Иран: Хамас и „Хизбула“ купуват западни оръжия от черния пазар в Украйна

Иран: Хамас и „Хизбула“ купуват западни оръжия от черния пазар в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян направи изненадващо директни признания на конференция в Доха. Той заяви, че базираната в Ливан „Хизбула“ и базираната в Газа Хамас могат да се снабдят с повече оръжия по всяко време, когато пожелаят, използвайки процъфтяващия оръжеен черен пазар в Украйна.

Според иранския външен министър двете арабски организации, които САЩ и ЕС наричат „терористични“, могат „лесно“ и „без много усилия“ да получат всичко, от което се нуждаят в Украйна.

Необичайните забележки на първия дипломат на Иран, държавата, подкрепяща от години „Хизбула“ и Хамас, са директен удар срещу Вашингтон и Брюксел, които наляха милиарди долари помощ за отбрана в Украйна през последните две години. Същите тези страни от НАТО са склонни да бъдат най-големите спонсори на Израел.

„В миналото – искам да бъда абсолютно откровен с вас – ние оказвахме всякакъв вид подкрепа на „Хизбула“, Хамас и „Ислямски джихад“, като вземахме предвид както международното право, така и условията за противопоставяне на окупатора (Израел – б.а.)“, каза Абдолахян на форума в Доха на въпрос за подкрепата на Техеран за тези организации.

Иранският външен министър обясни как те се въоръжават в момента: „Ако ме попитате откъде могат да се сдобият с оръжие, тогава един от черните пазари, откъдето могат да ги получат, е Украйна“. „Много лесно, без много усилия те могат да получат каквото [им трябва] в Украйна“, каза още той и добави, че ако е необходимо, „Хизбула“ и Хамас в момента „могат да произвеждат необходимите оръжия“ сами.

Изказването му може да има за цел да провокира още повече противоречия във външната политика на САЩ, тъй като републиканците в Конгреса досега отказват да гласуват исканите от Байдън 106 милиарда долара средства за отбрана – за войните в Украйна и Израел.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Алиса

    13 Дек 2023 13:19ч.

    Ти да видиш! А пари от къде. Все пак за пазар и закупуване става дума. А колкото до възможностите... не беше ли един от висшите ръководители на Хизбула военен съветник на военният министър в правителството на Порошенко. Ама тогава вървяха преговорите за т.н. „„Иранска сделка„, където основната точка на преговорите май беше Иран да ограничи бурната дейност на Хизбула в трафика на кокаин и опиум към Европа и САЩ Партията на Порошенко е член на ЕНП.Нюансът е, че политическите съюзници на партията на Порошенко са не само Европейската народна партия (ЕНП), но и „републиканците“ на Никола Саркози. Президентът на тази голистка партия Ерик Скиоти вече направи изявления, че Франция трябва да се оттегли от единното командване на НАТО. На свой ред Еманюел Макрон е критикуван неведнъж от лидерите на ЕНП, а през декември 2019 г. специално за асоциирането му с Орбан в Европейския съвет. Партията „Слуга на народа„ на Зеленски е асоциирана с ALDE. Ситуацията в Украйна все повече разделя и без това далеч не безпроблемната Франция, Европейския парламент и Камарата на представителите на САЩ, а иранеца само подлива масло в огъня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи