Информационно обслужване изобличи Асен Василев в лъжа

Информационно обслужване изобличи Асен Василев в лъжа

Позиция на Информационно обслужване относно изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен Василев

Във връзка с изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред Нова ТВ в предаването „На фокус с Лора Крумова“ за ролята на Информационно обслужване в изборния процес, заявяваме категорично следното:

Информационно обслужване никога не се е занимавало с „организация на изборите“, както твърди г-н Василев.

Информационно обслужване никога не е „управлявало машините“ за изборите, както отново той твърди в интервюто.

Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на Информационно обслужване, без значение кой е той.

И тъй като очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите, като професионална и национално отговорна компания Информационно обслужване държи да припомни отново на всички заинтересовани някои базисни факти относно изборния процес, защото все пак „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти“:

Информационно обслужване не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера.

Компанията никога не е управлявала или съхранявала машините, както и никога не е имала отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на машините, включително на място в СИК.

От въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до сега доставчик на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“. Това е видно от профила на Централната избирателна комисия в информационна система ЦАИС ЕОП (https://app.eop.bg/buyer/28596) на Агенция за обществени поръчки (директно подчинена на министъра на финансите) - за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със СУЕМГ директно със „Сиела Норма“ АД.

В цитираните от г-н Василев избори през юли 2021 г. (за парламент) и ноември 2021 г.(за парламент, президент и вицепрезидент) Централната избирателна комисия отново обявява процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД (https://app.eop.bg/today/142287 и https://app.eop.bg/today/162014).

Съгласно Изборния кодекс, Информационно обслужване е изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването. Ролята на компанията в изборите е описана в  чл. 57. (1) т. 33. (изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.), според който Централната избирателна комисия „определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на "Информационно обслужване" АД“.

В заключение припомняме, че Информационно обслужване е участвало в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент няма нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Нашата работа е прозрачна и всяка грешка би била лесно установима и видима - всички заинтересовани организации и лица имат възможност да проверяват въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и дигитализирани на официалната интернет страница на ЦИК.

Компютърната обработка на изборните резултати винаги е приемана без забележки или възражения от различните състави на ЦИК, както и от всички останали участници в изборния процес. ЦИК също е орган, чийто членове са представители на различни политически партии.

За Информационно обслужване

Информационно обслужване е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. Информационно обслужване е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. Информационно обслужване разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 640 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015  за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2018 за управление на предоставяните ИТ услуги, ISO 37001:2016 за борба с подкупването и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.

 

 

Коментари

  • Партиите губят и последните остатъци престиж!

    01 Апр 2024 12:05ч.

    Проф. Антоний Тодоров: Партиите губят и последните остатъци престиж Гражданите вече се отнасят към политическите партии не просто скептично, а започва да се усеща омраза, отчита политологът. БНР от днес ...... https://bnr.bg/horizont/post/101970560

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    01 Апр 2024 17:28ч.

    „Смартматик“ прецака Тръмп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Апр 2024 19:25ч.

    Тя омразата не е от вчера, а с натрупването се превръща в ненавист !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала-бала с президента

    01 Апр 2024 21:57ч.

    От 1600 машини за гласуване са одитирани само 6, не е сертифициран целият софтуер, при приемането на флашките в ЦИК не са проверявани нулевите файлове, изчезнали са още 17 флашки, 396 флашки в София са манипулирани. Вотът в София и в цялата страна е недействителен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Европейски и Национални избори - губят европейските

    01 Апр 2024 12:06ч.

    Нямаме опит в един и същи ден да имаме европейски и национални избори. Ще пострадат европейските избори, които имат характера на второстепенни, коментира Тодоров в предаването "Преди всички". "Вътрешната политика ще надделее. Европейската ще бъде оставена настрана, ще бъде забравена."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екипът на Гласове.ком - молим, ако не ви затруднява

    01 Апр 2024 12:14ч.

    Публикувайте интервюто с проф.Антоний Тодоров пред БНР - има какво да се чуе / прочете и най-важното - възможност да се прокоментира от най-интелигентният форум на България! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли един от тези паразити който да е на себе си

    01 Апр 2024 12:09ч.

    Само тези много неможещи хора не са разбрали още как работят отделните елементи в тази държава. Затова пък искат да управляват всичко. Трябва да бъдат спрени защото иначе всички трябва да се занимават само с техните тъпотии вместо да се работи за доброто на хората и държавата като цяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен просто издава как се печели властта

    01 Апр 2024 12:10ч.

    Атакувайки Информационно обслужване, МВР и МЕУ - тези нахалници, заради които държавата похарчи 710 млн.лв. от 2021 г. откак се появиха, всъщност разкриват как се "гепи властта" (по Киро от оня запис). Срам и позор за наглостта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички партии да подпишат Обществен договор с избирателите, че НЯМА да управляват заедно с ППДБ

    01 Апр 2024 12:12ч.

    Самодискредитирали се като шарлатани (по президента Радев) Толкова е лесно. Така ще можем да си спасим държавата, гласувайки за коя да е друга партия / движение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 01 Апр 2024 12:12ч. Самодискредитирали се като шарлатани (по президента Радев) Толкова е лесно.

    01 Апр 2024 12:14ч.

    Шарлатани, чиито дебют не бе ли подготвен от същия този Радев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатаните бяха посочени отвън

    01 Апр 2024 12:15ч.

    И изглежда Радев не е имал друг ход встрани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алабала Юмрук

    01 Апр 2024 13:42ч.

    Можеше да види канадското гражданство на Кирчо. Или да се скрие в синагогата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    01 Апр 2024 21:44ч.

    На Радев можеха да му посочат "отвън" и някой сериен убиец, трябва ли да се съгласи? Да не припомням, че и самият Радев го посочиха отвън, а той самият се обозначи, като виден триморец в синергия с дневния ред на т

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Апр 2024 12:17ч.

    асенка от къде да ги знае тия неща ?!? За нея, законите са врата в полето ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    01 Апр 2024 12:21ч.

    Тц,тц, тц, бива ли така от "Информационно обслужване" да разваляте празника на пп-дб? И това, ако не е език на омразата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Апр 2024 13:08ч.

    За по-малко от 24 часа, трима от фронтмените на жълтопаветните пеераси, са уличени в лъготене - Киро от Гюров, Мравояда от Н. Филипов (виж съседната одая) и Кокорчо от Инф. обслужване. Лъжат, щото днес е 1 април - трябва да си го направят партиен празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Апр 2024 13:54ч.

    A, Мария... в съседната одая ме е изпреварила с предложението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    01 Апр 2024 13:11ч.

    "Информационно обслужване изобличи Асен Василев в лъжа" Уважаема редакция, та има ли нещо казано от Кирето и Кокорчо, което да не е било лъжа? Това че лъжат не е новина за публикуване, сензация ще е когато кажат истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Апр 2024 13:19ч.

    Да, от ПП са царе да си подбират неподходящи съюзници! И всички кадри на онези от "Дай... те да дадете". Пардон, България. Връхът беше онзи на електронното управление. Ицето и генерала ще ги погребат с шушу-муши преди да се усетят, явно. Е на как губи памет един от въпросните. Не трепва даже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Апр 2024 13:16ч.

    Информационно обслужване лъжат! Защото според бившия шеф на Информационно обслужване проф. МишоК. машинно е гласуването на всеки етап, на който се отчита с машина! А такова е в СИК, ОИК, РИК и ЦИК. Т.е. ИО участват поне в два етапа от МАШИННОТО гласуване, понеже машини се ползват на всеки етап. За да се насочва погледа на обществото единствено в машините, които са в СИК! И освен това софтуера на кои от етапите на обработка на резултатите е разработен от ОИ? Т.е. ако те са разработвали код кой контролира този код? Защото видяхме какъв цирк произлезе при сертифицирането, или както там се нарича, кода на машините с СИК? А за кода на софтуера от СИК нагоре гробовно мълчание! За да се напъват така от ИО! Сам младия храбрец Коцето, май, отвори плахо уста за този софтуер, но бързо замълча. И да не забравяме какво казаха австриците от СОРА, призовани от Станишев от името на БСП преди десетина години за паралелно изчисляване на едни избори: "ИПресметнахме резултатите от сканираните протоколи от сайта на ЦИК. На 56 /петдесет и шест/ процента на които контролите не излизат! Не знаем как при тези условия ЦИК е получила резултат."... Давайте от Информационното обслужване! Пред информационно неграмотното народонаселение вървите! Най-вече защото на "политическите" субекти това положение им изнася и не желаят да ограмотят електората си по повода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • праф. МишоК

    01 Апр 2024 13:54ч.

    Млъкни ма офцо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    01 Апр 2024 13:29ч.

    "Интересни" са тези индивиди, не знаят ли, няма ли кой да им каже, че всичко в живота се връща! Толкава примери има... Пенчо бре, чети.... Що ли го пиша, ТЕЗИ не знаят нищо ВАЖНО! Само кинти, кинти - за какво са им, и това не знаят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грантаджиев Соросоид

    01 Апр 2024 14:02ч.

    Очите му да изскочат, ако лъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде сега!

    01 Апр 2024 14:10ч.

    Асенката лъжел. Той другояче и не може, простете му с ритник и го изгонете там, където го издирват за измами. Впрочем той оправи ли си адресната регистрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    01 Апр 2024 14:52ч.

    Сега си търсим виновник, и най-виновният бил Радев, защото е говорил с тях,и им е повярвал. А вие, които не само им повярвахте, но и повече от един път гласувахте за тях, сте невинни агнеци?? Никой никого не кара с пищов да гласува за някого, така че всички, повярвали на лъжците, сами са си виновни, да не се оправдават с другите. Важното е, всеки да признае заблудата си и да не я повтаря! Станалото няма как да се върне, за съжаление, но може и трябва да не се повтаря!! Затова умната на новите избори и всеки добре да си помисли, кой не го е излъгал, кой е изпълнил обещанията си, кой е помогнал на крадците да крадат за наша сметка и кой се е борил с тях и ни е отварял очите, кои са тези крадци...Призовавам да не гласуваме машинно с тези чужди машини - ако бяха приети българските, нямаше въобще да има възможност за намеса, защото те бяха на друг принцип,по който работят всички такива машини всякъде в нашите магазини, без допълнителни изисквания, нужни именно на фалшификаторите... А и бяха къде-къде много по-евтини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо ви ванго

    01 Апр 2024 15:12ч.

    Я "Информационно обслужване" да си гледа работата , на тех ли че верваме или на коскожамити Харвардо . Харвард си е Харвард оти знаят как се краде безнаказано и яко . Така че ще гласуваме за тех оти са разтропани момчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    01 Апр 2024 15:28ч.

    За всеки от лъжливите ПП-ДБ-ейци важи старият лаф "Когато ти каже: Добър ден, виж слънцето и дали действително е ден"! От есента на 2021 г. чакам Кокорчо да открие онези прословути "8 милиарда, които се харчат не по предназначение", с които да ни построи 40 моста и магистрали, ама нейсе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи