3:56ч.

    Мотивите на САЩ са, че ще предоставят забранените касетъчни бомби, защото били свършили другите. Ами ако Руската федерация каже, че ще използва ядрено оръжие, защото е свършило другото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи