Инспектори на МААЕ откриха мини в района на АЕЦ "Запорожие"

Инспектори на МААЕ откриха мини в района на АЕЦ "Запорожие"

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ

Ядреният надзорен орган на ООН заяви, че е открил противопехотни мини в район на контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Също така се оплака за втори пореден месец, че това нарушава процедурите за безопасност, съобщава "Ройтерс".

Централата, най-голямото ядрено съоръжение в Европа, беше превзета в първите дни на войната миналата година. Украйна и Русия се обвиняват взаимно в обстрела около станцията, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, каза, че инспекторите на агенцията, разположени в завода, са забелязали мини в буферна зона между вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и по време на предишни проверки.

"Но наличието на такива експлозиви на площадката е в противоречие със стандартите за безопасност на МААЕ и насоките за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата", каза Гроси в изявление на уебсайта на агенцията.

Гроси беше издал подобно предупреждение за мини миналия месец и и в двата случая каза, че те не представляват риск за сигурността на завода.

В бележката от понеделник той каза, че първоначалната оценка на неговата агенция е, че дори и да се взривят, "тези мини не би трябвало да засегнат системите за ядрена безопасност и сигурност на обекта".

Мините, каза той, са били в райони, недостъпни за персонала и на инспекторите е казано, "че това е военно решение и в район, контролиран от военни".

Припомняме, че Гроси посети завода три пъти, откакто беше превзет от руските сили, но не успя да постигне споразумение с руските и украинските власти за установяване на режим на безопасност за предотвратяване на инциденти.

Напрежението често се покачва около завода. Всяка страна обвинява другата този месец, че планира нападение срещу нея.

Москва казва, че централата в крайна сметка ще бъде свързана към руската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не произвежда електроенергия.

Източник: news.bg

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

  • информация

    25 Юли 2023 11:50ч.

    "Всяка страна обвинява другата този месец, че планира нападение срещу нея." Това информация на news.bg за идиоти ли е, защото нападението срещу ядрената централа може да се извърши единствено от укронацистите. Във връзка с прилагането на забранените касетъчни бомби, скоро очакваме информация в същия стил, че руснаците си самобстрелват позициите с касетъчни бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е информация за идиоти - , а за българи! НИ СМЕ ИДИОТИ че търпим такова правителство да ни натиква в Трета Световна Война - Армагедона на човешката цивилизация!!! Скора няма да има информация НЯМА И НАС ДА НИ ИМА!

    25 Юли 2023 12:00ч.

    В момента сме в онзи анекдота " сами да си осигурим въжето за БЕСЕНЕ или профсъюзът/правителството ще го осигури?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    25 Юли 2023 12:55ч.

    Хубаво де, ама мислете какво публикувате! За ЗАВОД ли става дума или за АТОМНА ЦЕНТРАЛА? То не е едно и също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противопехотните мини са абсолютно безопасни за АЕЦ,

    25 Юли 2023 14:37ч.

    защото се конструират с малък заряд така, че да не убиват, а само да осакатяват противника, за да хаби допълнителен ресурс за операции и за лечение. Следователно, Гроси го използват (началниците му на запад) като малко кученце, което да подлайва от време на време срещу Русия, която осигурява безопасността на Запорожката АЕЦ, включително и чрез разполагането на противопехотни мини срещу проникването на укронацистки диверсанти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Юли 2023 22:37ч.

    Именно! Освен ако не са ги заложили вътре, в самата сграда, близо до реакторите, няма риск противопехотна мина да гръмне АЕЦа... Да не подготвят обаче почвата за взривяването на АЕЦа, като после обвинят руските мини за експлозията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чоко

    25 Юли 2023 15:33ч.

    Мини видя, но кой обстрелва не видя... Ебаси тъпаците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи