Инж. Коста Стоянов, „Възраждане“: Крайно време е във Варна да бъде създаден Дом на народното творчество 

Инж. Коста Стоянов, „Възраждане“: Крайно време е във Варна да бъде създаден Дом на народното творчество 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Община Варна няма институция, занимаваща се с процесите на съхранение и развитие на фолклорното изкуство. Това заяви кандидатът за кмет във Варна от „Възраждане“ Коста Стоянов, който проведе среща с представители на народното творчество в морския град. 

Стоянов коментира, че в момента във Варна има само четири самодейни танцови състава и два ансамбъла - “Варна” и “Одесос”, чиито оркестранти са на повикване с 4-5 концерта на година. 

„Това е безобразие и неуважение към народното творчество, което се почита в цял свят, но не и във Варна. Забележете, че има назначени единствено две щатни бройки, отговарящи за организацията на международния фолклорен фестивал, в рамките на  фестивала “Варненско лято”. Читалищата приютяват някакви опити за фолклорна самодейност, но с оглед на мизерното си финансиране, отново се разчита на ентусиастите“, заяви инж. Стоянов и добави, че единственият светъл лъч за възраждане на народното творчество е насочен към младите хора, които сега са ученици.

„Във Варна има училища с разширено изучаване на народни инструменти и пеене и такива с изучаване на народни танци, където се работи много добре и резултатите са оценявани на национално ниво. За съжаление обаче, всяка година тези деца завършват, без перспектива за реализация и вече има случаи на преселване в други градове, където се включват в местните професионални ансамбли. 

Всичко това говори за липса на каквато и да е стратегия и държавническо отношение към националната култура и планиране на професионална насоченост и реализация на младите хора.

Именно затова от „Възраждане“ настояваме да бъде създаден Дом на народното творчество“, категоричен бе инж. Стоянов. 

Той посочи, че трябва да се мисли и в насока създаване на представителен общински професионален ансамбъл.

„Желанието ни е да създадем общински професионален ансамбъл по подобие на грузинските, ирландските и други състави с международно значение. 

За създаването на такъв ансамбъл, освен финансиране, са нужни и професионални артисти и технически служби, което ще отвори нови работни места в града, ще привлече туристи, ще спомогне за развитието, разпространението и промотирането на българското народно творчество по света. 

Община Варна разполага с професионалисти, а също и с бъдещи такива, които в момента се обучават в класовете по фолклорни специалности в музикалното училище и хуманитарната гимназия. 

През летните месеци ще се правят спектакли, които ще бъдат включени в културния календар на града и със сигурност ще привличат множество туристи, а през зимните – ансамбълът ще бъде на международни турнета, пак по примера на гореспоменатите формации.  Финансирането ще бъде общинско чрез Фонд за развитие на българските традиции и народно творчество. Ще се търсят меценати и инвеститори. 

Създаването на Дом на народното творчество и професионален ансамбъл във Варна са свързани, освен с развитието на националното ни изкуство,но и с разкриването на нови работни места в сферата на културата, с развитието на туризма и образованието, а особено - и с бъдещето на младите кадри от Варна и региона.“, категоричен бе инж. Стоянов.

„Възраждане“ е с номер 42 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Коментари

  • Сурат на АКАДЕМИК, досущ премиер

    24 Окт 2023 18:47ч.

    Пишете го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    24 Окт 2023 20:03ч.

    Снощи ти го рече Марин Митев, всички сте подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Окт 2023 8:07ч.

    Германия 33та с етнографията почна, и плати висока цена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи