Ирано-израелското шоу: Израел показа кадри отпреди 7 г. с руски „Град“, а Иран пусна снимки от пожар в Чили

Ирано-израелското шоу: Израел показа кадри отпреди 7 г. с руски „Град“, а Иран пусна снимки от пожар в Чили

Израелската армия вкара стари кадри от изстрелване на руски ракети „Град“ отпреди 7 г. в компилация, показваща ударите с ирански ракети и дронове от съботната нощ

Видеото, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter) с надпис „Реалността на израелците през последните часове“, предизвика въпроси.

Докато повечето кадри показват ракети, летящи над израелска територия през нощта, последните няколко секунди нямат нищо общо нито с Израел, нито с Иран, а по-скоро изглеждат като част от кадри от изстрелването на руска ракетна система „Град“, публикувани в YouTube още през 2017 г. Въпреки това върху кадъра с руските ракети се появява надпис: „Тази атака показва истинското лице на Иран“.

Несъответствието беше забелязано от потребителя в X/Twitter Mohammed Zubair, който предположи, че видеото всъщност може да е от 2014 г. Израелската армия не отговори на публикацията.

От своя страна иранската телевизия пусна стари кадри от горски пожари в Чили, за да илюстрира успешното си нападение над Израел.

Техеран изстреля бараж от повече от 300 ракети и дронове камикадзе срещу Израел през нощта в събота, според оценки на израелската армия. Атаката дойде в отговор за израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в Дамаск на 1 април, при който бяха убити високопоставени ирански военни.

САЩ и Израел обявиха, че са прехванали по-голямата част от иранските ракети, преди да достигнат израелското въздушно пространство. Въпреки това кадри от въздушните удари, публикувани в социалните мрежи, показват ракети, удрящи цели в Израел. Говорител на израелската армия призна за една ударена военна база, без никакви жертви.

Свързан текст: Иран е информирал САЩ, че атаките срещу Израел ще бъдат ограничени

 

Източници: obektivno.bg, Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • няма кого да заблудите

    15 Апр 2024 10:48ч.

    Имаше си уникални оригинални видео кадри (а не просто снимки), но някой постфактум плаща големи пари, за да оправдае загубите на Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Апр 2024 10:51ч.

    Биби клекна пред реднеците и е абсолютно сигурно, че няма да удари Иран. Но фактите са неумолими. В конституцията на Иран има член за унищожаването на еврейската държава! Без никакво съмнение Арийска Персия съвсем скоро ще има ядрена бомба. И тогава "проклятието на 80те години" ще се стовари с пълна сила върху този толкова изстрадал народ. :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    15 Апр 2024 12:26ч.

    Пий си хапчетата редовно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гостун

    16 Апр 2024 2:09ч.

    Защо му ги открадна и изпи☆☆☆

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Апр 2024 11:50ч.

    Това бе тренировка на Иран и приятелите й. Показателно е, че Иран е предупредил САЩ, което доведе до активизация на самолети и ПВО на САЩ, както и на самолети на Англия и Франция. САЩ заявиха, че всичко е отминало и призовават Израел да се успокои, защото знаят, следващият път ще е сериозно и Иран ще ползва истински ракети и дронове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    15 Апр 2024 13:33ч.

    Това за ударени ирански дронове извън територията на израел от изтребителната авиация на съюзниците, че и Йордания в калъпа, начело, разбира се, с неотразимите американски ВВС, е някакъв мит, без да могат да бъдат представени никакви доказателства. Няма такава авиация, която ще отиде да удря евтини ирански дронове със свръхскъпи противовъздушни авиационни ракети. Съотношенията в цените на изделията, ако такова нещо изобщо може да се случи, са огромни - достигат почти 20 пъти в полза на иранската страна. Но така е, митовете донякъде успокояват общественото мнение в Израел и самия Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова ли

    15 Апр 2024 13:55ч.

    руснаците не свалиха украинските дронове, които извадиха от строя половината им рафинерии за преработка на петрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имай мярката

    15 Апр 2024 14:02ч.

    Половината? А доказателства за това? Иначе от практиката на СВО и опитите за украинско ПВО-противодействие е ясно, че иранските дронове е неефективно да бъдат сваляни с авиация, и даже хеликоптерите имат проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Апр 2024 13:57ч.

    Иран е обявил "легитимните цели" от преди 20 години. Склада с ядрено оръжие в Димона, щабове на ЦАХАЛ, бази на ВВС. В случая се въздържаха от атака срещу Димона, просто показаха че е в обсега. Атаката е срещу прикриващата база на ВВС. Повече от успешен намек. Що се отнася до аятоласите:това е само "местно производство" https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_military_equipment_manufactured_in_Iran

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    15 Апр 2024 14:58ч.

    българският евреин Моше Даян: „Израел винаги трябва да се държи като бясно куче, за да бъде възприеман от другите като опасност, а не обект, който може да бъде безнаказано наранен.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямат край западните медийни будалкания на плебса

    15 Апр 2024 15:11ч.

    Със сигурност Моше Даян лично е участвал с великанските си възможности в свалянето на ирански дронове извън границите на Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да разлаеш кучетата

    15 Апр 2024 17:44ч.

    А дали изобщо е имало атака? А дали тези светлинки по телевизията са от събота и са това за което ни казват? Във филма, "Да разлаеш кучетата" имаше подобен диалог. "Така беше в Ирак по време на войната". Отговор: " Ти откъде знаеш? Ти там ли беше?". Т.е., едни светлинки по телевизора, няколко задъхани гласа, и какво разбрахме? Нищо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи