Иран и САЩ със сделка за размразяване на 6 милиарда авоари и размяна на затворници

Иран и САЩ със сделка за размразяване на 6 милиарда авоари и размяна на затворници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Техеран заяви, че е сключил сделка със САЩ за размразяване на ирански средства на стойност 6 милиарда долара, след което ще бъде извършена размяна на по петима задържани, предаде Ройтерс.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани каза, че средствата, замразени в Южна Корея, ще бъдат притежание на Иран от днес, което ще задейства размяната на петима граждани на САЩ задържан в Иран срещу петима иранци, задържани в САЩ.

Иранските активи на стойност 6 милиарда долара, някога замразени в Южна Корея, вече са в Катар, което е ключов елемент в сделката за размяна на затворници със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Насър Канаани направи коментара на пресконференция, излъчена по държавната телевизия, но предаването прекъсна веднага след думите му без да бъде дадено обяснение.

"Въпросът за размяната на затворници ще бъде решен днес и петима затворници, граждани на Ислямската република, ще бъдат освободени от затвори в САЩ", каза Канаани. "Петима затворени граждани, които са били в Иран, ще бъдат предадени на американската страна реципрочно, по тяхна воля. Очакваме тези два въпроса да бъдат решени напълно въз основа на споразумение.", заяви говорителят на иранската дипломация, цитиран от БТА.

Нямаше друга информация, публикувана незабавно от агенциите, а американски представители не потвърдиха коментарите, посочват медиите.

Планираната размяна на активи и затворници се разигра на фона на увеличаване присъствието на американски войски в Персийския залив, с възможността войници да се качат и да охраняват търговски кораби при преминаване през Ормузкия проток, откъдето минават 20% от всички доставки на петрол.

От Катар дойде потвърждение, че размразените 6 милиарда долара ирански активи са прехвърлени в Доха, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с подробности по въпроса. Днес в Иран в готовност стоеше самолет на Катар, с който петима американски затворници и двама членове на семейство ще отлетят за Доха.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • И Иран предаде др. Путин за шепа долари

  19 Sep 2023 0:59ч.

  Са. Кимчето и Батька ви останаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  19 Sep 2023 1:21ч.

  Вашингитонския режим клекна на Иранската Република..Скоро ще плати стотина милиарда и на Сирия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто направи сделка с която

  19 Sep 2023 1:29ч.

  Лиши Матушката ви от ирански дронове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи