Интелектуалци от РСМ: Ако това е условието за влизане в ЕС, казваме „не“

Интелектуалци от РСМ: Ако това е условието за влизане в ЕС, казваме „не“

Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния процес, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво твърдение, което няма валидност пред институциите на ЕС", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти и всички, които помагат за възпитанието и образованието на нашите поколения". Междувременно снощи за девети път се проведе протестно шествие, организиран от опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и Левица, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

При засилено полицейско присъствие и без инциденти, протестиращите с познатите транспаранти „Ултиматум- не, благодаря“ преминаха по улиците на Скопие, а целта да минат през министерството на външните работи беше, за да бъде дадена подкрепа на председателя на македонския дипломатически съюз Зоран Дабич, който преди дни поиска оставката на Буяр Османи. Възгласи „Оставка“, познатите тъпани и скандирания „Никога Северна, само Македония“ съпровождаха шествието, а протестът отново продължи малко над един час с обещанието да продължи и утре. 

„Тази сага трябва най-накрая да приключи. В 21 век македонците отново се борят за своята идентичност. Това няма нищо общо с европейските ценности или Европа. Надявам се, че г-жа Фон дер Лайен, която идва от ЕНП, ще се вслуша и в мненията на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, която е сестринска партия. Че ще остане още малко, не само да говори, но и да чуе аргументите ни. Това е най-важното. Всеки е добре дошъл, искаме да чуем какво мислят, но искаме и ни чуят и ние какво мислим. Това е демокрацията и това са истинските европейски ценности. И накрая, преговорната рамка, няма формално значение, защото може да бъде приет от 41 депутати” “, каза преди началото на протеста председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

Междувременно в отворено писпо над 800 интелектуалци от РСМ обявиха, че "македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС", пише в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ. 

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон, което всъщност защитава българските националистически идеи, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самобитност".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и цялото правителство е призовано да не се унижава. "Не си позволявайте отново да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше много по-лесно, защото имаше само един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от греха, който искате да прикриете", пишат интелектуалците.

"Спомнете си, ако някога сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома "Какво знам за смъртта", в която той пише какво означава смъртта на самоличността. Според него, а и според мнозина, това е най-ужасната от всички видове смърт!", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които призовават и председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския парламент да не смятат "македонския народ за глупав и неграмотен".

"В своята многовековна история македонският народ никога не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово. Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се наричат ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се считат за покровители на Европа. Езикът, на който е създадена първата славянска азбука и на който са написани първите книги, ние наричаме старославянски, а не като източния ни съсед - старобългарски. Нечестно е в 21-ви век ЕС, като пазител на европейските и световните демократични ценности, да налага такива унизителни условия в непристойно предложение на водеща държава в ЕС (Република Франция), в което се извършва геноцид срещу цял един народ", пишат интелектуалците, които изразяват убеденост, че предложението, в което "са изброени всички искания на официална София за промяна на историята, за ограничаване правото на изразяване на научна мисъл, за отричане на македонския език, като атрибут на македонската нация", е неприемливо за тях.

"Ако това е условието за влизане на македонския народ в ЕС, тогава ние, македонските учители, казваме "не", завършва обръщението. 

Източник: БТА

 

Коментари

  • дооолу Путин

    13 Юли 2022 8:53ч.

    Брат ми, казва, че русофилите трябва да престанат да обичат Русия и руснаците, защото самите руснаци не обичат Русия и руснаците. Защо да обичаме и уважаваме някого, който не обича и уважава себе си? Европа и САЩ, Украйна, водят война икономическа - дори, а те руснаците и Путин им е жал за икономиките на враговете си, и не спират газа, петрола и редките метали, азотният тор, и пазарите си?!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    13 Юли 2022 9:07ч.

    В БКП нямаше и един комунист! Иначе как да си обясним наличието на Кореком? Те номенклатурата пътуфаха често на запад, но искаха тези стоки да бъдат постоянно с тях. Отначало са казвали ДАЙ ДА ПРАВИМ ТОВА ТУКА, и са пУснали Кока Кола, после измислиха КореКОМа, корекция в търговията, обслужваща живковата олигархия и мазници.. От народа не се страхуваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    13 Юли 2022 9:11ч.

    И в Куба няма комунисти, имат БВП на глава колкото сега в Турция, България, Русия, Китай, повече от Сърбия и Македония.. И то не е от туризъм, ние имаме повече долари от туризъм. Но поддържат стари американски автомобили и сгради колониални и запуснати, нарочно, нарочно. Да правят хубави сгради, КНДР го прави. Да подаряват 2000 нови автомобила на година - 20 милиона долара, БВП над 100 милрда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д. О. Лупутин

    13 Юли 2022 9:01ч.

    Козешниците още не си пили кафето, ма бързат да налазят и о$ерат рано-рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Юли 2022 9:07ч.

    Стига сте ни занимавали с тези психично болни и тяхната "многомилениумна" "история". Просто доказват, че изобщо нямат място в ЕС. Перманентно вето и психиатрична помощ е решението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нормата - колективна лудост

    13 Юли 2022 9:21ч.

    Два откровено психичноболни народа - украинският и с.македонският. И разбира се, един параноично обсебен психиатър отгоре, за да ги заглавичква - США. Умни хора са казвали - добре, че ги има психиатрите, за да поддържат делириума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2022 9:37ч.

    Никога не съм предполагал каква омраза питаят сърбите към нас! Ако т.нар. интелектуалци искат да разрешат проблема нека отворят архивите си, а не да се занимават с лобиране сред западните политици! Самият подход показва слабото място на позицията им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    13 Юли 2022 9:43ч.

    Не бих го нарекъл омраза - просто ни презират, съдейки за нас от елитите ни. А нашите представителни елити винаги са били елити от плужеци и откровени продажници. Иначе обикновените сърби и македонци ни приемат, ако не афишираме прекалено българския си произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    13 Юли 2022 10:01ч.

    Русия ни пречи, без нея сме отлично? Историята какво показва? Македония освободихме? кога как, къде е Егейска Мацедония? къде е розовият живот без Русия? Три национални катастрофи без Русия, и четвърта сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • турция

    13 Юли 2022 10:07ч.

    мАКЕДОНИЯ така ще ни задмине икономически и културно след 10-20 години - че ние ще се пишем македонци. Преди 200 години няма българи, те се мислят за гърци славяноезични. Русия прави нашето възраждане и формира нашето самосъзнание като отделен народ. И писмо и четмо ни дава Русия и църковна култура преди 200 години. Българите и българия е изобретена от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Юли 2022 10:31ч.

    Още един пациент за психодиспансера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българия ке падне

    13 Юли 2022 10:25ч.

    БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИЯ не е приятно име, римската империя е наричала така ТУЗЕМЦИТЕ. Простите българи са възприели да се наричат ТУЗЕМЦИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вероятно

    13 Юли 2022 10:38ч.

    Софроний става инициатор за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските граждани. От 1806 до 1812 година е един от най-видните представители на българския народ в отношенията с руското командванеа, и разговаря с руските военачалници Багратион, Каменски, Кутузов, и е учредена Българската земска войска – първата българска самостойна бойна единица от 400 години насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2022 11:37ч.

    До "България ке падне"! Вие сте пълно недоразумение! Русия има три етапа в своето развитие, като при вторият аристокрацията е преобладаващо БЪЛГАРСКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    13 Юли 2022 13:15ч.

    Че то всеки е ТУЗЕМЕЦ в Родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Всъщност написаното е напълно неразбираемо за всеки, който не е запознат с лъжите, които са ги учили в училище.

    13 Юли 2022 11:37ч.

    За непромития от македонската образователна система ум, македонците правят всичко възможно да потъпчат своите родители, името им, наследството им и езика им. „В 21 век македонците отново се борят за своята идентичност.“ ОТНОВО? Понеже аз не знам от историята за никаква борба на македонци в България, за независимост от България, някой да е чувал за подобно нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един Хубав Ден

    13 Юли 2022 12:23ч.

    Сега разбрахте ли, защо целия натиск беше върху България? Защото знаеха, че с македонците на глава не могат да излязат до края на света. От друга страна, за трохи могат да намерят хиляди българи, които да продадат род и родина за половин час!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чупакабра

    13 Юли 2022 13:02ч.

    Пак ще влезите в ЕС, никой не пита човеците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шо ке праим, де ша са бараме веке?

    13 Юли 2022 14:34ч.

    Ами то “Северна Македония” си е дърво без корен, несъществуваща, измислена конструкция и език - архаичен западнобългарски, тежък просташко-селски диалект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даже безродните ненормални БЮРМани имат повече ум в главаа от нашия "елит", дето ни завря в отхотното място на историята за жълти ст'инки

    13 Юли 2022 15:17ч.

    Добре, че иде Дядо Иван. За трети път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    13 Юли 2022 18:20ч.

    Дядо ИБан няма да дойде, украинците му избиха ченето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    13 Юли 2022 15:28ч.

    Протестирайте си, важното е, че гениалният Влатко Стефановски ще бъде на джазфеста в Боровец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юли 2022 15:58ч.

    Да не се подценява и много важното обстоятелсто, че освен ИДЕНТИТЕТОТ, тези хора притежават и ПРОСТРАНСТВЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ! За времевата криво-ляво знаехме - къде стотина години е. Благодарение на Венко Марковски знаем и за изобретяването на ЯЗИКОТ. Има си година, ден и час! Ей я на 1944-та!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    13 Юли 2022 16:03ч.

    СО ФАШИСТИ СЕ НЕ ПРЕГОВАРА! Алоуууу, интелектуалците! Признайте си авторството и на този централен плакат от Скопие! Не бъдете скромни, видяхме, знаем! Онези от палатковия лагер срещу СОБРАНИЕТО нямат толкова акъл да го измислят, вие сте били! Искам тихичко да попитам нещо: Ако викате на нас фашисти, как именувате тайничко италианците и германците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, лъжите

    13 Юли 2022 17:58ч.

    Но имат гръбнак, макар и за грешната кауза. Къде са нашите учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти да станат и кажат истината?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи