Ирак гони американските войски заради нарушаване на суверенитета на страната

Ирак гони американските войски заради нарушаване на суверенитета на страната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал Судани обяви, че ще започне процедура за изгонване на международните коалиционни сили от страната, след като американски въздушен удар уби високопоставен командир на милиция в Багдад.

Въздушното нападение удари в четвъртък щаба на Силите за народна мобилизация, финансирана от иракската държава организация, съставена от десетки въоръжени фракции. Най-малко двама души бяха убити, сред които Мущак Талеб ал Саиди, лидер на „Харакат Хизбула ал Нуджаба“, която Вашингтон определя като „терористична група“ и твърди, че е подкрепяна от Иран.

„Силите за народна мобилизация представляват официално присъствие, свързано с държавата, подчинено на нея, и неразделна част от нашите въоръжени сили“, написа иракският премиер в социалната мрежа X/Twitter. – „Осъждаме атаките, насочени срещу нашите сили за сигурност, които надхвърлят духа и буквата на мандата, който създаде международната коалиция“.

Прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър защити удара на 4 януари като „необходим, пропорционален акт“ на фона на вълната от атаки срещу американски военни бази в региона.

Пентагонът настоява, че войските му са в Багдад по покана на местните власти, за да помогнат в борбата с „Ислямска държава“. 2500-те войници, които са в богатата на петрол страна от години, са свободни да действат при „самозащита“, според Вашингтон.

Багдад твърди, че е дошло времето да се преразгледат условията на тази покана, като Ал Судани обеща да „започне диалога чрез двустранната комисия, която беше сформирана, за да определи договореностите за края на това присъствие“.

„Потвърждаваме принципната си позиция за прекратяване на съществуването на международната коалиция, след като оправданията за нейното съществуване са приключили“, каза той и добави, че Багдад се стреми да възстанови пълния „национален суверенитет над земята, небето и водите на Ирак“.

Американските военни бази в Ирак, както и в съседна Сирия, в районите с петролни кладенци, са били подложени на удари с дронове и ракети повече от 110 пъти от октомври насам. Ударите започнаха заради бомбардировките на Израел в Газа и подкрепата на САЩ за Израел срещу палестинците. Вашингтон обвини Техеран, че подкрепя атаките по американските бази в Ирак и обяви, че си запазва правото да отговори, както сметне за добре.

„Многократно сме подчертавали, че в случай на нарушение от страна на която и да е иракска партия или ако иракското законодателство бъде нарушено, иракското правителство е единствената държава, която има право да проследи основателността на тези нарушения“, каза иракският премиер. Той обвини Вашингтон в рутинно нарушаване на суверенитета на Ирак, припомняйки друг „отвратителен акт“, извършен от САЩ преди четири години.

Иранският командир Касим Сюлеймани беше убит в Ирак при америкнски удар с дрон, разрешен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Багдад на 3 януари 2020 г. Вашингтон твърдеше тогава, че Сюлеймани е планирал „предстоящо“ нападение срещу американските сили. На четвъртата годишнина от смъртта му две експлозии разтърсиха мемориал в памет на Сюлеймани в Иран, убивайки 95 души и ранявайки 211. „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, а Вашингтон отрече да има връзка с бомбените атентати.

САЩ разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в рамките на мисия, за която казват, че има за цел да съветва и подпомага местните сили, които се опитват да предотвратят възраждането на терористичната групировка "Ислямска държава". През 2014 г. групировката завзе големи части от двете страни, преди да бъде разгромена.

Проиранските милиции в Ирак и Сирия се противопоставят на кампанията на Израел в ивицата Газа и смятат, че САЩ са частично отговорни за това.

Судани има ограничен контрол върху някои свързани с Иран местни фракции, от чиято подкрепа се нуждаеше, за да спечели властта преди година, и които сега формират мощен блок в неговата управляваща коалиция.

Източници: obektivno.bg, fakti.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател13

    07 Яну 2024 17:01ч.

    С толкова малко войници не може да се контролира огромна и с враждебно население държава освен да ги държат там като плашило. Проблема на Запада е липсата на идеологически грим за действията му. Преди горе-долу нещата им се получаваха с лозунгите свобода и права но откакто го избиха на насаждане на джендъризма започнаха да губят на много фронтове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Яну 2024 18:03ч.

    Само САЩ и Израел си гърмят по чужди държави и смятат, че това е нормално ................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Яну 2024 18:35ч.

    А Иран изнася тероризъм и финансира де що има терорист и главорез по света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кума Лиса

    07 Яну 2024 21:15ч.

    А САЩ и ЕС не изнасят тероризъм. Те са тероризма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Силите за народна мобилизация представляват официално присъствие, свързано с държавата, подчинено на нея, и неразделна част от нашите въоръжени сили“

    07 Яну 2024 17:06ч.

    Това означава ли, че когато те нападат войските на САЩ Ирак влиза във война със САЩ? Не може хем така хем онака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за тяхно добро ги гонят

    07 Яну 2024 17:10ч.

    Иран ще ги размаже с високоточни ракетни удари по базите им, ако останат. Има да си го връща за безогледния им тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са толкова глупави персите

    07 Яну 2024 17:21ч.

    Знаят какъв ще е отговорът на унищожаването на една американска база.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какъв ще е отговора на фалиралия пишман хегемон? Ще се направят на разсеяни, както винаги в такива случаи. Военната сила на САЩ остана в Холивуд. Тя май никога не е излизала от там

    07 Яну 2024 17:49ч.

    САЩ са спукан пикочен мехур.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирак гони американските войски заради нарушаване на суверенитета на страната

    07 Яну 2024 18:20ч.

    Напред, народе, сега е моментът за резервация на място на колесника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То така

    07 Яну 2024 18:11ч.

    Ако почнат всякакви цигани да ги гонят американците, току виж след някое и друго трийсетилетие им дойде кураж и на българските политици-подгъзурници да го направят. А дано, ама надали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Яну 2024 18:34ч.

    Е те това е вицът на деня. Ирак и суверенитет. С проирански шиитски милиции да патрулират денонощно по улиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Яну 2024 18:51ч.

    Те това е куриоза. Американците убиха Садам и подариха шиитския Ирак на аятоласите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Яну 2024 20:55ч.

    Точно така. Буш и компания , вече покойници утрепаха Садам, щото той искаше да търгува петрола в €, а Барак Хюсеинович после подари Ирак на Иран, та да може Ислямската революципя да спонсорира целият световен тероризъм и наркотрафик. . А, курдите още чакат Буш да им направи държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 23 години

    07 Яну 2024 20:08ч.

    Успяха леко да се изправят.И то защото приемат като лично отношение към Ирак събитията в Иран.А НИЕ!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Яну 2024 21:29ч.

    А ние опростихме иракския дълг към България под натиска на брадърушките. Може би защото това беше дълг на Садамовския Ирак към мръсната комунистическа България и тези кинти бяха мръсни и не ни трябваха. Или ни трябваха? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Яну 2024 23:21ч.

    8 млрд никому не са излишни. Друг е въпросът, че управляващите и тях щяха да заграбят. Но ние си го получихме. Кампанията за изпращането военен контингент в Ирак се проведе под лозунга „Да участваме, за да си получим дългът„ Е, получихме - един камион пълен с взрив, и наивници в ковчези. За парите по вече никой не отвори дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Яну 2024 0:52ч.

    сега ли се сетихте да ги гоните какво правят в този раион носят само смърт и беди изгонете ги да не остане нито един

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи