Ирландия, Испания и Норвегия признаха държавата Палестина

Ирландия, Испания и Норвегия признаха държавата Палестина

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: AP

Три европейски страни признаха държавата Палестина. Това са Ирландия, Испания и Норвегия. Израел реагира остро, палестинските власти и Хамас приветстваха решението. В координирано изявление Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че признават държавата Палестина. Решението влиза в сила от следващия вторник.

Държавата Палестина е частично призната от световната общност. Независимостта ѝ е обявена на 15 ноември 1988-ма от лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. През ноември същата година българското правителство я признава с декларация.

"Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина. Сега всеки от нас ще предприеме необходимите стъпки, за да приведе в действие това решение. Разговарях с редица други лидери и колеги и съм уверен, че още държави ще се присъединят към нас", заяви Саймън Харис, премиер на Ирландия.

Испанският премиер обяви, че признаването на Палестина не е насочено срещу Израел и не е от полза за Хамас.

"След постигане на консенсус между двете партии, които съставляват коалиционно правителство и отразявайки чувството на мнозинството от испанския народ, следващият вторник, 28 май, Испания ще одобри на Министерски съвет признаването на държавата Палестина", декларира Санчес.

Норвегия ще признае Палестина с надеждата, че това ще допринесе за мира с Израел. Това е инвестиция в единственото решение, което може да донесе мир в Близкия изток, обяви официален Осло.

"Правителството реши, че Норвегия ще признае държавата Палестина. Признаването ще влезе в сила на 28 май. С това Норвегия ще разглежда Палестина като независима държава, с всички права и задължения, произтичащи от това. Палестинската държава трябва в съответствие с международното право да живее в мир в рамките на сигурни, международно признати граници и да спазва всички резолюции на ООН", заяви Йонас Гар Стьоре, министър-председател на Норвегия.

Палестинските лидери приветстваха решението и го нарекоха исторически момент. Обикновени хора в Газа също изразиха радост.

"Надяваме се, че това решение ще бъде изпълнено и че палестинска държава ще бъде създадена по границите от 1967 г. въз основа на решението за две държави, както международната общност, европейските и арабските държави изискват. Ние сме миролюбиви и обичащи живота хора и искаме да съжителстваме с хора с всякакви убеждения и религии", казва Авни Катаб, жител на Газа.

Тел Авив реагира остро и привика посланиците на трите европейски държави, за да им покаже видео от нападението на Хамас на 7 октомври миналата година.

"Историята ще запомни, че Испания, Норвегия и Ирландия са решили да присъдят златен медал на убийците и изнасилвачите от Хамас", каза израелският външен министър Израел Кац.

"Страните, които днес признаха палестинска държава, дават награда на Хамас, на убийците и насилниците и на тях казвам, че няма да позволим дори обявяване на палестинска държава. Казвам друго нещо: за да унищожим Хамас, трябва да влезем в Рафа", заяви Итамар Бен-Гивир, министър по националната сигурност на Израел.

До този момент 143 страни от общо 193 държави - членки на ООН, са признали държавата Палестина.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Сепарато

    22 Май 2024 19:58ч.

    Ами щом можем да признаем косово и македония, що пък да не признаят и палестина. А можем да признаем и разни други бъдещи държави в аванс. Например държавата Тексас, държавата Бавария, държавата Каталуния и т.н. Изобщо британците обичат да цепят държавите на антидържави, ние пък ще признаваме там разни села и квартали за отделни суверенни държавни образувания. Все пак така е демократично, нали. Самоопределението е висша либерастка ценност, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 20:21ч.

    България отдавна е признала държавата Палестина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 20:26ч.

    извънредния и пълномощен посланик на Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух ,в момента,е носител на орден Мадарски конник първа степен с намкой си указ на президента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 20:34ч.

    Изобщо-нивото на патриотите громящи либерастите(последните са в малко неудобна поза да правят битки на Биби докато посланика на Палестина е у нас) е отчайващо ниско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сепарато

    22 Май 2024 22:00ч.

    Не твърдя обратното. Но като гледам, чукча май е само писател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 22:11ч.

    Ние сме признали Палестина, другото е есе на гимназистка, геоложе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Май 2024 20:06ч.

    Тъпаци, а в какви граници, на половин Израел, Йордания, Синайски полуостров, малко от Ливан....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 20:17ч.

    https://m.youtube.com/watch?v=LYRQ_f2giL8 Въпрос на традиции

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • снимката

    22 Май 2024 21:10ч.

    Сатанистът Санчес, вместо заобиколен от звезди, по би му отивало да бъде с рога. Одиозна мутра, модерен цоциалист !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Май 2024 8:59ч.

    Много пишман семити се извъдихте. От Рамзес Трети до днес врагът на човечеството е един и същ ..........Не забравяйте кои унищожиха Волжка България .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    22 Май 2024 22:39ч.

    Е, Палестина сме я признали. Колко малоумни сме тогава, че да се поставя всеки месец въпроса за признаването й ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бор

    22 Май 2024 22:41ч.

    Чочо, на това му се вика деменция. Заразили сме се от паразита Байдон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зора

    22 Май 2024 23:34ч.

    Ние сме едни от първите признали Палестина още по времето на Тодор Живков. Тогава се разбирахме с Китай, Корея, Виетнам, Иран, Ирак, Сириа, Либия......Сега сме никой! Дори ЕС ни искат само заради Черно море и балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тогава се разбирахме с Китай, Корея, Виетнам, Иран, Ирак, Сириа, Либия"

    23 Май 2024 4:10ч.

    И не само се разбирахме, а имахме мното сериозни икономически взаимоотношения - огромен взаимоизгоден износ и внос, български нефтеници, архитекти, строители, геолози работеха там (и не само там, а и в Африка, Латинска Америка) и печелеха добре за себе си и България, обучаваха се техни студенти в нашите университети (това беше много изгодно за България, щото после ставаха важни фигури, вкл. министри в държавите си, както се шегувахме "Във всяко село дори в Африка агрономът е завършил в България")... После дойдоха соломоните-паси... и останалите чуждестранни агенти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи