Иранският президент определи протестите в страната като бунт

Иранският президент определи протестите в страната като бунт

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Иран трябва да се справи решително с протестите, които обхванаха страната след смъртта на жена, арестувана за нарушаване на строгите правила за носене на забрадка на обществени места, каза иранският президент Ебрахим Раиси, цитиран от Ройтерс.

До момента по време на едноседмичните протести са загинали най-малко 41 души, съобщи иранската държавна телевизия, като уточни, че това са нейни собствени сведения и все още не са оповестени официални данни. Протести избухнала в повечето провинции в страната.

Държавните ирански медии цитираха в събота Раиси, който заяви, че Иран трябва „да се справи решително с онези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“. Той каза тези думи по време на телефонен разговор с член на семейството на доброволец от Иранската революционна гвардия, убит при потушаване на безредици в североизточния град Машхад.

Раиси „подчерта необходимостта от разграничаване между протест и нарушаване на обществения ред и сигурност и нарече събитията (…) бунт“, съобщиха иранските държавни медии.

Протестите избухнаха в Северозападен Иран преди седмица на погребението на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, която изпадна в кома и почина след ареста ѝ в Техеран от полицията, натоварена да налага носенето на хиджаб на жените.

Настоящите протести са най-големите в Иран след протестите заради цените на горивата през 2019 г., при потушаването на които бяха убити около 1500 души по данни на "Ройтерс".

Държавната телевизия на Иран, който обвинява въоръжени кюрдски за участие в безредиците, съобщи, че Иранската революционна гвардия е обстрелвала с артилерия бази на кюрдски опозиционни групи в кюрдския регион в Северен Ирак.

През изминалата седмица мобилният интернет в Иран е бил прекъсван най-малко три пъти, твърдят наблюдателите на NetBlocks. Според активистите целта на прекъсванията е да попречи на разпространяването на видеоинформация за насилието по света. От ограничения са засегнати платформи като Инстаграм, Уотсъп, Линкдин и Скайп.

В опит да запазят интернет връзката в Иран, САЩ направиха изключение от режима на санкции срещу Иран, а Техеран определи в събота това решение като вписващо се във враждебната позиция на Вашингтон.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заяви, че протестиращите са изправени пред „все по-смъртоносен отговор на силите за сигурност“ и призова за независимо разследване от ООН. Според организацията вечерта на 21 септември силите за сигурност са убили поне 19 души, сред които 3 деца

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Бигот

  25 Sep 2022 9:30ч.

  Пак цветна революция , соросятата не пропускат възможност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заяви, че протестиращите са изправени пред „все по-смъртоносен отговор на силите за сигурност“ и призова за независимо разследване от ООН.

  25 Sep 2022 11:21ч.

  Хехехе, това изявление от времето на бунта срещу бай Дън на Капитолия ли е?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 Sep 2022 9:30ч. Пак цветна революция , соросятата не пропускат възможност

  25 Sep 2022 11:22ч.

  Споко. Иран не е Океана и невъзпитаната Нюланд и Ко. нямат достъп там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  25 Sep 2022 10:19ч.

  Много почнаха да си приличат Иран и Матушката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муктада Садр

  25 Sep 2022 10:19ч.

  Пък преди това в Ирак протестираха мойте хора! Пък преди това протестираха някакви неверници на жълтите плочки в София, България. Имаше протести и в Ливан. Борба с корупцията, рийш ли! Морал! Да питаме ли арменския поп кой им плаща?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  25 Sep 2022 10:45ч.

  Имам чувството, че в ЦРУ и американския естаблишмънт не са останали трезвомислещи стратези, а само идиоти. Използвайки кюрдите да създават размирици единствено и само тласкат Иран и Турция към по - близко сътрудничество, което не е от полза на САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Същото правят и с Русия и Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  25 Sep 2022 10:46ч.

  Байдън и кукловодите му се оказват пагубни за западната цивилизация, такава каквато я познаваме. Айде по - бързо да се връща Тръмп, че сме на ръба на ядрена катастофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вкаменелостта дьорд

  25 Sep 2022 11:01ч.

  Откъде са ги внесли в Иран протестиращите, казваш? Соросоиди мръсни. Не разбраха, че номерата им не минават никъде по света вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  25 Sep 2022 11:58ч.

  Иран тъкмо даде чатлак, че ще става съюзник на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи